Rozrząd 740

Wszystko co dotyczy zwykłego utrzymania auta w fabrycznej specyfikacji
Awatar użytkownika
kemizo

Re: Rozrząd 740

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: kemizo »

nie znam sie na gazie, wogole, ale czy to nie jest tak ze układ paliwowy pracuje normalnie i benzyna krąży tyle ze emulator oszukuje wtryski żeby jednak nie sikały i bez benzyny to na sucho wszystko mieli ?
0 x
Awatar użytkownika
wujek

Post autor: wujek »

dom?n pisze:
wujek pisze:Można na gazie jeździć bez benzyny w baku i pompom nic nie grozi.
W K-Jetronicu wysypie się za to układ wtryskowy. Off topic, ale chciałem koniecznie zaznaczyć, dziś oglądałem martwe 740 GLE które umarło na dokładnie ten problem, jakoś mi się narzuciło żeby uścliślić :)
Bo jakiś baran nie założył k-jet stopu. Miałem takie cudo w mercedesie i problemu nie było z układem paliwowym NIGDY.
0 x
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

16 GARAGE
'88 744+ @1,7bar
Awatar użytkownika
wujek

kemizo pisze:nie znam sie na gazie, wogole, ale czy to nie jest tak ze układ paliwowy pracuje normalnie i benzyna krąży tyle ze emulator oszukuje wtryski żeby jednak nie sikały i bez benzyny to na sucho wszystko mieli ?
W instalce na parownik przekaźnik odcina całkiem benzynę i stąd awarie wtryskiwaczy, bo ludzie odpalają i jeżdzą tylko na gazie cały rok, a wtryski nieużywane marnieją.

W sekwencji sterownik nie pozwala odpalić na gazie (ze względu na zasadę działania samej instalacji), a po przełączeniu odłącza pompę i zasilanie wtryskiwaczy żeby się nie spaliły. Natomiast może ją włączyć w momencie kiedy lpg nie domaga i podpiera się wtedy benzyną, ale o wszystkim decyduje sam sterownik a nie tak jak w parownikach magiczny pstryczek "przełącz na benzynę" :lol: Często jest też tak jak piszesz, czyli mieli paliwo niskim ciśnieniem aby nie zanikło ono (ciśnienie) w układzie paliwowym + jest to ochrona przed zapiekaniem wtrysków.
0 x
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

16 GARAGE
'88 744+ @1,7bar
Awatar użytkownika
kemizo

Ok nie kłócę się bo się na tym zupełnie nie znam, był w Paździochu blos, działa to nie ruszam i wpuszczam tylko lpg w zbiornik.
0 x
Awatar użytkownika
wujek

Ja też nie za dobrze, bo każdy wóz który miałem z LPG odtuningowałem i lałem pB :roll:
0 x

16 GARAGE
'88 744+ @1,7bar
Awatar użytkownika
Sinuspi

Post autor: Sinuspi »

dom?n pisze:
wujek pisze:Można na gazie jeździć bez benzyny w baku i pompom nic nie grozi.
W K-Jetronicu wysypie się za to układ wtryskowy. Off topic, ale chciałem koniecznie zaznaczyć, dziś oglądałem martwe 740 GLE które umarło na dokładnie ten problem, jakoś mi się narzuciło żeby uścliślić :)
3grosze.
Pompy też się wysypią. Jeżeli nie pracują i nie są w smarowidełku to gromadzi się w nich wilgoć. "Smarowne" resztkami w baku, gdzie w wielu przypadkach to prawie woda i farfocle tez nim nie pomaga.
Domin, w K-Jetronicu układ wtrysku nawet jak tłoczy LPG to pada na amen. Gaz jest suchy a wtrysk jest smarowany jedynie paliwem.
Nawet jak K-J stoi długo nieruszany w garazu tez umiera. Jest odlany z siluminu i ma bardzo precyzyjnie wykonane elementy, który jak "zapleśnieją" jest trudno odglonić nie mówiąc o ponownej jego regulacji po zmontowaniu ....
Nawet jak zeskrobiesz nalot to powstają wżery ale i tak nie chodzi to później all cu zamen prawidłowo.
wujek pisze: Bo jakiś baran nie założył k-jet stopu. Miałem takie cudo w mercedesie i problemu nie było z układem paliwowym NIGDY.
Jesteś wyjątkiem ;) :mrgreen:
0 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Maczas

Post autor: Maczas »

Panowie no i kiszczak...sonda wczoraj wymieniona na nowa...zniknął problem z odpaleniem na ciepłym silniku,ale po odpaleniu ma problem z obrotami - muszę go mocno przegazować żeby było ok-ale to było też przed wymianą sondy...dzisiaj jeździłem pół dnia i nie wywalało błędów...ale jak wracałem z pracy i sprawdziłem mrugadło to znów wywala 232 :( nie mam pojęcia o co come on? Co to może być? Macie jeszcze jakieś sugestie? Wymieniłem krokowca,czujnik położenia przepustnicy i termostat bo juz tego wymagał:) zastanawia mnie jeszcze jeden objaw...jak lekko się toczę bez gazu i depne mu w podłogę to zanim zacznie się zbierać to chwile to trwa i jest jakby buczenie-dławienie z okolicy filtra powietrza.Dodam,że filtr też wymieniałem...czyżby przepływka? Po jej odłączeniu obroty zaczynają falować więc chyba jest ok? Druciki są w porządku...i ile w mojej cegle jest czujników temperatury? Jeden czy dwa-osobny do ecu i osobny na licznik?Bo wskazówka temperatury jak auto jest nagrzane w zasadzie cały czas jest wychylona pana 90 stopni...i dopiero jak auto jest tak nagrzane pojawia się 232 :? Zaczynam być już lekko załamany bo zaczyna mi brakować pomysłów a nie chce oddać auta do machera co mi będzie części po kolei wymieniał,aż może trafi na usterkę... :o :(

Aaaa i dodam,że przed wymianą sondy sprawdzałem auto tylko na PB i też wywalało 232 więc raczej nie jest to problem gazowy...przypomnę,że byłem u gazownika (mam staga 300) i mapa gazu w zasadzie idealnie pokrywa się z mapą gazu...a może to falowanie obrotów i potrzeba mocnego przegazowania to wypadanie zapłonów?Kopułka z palcem zmieniona w zeszłym roku w listopadzie...podobnie kable-nie na nowe,ale z poprzedniego Volviaka-tam najechały ok 5 tysiaków zanim na auto drzewo spadło;)
0 x
Awatar użytkownika
kemizo

Przepływka, to ze jeszcze działa nie znaczy ze działa dobrze.
0 x
takijedenkuba

Post autor: takijedenkuba »

Maczas pisze: ile w mojej cegle jest czujników temperatury? Jeden czy dwa-osobny do ecu i osobny na licznik
Jest dwa.
Podmień na próbę ten co podaje do ecu.
Mój po wykręceniu i przypadkowym zniszczeniu w środku wyglądał tak:
Obrazek
0 x
Maczas

Post autor: Maczas »

Tylko za chiny ludowe nie mogę zlokalizować tego do ecu...nie wiem gdzie on jest.Od dechy znalazłem i jam odłączyłłem to nie pokazywał wskazówka leżała czyli jest ok...czujnik może mieć wpływ na wywalanie błędu? I dla jasności napiszę też,że świece też nówki:)szkoda,że wczoraj był śledzik bo dzisiaj chętnie bym się narąbał z bezsilności hehe...poza tym problemem auto w super stanie i wszystko ekstra...ale tu już kilka miechów walczę i nic...zobaczę jak spalanie wyjdzie po zmianie sondy bo jeszcze nie miałem okazji sprawdzić-za mało km przejechane:)

I co przepływka może mieć wspólnego z odchyloną wskazówką temperatury?No chyba,że mowa o tym buczeniu...jak chce dać ogień spod świateł też najpierw zabuczy a dopiero potem jedzie...ale to może dawać błąd 232?I jeszcze jedno-czy przepływka będzie pasowała z 2.0 8v do 2.3 8v?Czy trzeba sprawdzać po numerach?
0 x
ODPOWIEDZ