VOLVO 240 Red Baron Wagon

Zaprezentuj swoją cegłę i aktualizuj na bieżąco swój temat
Awatar użytkownika
Maciek4530

Re: VOLVO 240 Red Baron Wagon

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Maciek4530 »

Koledze nie trzeba zdejmować koła, tylko czapkę :P Już posłałem gdzie znaleźć instrukcję i że jest zbędne! :D Co do wahaczy powiem tak... Osobiście w swoim przypadku jak i znajomych jest opinia że lepsze odnowione OEM-y nawet 30 letnie niż wahacze za 100zł z haczykiem... Nie wiem jak jest faktycznie ale średnio widzę że taki wahacz wytrzyma tyle ile ten pogięty OEM wytrzymał. Nie mniej jestem ciekaw jak będzie się prezentował za 2-3 lata! Fajnie że idzie do przodu!
1 x
Awatar użytkownika
grodek75

Post autor: grodek75 »

Maciek4530 pisze:Koledze nie trzeba zdejmować koła, tylko czapkę :P Już posłałem gdzie znaleźć instrukcję i że jest zbędne! :D Co do wahaczy powiem tak... Osobiście w swoim przypadku jak i znajomych jest opinia że lepsze odnowione OEM-y nawet 30 letnie niż wahacze za 100zł z haczykiem... Nie wiem jak jest faktycznie ale średnio widzę że taki wahacz wytrzyma tyle ile ten pogięty OEM wytrzymał. Nie mniej jestem ciekaw jak będzie się prezentował za 2-3 lata! Fajnie że idzie do przodu!
Jakiekolwiek oryginały to jednak nie ten budżet.
Alternatywą mogło być zezłomowanie auta, więc trzeba się cieszyć że wraca do życia.
Nawet na zamiennikach :)
0 x
Volvo 964 2.9 R6 (B6304), 1994r.
Instagram: @volvo.960.warsaw
Awatar użytkownika
Maciek4530

grodek75 pisze:
Maciek4530 pisze:Koledze nie trzeba zdejmować koła, tylko czapkę :P Już posłałem gdzie znaleźć instrukcję i że jest zbędne! :D Co do wahaczy powiem tak... Osobiście w swoim przypadku jak i znajomych jest opinia że lepsze odnowione OEM-y nawet 30 letnie niż wahacze za 100zł z haczykiem... Nie wiem jak jest faktycznie ale średnio widzę że taki wahacz wytrzyma tyle ile ten pogięty OEM wytrzymał. Nie mniej jestem ciekaw jak będzie się prezentował za 2-3 lata! Fajnie że idzie do przodu!
Jakiekolwiek oryginały to jednak nie ten budżet.
Alternatywą mogło być zezłomowanie auta, więc trzeba się cieszyć że wraca do życia.
Nawet na zamiennikach :)
Wiesz, tu nie chodzi o budżet w tej kwestii - skoro wahacz używka to cena rzędu darmo - 50zł, plus piasek i proszkowe to ceny podobne, a jakość prawdopodobnie o wiele wyższa ;)
0 x
Awatar użytkownika
BASSRIDE

Post autor: BASSRIDE »

baron pisze:
BASSRIDE pisze:W temacie zbliżającej się wymiany uszczelki pod głowicą… czy ktoś mógłby mi wypożyczyć to narzędzie blokujące do odkręcania koła?
strzał z rozrusznika nie robi? :) :)
BRUTAL!!!
0 x
MarcinS

Post autor: MarcinS »

Jak ktoś chciałby pożyczyć narzędzie do przytrzymania koła pasowego na wale, to mam takowe.
2 x
Awatar użytkownika
BASSRIDE

Post autor: BASSRIDE »

dom?n pisze:
BASSRIDE pisze:Czy ktoś mi wyjaśni co to jest?
Pierwsze to alarm, konkretnie sterownik od tegoż. Na pewno.
Drugie to samopoziomujący się amortyzator Koni. Chyba.

To znaczy ze mam nivomat? w Polarze?
0 x
Awatar użytkownika
Sinuspi

Post autor: Sinuspi »

BASSRIDE pisze:
baron pisze:
BASSRIDE pisze:W temacie zbliżającej się wymiany uszczelki pod głowicą… czy ktoś mógłby mi wypożyczyć to narzędzie blokujące do odkręcania koła?
strzał z rozrusznika nie robi? :) :)
BRUTAL!!!
To bardzo dobry pomysł.
0 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika
Sinuspi

Post autor: Sinuspi »

BASSRIDE pisze:
dom?n pisze:
BASSRIDE pisze:Czy ktoś mi wyjaśni co to jest?
Pierwsze to alarm, konkretnie sterownik od tegoż. Na pewno.
Drugie to samopoziomujący się amortyzator Koni. Chyba.
To znaczy ze mam nivomat? w Polarze?
Koni, Monrore, BOGE/Sachs to trzy różne amortyzatory.
Monroe jest olejowo-pneumatyczny z możliwością zmiany ilości powietrza/twardosci w amortyzatorze.
Nivomat, też gazowo - olejowy ale bez regulacji z zewnątrz.
Koni z owiniętą sprężyna wokół dolnej rury amortyzatora to taki quasi nivomat. Tu sprężyna zewnętrzna działa w dwie strony pracy amortyzatora, który jest zwykłym amorem po jej zdjęciu.
2 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika
Maciek4530

O proszę, już wiem czemu się pomyliłem z pojemnością! Polar w ogłoszeniu sprzedaży, Polar na klapie a w ogłoszeniu 2.3, dowód z tego co kolega pisze też 2.3... Nie mniej albo klapa zmieniana albo coś tu było wymieniane już... Albo mega bredzę i jakimś cudem były zwykłe Polarki w 2.3!
0 x
Awatar użytkownika
baron

Post autor: baron »

Maciek4530 pisze:O proszę, już wiem czemu się pomyliłem z pojemnością! Polar w ogłoszeniu sprzedaży, Polar na klapie a w ogłoszeniu 2.3, dowód z tego co kolega pisze też 2.3... Nie mniej albo klapa zmieniana albo coś tu było wymieniane już... Albo mega bredzę i jakimś cudem były zwykłe Polarki w 2.3!
Polarów w Polsce jak eMek w E30.
więcej niż fabryka wyprodukowała!
1 x
The Saab 900: built like a Merc, safe as a Volvo and so much cooler than a BMW
ODPOWIEDZ