940 M90 dziwne dźwięki z okolicy lewarka

Wszystko co dotyczy zwykłego utrzymania auta w fabrycznej specyfikacji
Awatar użytkownika
Mataj

Re: 940 M90 dziwne dźwięki z okolicy lewarka

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Mataj »

Wymieniłem poduszkę, łącznik i dorzuciłem pilot wałka.
Efekt jest taki, że zrobiło się twarde pudło rezonansowe, a dźwięk jak był, tak jest, teraz dodatkowo rezonans się pojawił.
Wałek jest sztywny, więc chyba lepiej (chociaż M90 raczej nie wymaga żadnego podparcia). Na komfort to nie wpłynęło pozytywnie, ale może dłużej pożyje.
Natomiast wszystko chyba wskazuje na to, ze nckpol miałeś rację - radio głośniej i jazda, póki M90 żyje. później zmiana.
NO CHYBA, że jakimś cudem to wszystko (wał, poduszki etc.) muszą się ułożyć.

Starannie wydziergane na Tapatalku.
0 x
Awatar użytkownika
Sinuspi

Post autor: Sinuspi »

Zerknąłeś przy okazji czy wszystko jest skręcone jak należy i na łożysko oporowe i na wyjście z mostu?
To że masz nowe łożysko w podporze i na wałku nie przesądza że ów nowe jest dobre ;)
Oleum w skrzyni git ? :)
0 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika
Mataj

Olej był wymieniony, na Fuchsa. Wcześniej też jeździł na tym samym, czyli za mojej kadencji zrobił 47k km, a ile wcześniej - nie wiem, ale pewnie sporo. Zresztą, gdyby olej był np. za rzadki to byłby problem z wrzucaniem biegów, a nie z jazdą na biegu bez gazu. W sumie logicznie rzecz biorąc - łożyska brzmią logicznie, bo wydawałyby dźwięk właśnie bez obciążenia.

Czy dobrze skręcone - dobre pytanie, robił mi to gość, który już nie jedno sprzęgło w niejednym Volvo wymieniał, ale czy dobrze? Powiem inaczej - raczej mam do gościa zaufanie. Zresztą jego diagnoza jest zbieżna z tym co pisze nckpol i rada co do rozwiązania również podobna :-P

Starannie wydziergane na Tapatalku.
0 x
Awatar użytkownika
Mataj

Dzięki saabauto sprawa rozwiązana - któreś z łożysk w skrzynce.
Reszta ok.
Z tego miejsca dzięki wszystkim za pomoc, w szczególności nckpol i saabauto za pomoc. A ja będę się kulał na tej M90...
0 x
Awatar użytkownika
Mataj

dom?n pisze: Pamiętaj też że masz pod tyłkiem ogromne pudło rezonansowe i to, co wydaje się dochodzić z okolic lewarka może równie dobrze hałasować gdzie indziej i przenosić się tamtędy, bo tam akurat masz dziurę na wylot w podwoziu.
Nie kwestionując opinii Saabauto (łożysko swoją drogą nadal słychać) - zmieniłem gumy na letnie i dźwięk podczas jazdy przestał być słyszalny :shock:
0 x
ODPOWIEDZ