Indianie mówią, spieszysz się robisz to samo 3,5razaBASSRIDE pisze:Jamexy na przód obniżają ponoć o 40mm.endriugto pisze:Ile masz obniżane te sprężyny? Nie chcę Ciebie martwić ale jak mniej niż 40 mm to nadal dziób będzie oglądał gwiazdy. A jak więcej niż 40 to i tak standardowe amory nie dadzą rady.
Pośpiech to nie jest dobry doradca w tych kwestiach. Czasami lepiej poczekać pół roku czy rok żeby rozeznać temat i skompletować zawias który będzie wyglądał i działał.
Amory są olejowe a nie gazowe wiec liczę z trochę wytrzymają.
Trudno się nie spieszyć, jestem niecierpliwy. Auto mam od pół roku i do tej pory krążyłem pomiędzy garażem, blacharzem, lakiernikiem …. Chcę już jeździć, chce tego jak cholera!
Poza tym zapisy na Rajd Koguta są do 10 czerwca. Chcę go poskładać, zrobić kilkaset testowych kilometrów i ze spokojnym sumieniem się zapisać.
VOLVO 240 Red Baron Wagon
Re: VOLVO 240 Red Baron Wagon
1 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Szkoda, bo Jamexy -40 akurat mam i tylko chyba na huśtawkę dla dzieci trzymamBASSRIDE pisze:Jamexy na przód obniżają ponoć o 40mm.endriugto pisze:Ile masz obniżane te sprężyny? Nie chcę Ciebie martwić ale jak mniej niż 40 mm to nadal dziób będzie oglądał gwiazdy. A jak więcej niż 40 to i tak standardowe amory nie dadzą rady.
Pośpiech to nie jest dobry doradca w tych kwestiach. Czasami lepiej poczekać pół roku czy rok żeby rozeznać temat i skompletować zawias który będzie wyglądał i działał.
Amory są olejowe a nie gazowe wiec liczę z trochę wytrzymają.
Trudno się nie spieszyć, jestem niecierpliwy. Auto mam od pół roku i do tej pory krążyłem pomiędzy garażem, blacharzem, lakiernikiem …. Chcę już jeździć, chce tego jak cholera!
Poza tym zapisy na Rajd Koguta są do 10 czerwca. Chcę go poskładać, zrobić kilkaset testowych kilometrów i ze spokojnym sumieniem się zapisać.
0 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Możliwe ze ostatecznie po uzbieraniu kasy skończę na czymś takim:
http://www.retro-sklep.pl/pl/p/Zawiesze ... 030-mm/838
Ktoś ma jakieś zdanie, opinie?
http://www.retro-sklep.pl/pl/p/Zawiesze ... 030-mm/838
Ktoś ma jakieś zdanie, opinie?
0 x
Istnieje jeszcze coś takiego jak oś symetrii.baron pisze:ale niby jak wpływa przesunięcie tylnej osi (wynikające ze zbyt długiego panharda względem zawieszenia) do odchylenia od równoległości, zwanego przez niektórych zbieżnością.Bałuch 79 pisze:Chcesz powiedzieć, że zbieżność w aucie jest nie potrzebna? I lepiej jak są cztery ślady niż dwa?baron pisze:
nie ma co robić z tego dramatubo dawniej wszyscy zakładali krótki sprężyny i nikt się nie przejmował takimi szczegółami jak skracanie panharda. moda na takie zabiegi przyszła dopiero z czasem
zysk z obniżenia zawieszenia był znacznie większy niż takie szczegóły jak przesunięcie osi względem budy.
zresztą ile to się przesuwa?nie bądźmy detalistami.
ba! poza tym to i tak małe miki w porównaniu do francuskich wozów na drążkach skrętnych, gdzie już fabrycznie nic się nie zgadzało. a na pewno rozstaw kół po lewej i prawej stronie.
- oś symetrii pojazdu – linia prosta łącząca środki osi przedniej i tylnej pojazdu
- śladowość kół (symetryczność ustawienia kół pomiędzy stroną lewą i prawą) – przesunięcie boczne kół osi pojazdu względem osi symetrii pojazdu wynikająca z kąta odchylenia geometrycznej osi jazdy od osi symetrii.
1 x
wiadomix.Bałuch 79 pisze:Istnieje jeszcze coś takiego jak oś symetrii.baron pisze:ale niby jak wpływa przesunięcie tylnej osi (wynikające ze zbyt długiego panharda względem zawieszenia) do odchylenia od równoległości, zwanego przez niektórych zbieżnością.Bałuch 79 pisze:
Chcesz powiedzieć, że zbieżność w aucie jest nie potrzebna? I lepiej jak są cztery ślady niż dwa?
- oś symetrii pojazdu – linia prosta łącząca środki osi przedniej i tylnej pojazdu
- śladowość kół (symetryczność ustawienia kół pomiędzy stroną lewą i prawą) – przesunięcie boczne kół osi pojazdu względem osi symetrii pojazdu wynikająca z kąta odchylenia geometrycznej osi jazdy od osi symetrii.
jest wiele parametrów.
mi chodziło o wskazany przez Ciebie związek panharda ze zbieżnością
0 x
The Saab 900: built like a Merc, safe as a Volvo and so much cooler than a BMW
baron pisze:Bałuch 79 pisze:baron pisze:
związek panharda ze zbieżnością
1 x
Bałuch 79 pisze:ja-pierdole
0 x
Ustawianie zbieżności z przesuniętą osią? Nawet z mniejszym rozstawem kół na jednej osi jest kłopot... Najsampierw trzeba zrobić geometrię i zlikwidować luzy a później dopiero brać się za zbieżność.baron pisze:wiadomix.Bałuch 79 pisze:Istnieje jeszcze coś takiego jak oś symetrii.baron pisze:
ale niby jak wpływa przesunięcie tylnej osi (wynikające ze zbyt długiego panharda względem zawieszenia) do odchylenia od równoległości, zwanego przez niektórych zbieżnością.
jest wiele parametrów.
1 x
Już nie bądźcie tacy purysciendriugto pisze:Ustawianie zbieżności z przesuniętą osią? Nawet z mniejszym rozstawem kół na jednej osi jest kłopot... Najsampierw trzeba zrobić geometrię i zlikwidować luzy a później dopiero brać się za zbieżność.baron pisze:wiadomix.Bałuch 79 pisze:
Istnieje jeszcze coś takiego jak oś symetrii.
jest wiele parametrów.
Poza tym nie chodzi o ustawianie zbieżności, tylko jej rzekomy brak.
1 x