Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.

Wszystko co dotyczy zwykłego utrzymania auta w fabrycznej specyfikacji
swital

Re: Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: swital »

dudes jak masz turbo diesela to lampka jest od przeładowania. Jest taki plastikowy dyndzel z przodu kolektora dolotowego i to jest "czujnik przeładowania".
0 x
2x 480,744 USA Turbo,744 USA,850 T-5R,245 USA D24T+IC+, 945, 2x 440, 855 eR, V70 heico
Awatar użytkownika
fonderal

Post autor: fonderal »

Dudes pisze:Ps2: Od czego jest ten kabelek? :D
Ten co go trzymasz w palcach? Piny w liczniku są wyjściem sygnału prędkości generowanego przez prędkościomierz. Kabel idzie do sterownika wtrysku, do pinu 34. Tempomat też się tu podłącza.
0 x
Awatar użytkownika
Dudes

Post autor: Dudes »

A jak sprawić żeby lampka od spalonych żarówek zaczęła działać? Jak włączam zapłon to się pojawia, a jak mi się 2 razy żarówka spaliła to nie pokazała.
Zauważyłem tez kontrolkę ze strzałka od zmiany biegów, działa ona komuś w ogóle?
0 x
740 Turbo B200ET
Awatar użytkownika
fonderal

Podmienić kontroler żarówek. To ten za popielniczką, w okrągłej obudowie w ostatnim rzędzie po lewej. Były ich oidp cztery rodzaje, różniły się kolorami obudowy, sprawdzały różne obwody.

Strzałka od biegów zapala się przy włączonym OD w M46 albo w automacie. O ile jest sprawny:)
0 x
swital

fonderal pisze:Strzałka od biegów zapala się przy włączonym OD w M46 albo w automacie. O ile jest sprawny:)
Było też coś takiego jak "shift indicator light" czyli lampka informująca, że dobrze byłoby już zmienić bieg na wyższy. Mam to w jednej 700, ale niestety ktoś, gdzieś, kiedyś wyjął przekaźnik od tego systemu :( W przekaźniku siedział układ elektroniczny, który porównywał prędkość auta i obroty silnika i jak była potrzeba to zapalał lampkę.
0 x
2x 480,744 USA Turbo,744 USA,850 T-5R,245 USA D24T+IC+, 945, 2x 440, 855 eR, V70 heico
Awatar użytkownika
fonderal

Tam musiało być coś więcej niż przekaźnik, bo to trzeba było kalibrować czy tam programować na nowo po odłączeniu akumulatora. Ale bajer przedni:) Występowało w wersjach europejskich?
0 x
swital

"przekaźnik" napisałem, bo tak to wygląda i siedzi tam gdzie cała reszta :D U mnie to było w amerykańcu, czy szło na europę ? nie mam pojęcia. Jakoś na początku tego roku pojawił się ten moduł na ebayu - 20$ niby spoko cena, ale wysyłka do nas poonad 40$ :D Występowało to też w 200.
0 x
Awatar użytkownika
Dudes

fonderal pisze:
Strzałka od biegów zapala się przy włączonym OD w M46 albo w automacie. O ile jest sprawny:)
U mnie się zapala przy OD zielona 5, a nie strzałka... :D
Jest może gdzieś rozpisane jaki kolor tego kontrolera obwód sprawdza? Bo u mnie był biały, to kupię bialy, ale jestem ciekaw co sprawdzał czerwony.
0 x
740 Turbo B200ET
Awatar użytkownika
Dudes

swital pisze:"przekaźnik" napisałem, bo tak to wygląda i siedzi tam gdzie cała reszta :D U mnie to było w amerykańcu, czy szło na europę ? nie mam pojęcia. Jakoś na początku tego roku pojawił się ten moduł na ebayu - 20$ niby spoko cena, ale wysyłka do nas poonad 40$ :D Występowało to też w 200.
Podrzuci ktoś linka jak wyglada ten przekaźnik od tego systemu? Jestem mega ciekawy jak to wyglada :D
0 x
740 Turbo B200ET
Awatar użytkownika
mac-pro

Post autor: mac-pro »

fonderal pisze:Tam musiało być coś więcej niż przekaźnik, bo to trzeba było kalibrować czy tam programować na nowo po odłączeniu akumulatora. Ale bajer przedni:) Występowało w wersjach europejskich?
Funkcja ta jest w ECU, tak przynajmniej czytałem. Przekaźnik to tylko przekaźnik :)
0 x
ODPOWIEDZ