Chłodnica wody 945 B230FT 97r.

Wszystko co dotyczy zwykłego utrzymania auta w fabrycznej specyfikacji
Awatar użytkownika
endriugto

Re: Chłodnica wody 945 B230FT 97r.

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: endriugto »

Czyli tak jak była mowa chłodnice współcześnie produkowane wytrzymują 5 lat niestety...
0 x
Awatar użytkownika
fonderal

Post autor: fonderal »

No właśnie.
Jest tylko jeden problem: kupując Behra za trzykrotność ceny nołnejma z Polcaru można spodziewać się, że coś za te pieniądze otrzymamy. A tu kiszka, przepłacamy za nalepkę.
Niby wystarczająco długo żyję na tym świecie żeby mnie to nie dziwiło, ale są granice...
Btw nie zdziwiłbym się, gdyby Behra i SRL klepali w tej samej fabryce.
1 x
Awatar użytkownika
dom?n
Administrator
Kontakt:

Post autor: dom?n »

Odgrzewam kotleta.

Ta chłodnica wygląda elegancko, i wbrew opisowi wcale nie wyglada na używaną:
https://allegro.pl/oferta/chlodnica-vol ... 4662386867

Czy może pasować do 940 Turbo z automatem? Z VIDY wynika, że nie bardzo.
Średnio umiem to wszystko ogarnąć. Jeśli to OEM, to pewnie jest nieco wyższej jakości niż zamienniki, czyż nie?
0 x
940 Turbo '91 · dekwadrat · poznańskie klasyki nocą
re5pect pisze: Jeżeli chcesz żeby Twoje RWD dobrze się prowadziło w zakrętach, było szybkie, dobrze hamowało, a to wszystko bez wydawania taczki pieniędzy na modyfikacje to polecam zakup BMW :D
xjtdi

Post autor: xjtdi »

Czasem proste rozwiązania są najlepsze. Ta chłodnica z linka pasuje do automatu, jedyna różnica może być w wysokości, kiedyś robiłem przeszczep chłodnicy z 960 do 740 bo akurat taka miałem, pasowała niemal p&p tylko była ciutke wyzsza i te dodatkowe cm były na dole przez co nie mogłem założyć tej dolnej osłony pomiędzy zderzakiem a osłona pod silnikiem. Reszta, mocowania, węże wszystko podeszlo ok. Tak więc zmierz swoją chłodnice, zapytaj sprzedającego o wymiary i masz odpowiedź. Pozdrawiam
0 x
Awatar użytkownika
dom?n
Administrator
Kontakt:

Post autor: dom?n »

Właśnie według wymiarów róznica wynosi jakieś 5mm maks, stąd wydaje mi się, ze to może zadziałać.
Sprawę utrudnia fakt, że u mnie w wozie jest jakiś aftermarket, i do tego trochę mniejszy niż fabryczny.
No nic, będę kombinować.
0 x
940 Turbo '91 · dekwadrat · poznańskie klasyki nocą
re5pect pisze: Jeżeli chcesz żeby Twoje RWD dobrze się prowadziło w zakrętach, było szybkie, dobrze hamowało, a to wszystko bez wydawania taczki pieniędzy na modyfikacje to polecam zakup BMW :D
xjtdi

Post autor: xjtdi »

Jest jeszcze kwestia czy warto kombinowac z używaną chłodnica... Wiosną 2024 roku walnęła mi chłodnica w 960, oczywiście nie gdzieś w około komina tylko na wyjeździe, na szczescie strzeliła dosłownie 500metrów przed matą po przejechaniu ~~300km. Zamówiłem wtedy wysylkowo do paczkomatu w jakiejś hurtowni znalezionej przez allegro nową chłodnice i wyszło mnie to coś około 430zł. Co prawda ja mam manual ale z tego co pamiętam te metalowe szpunty do podłaczenia chłodzenia automatu tez w niej były. Zawsze jest jakaś gwarancja i rękojmia. Tez lata temu miałem zapas chłodnic pozbieranych gdzieś po szrotach, były dobre bo sam spuszczałem płyn i wyszarpywałem je z aut. Jakież było moje zdziwienie jak po kilku latach bedąc w potrzebie odkopałem je na strychy i tylko jedna z 3 szt okazała się szczelna.
0 x
ODPOWIEDZ