Witam.Panowie mam następujący problem-wyskakuje mi na migadle błąd 232.Wymieniłem kopułke z palcem,przewody WN, świece,wyczyściłem przepustnicę i zmieniłem czujnik położenia (wyregulowany)...Zaczynają opadać mi ręce,auto pali prawie 20 litrów gazu!!!wcześniej było w granicach 15-16...byłem na regulacji gazu i mapa lpg pokrywa się idealnie z mapą pb,gazownik mówił,że sonda też jest ok...nie wiem gdzie mam szukać.Jest tak,że jak skasuje błędy(odpinam aku) to czasem pojeżdżę dzień i nie pokazuje błędów a czasem przejadę kilka kilometrów i już wyskakuje 232.To co dziwne to jak jadę w trasie to mi błędów nie pokazuje,jak pojeżdżę po mieście to wywala błąd.Mam silnik 230 F na automacie...pomocy bo nie mam siły do tego spalania:(wymieniłem też termostat na nowy bo nie dogrzewał-mam 88stopni bo ciężko o 92.Ori był 92-ale czy to może mieć jakiś wpływ?
Mam nadzieje,że mi pomożecie...aaa dodam,że nie mam uszczelki między przepustnicą a kolektorem,ale "psikałem" plakiem i wygląda na to,że nie zasysa lewego powietrza...nie mam już pomysłów:(
Pozdro.
Błąd 232
Re: Błąd 232
I jeszcze jedno-często słyszę pracującą pompę paliwa-pod autem od strony kierowcy-ona też może mieć wpływ?Dodam,że poza spalaniem nie ma innych objawów-auto ładnie odpala,nie prycha,silnik równo pracuje:)
0 x
- Volvo 745 turbo
Po mieście w automacie to 20L nie jest źle bo ok 40zł/100km
Jaki gaz?
0 x
Jest 745 87' B230FT USA
Sekwencja staga-wszystko było git i nagle się coś stało...zatankowałem dzisiaj pb pod korek i zobaczę ile pali benzyny i czy na samej benzynie tez mi wywali błąd...niby nieźle,ale nagle skoczyło 5 litrów w górę a to robi różnice.Dodam,że jeżdżę naprawde spokojnie:)
0 x
- Volvo 745 turbo
Więc tak jak cały układ dolotowy szczelny to do sprawdzenia/podmiany masz te rzeczy sonda, przepływomierz, czujnik spalania stosunkowego ( w tej kolejności ) 
0 x
Jest 745 87' B230FT USA
Kurczę no chyba szczelny bo jak zatykam ręką wejście dolotu to auto gaśnie...przepływke jak odpinam to zaczynają falować obroty,wiec też chyba jest ok.Gazownik jak się podpiął pod komputer to mówił,że wskazania sondy też są ok i działa prawidłowo...gdzie jest ten czujnik spalania stukowego?za co on odpowiada?
0 x
I zauważyłem jedną nieprzykręconą do niczego masę,ktora idzie ze ściany grodziowej-są tam dwie,ale jedna jest luźna,nie przykręcona do niczego...czy ewentualnie przykręcić ją byle gdzie?
0 x
- saabauto
- Kontakt:
Foto spod maski - instalację lpg pokaż, 232 to błąd ale w idlu, nie dotyczy wysokich obrotów, ale mam pewien pomysł. Fotki poproszę. Co do masy - obie przykręcane są do głowicy za aparatem, knock sensor nie ma aż takiego wpływu na spalanie. Na rozgrzanym silniku na wolnych obrotach map sensor powinien pokazywać max. -0,37Bar.Maczas pisze:Witam.Panowie mam następujący problem-wyskakuje mi na migadle błąd 232.Wymieniłem kopułke z palcem,przewody WN, świece,wyczyściłem przepustnicę i zmieniłem czujnik położenia (wyregulowany)...Zaczynają opadać mi ręce,auto pali prawie 20 litrów gazu!!!wcześniej było w granicach 15-16...byłem na regulacji gazu i mapa lpg pokrywa się idealnie z mapą pb,gazownik mówił,że sonda też jest ok...
0 x
Mam 3 litry i też, obok 212, wyskakuje 232. Tylko w gazie. Myślę, że tam szukaj przyczyny. Mnie tam nie przeszkadza, co bym nie robił pali 19. Jak mam jachać w benzynie kasuję błędy i silnik pracuje wg norm spalania 
0 x
Tel. 509 186 929
960 sedan 94r.
960 kombi 90r.
960 sedan 94r.
960 kombi 90r.
Dzięki za podpowiedzi.Fotkę postaram się dzisiaj zrobić...pojeżdżę na benzynie i zobaczę jak spalanie i czy wywala błąd...
0 x