Rozrząd 740

Wszystko co dotyczy zwykłego utrzymania auta w fabrycznej specyfikacji
Awatar użytkownika
nckpol

Re: Rozrząd 740

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: nckpol »

zgodnie ze sztuką po odpięciu przepływki silnik powinien w ogóle zgasnąć. Jeśli tego nie robi to dotatkowo może wskazywać na nieszczelności w dolocie/ świrowanie kompa/ niedomagający krokowy no i oczywiście sam przepływkę która oszukuje i pod której oszukane dane dostosował się komp
0 x
Awatar użytkownika
Sinuspi

Post autor: Sinuspi »

Maczas

masz kopułkę i palec Boscha ? czy inszy zestaw FAE, FACETa?
Przewody WN jakie, świece jakie ?

Podmień przekaźnik pompy. Sprawdź.
Sama pompa jak buczy to słabiutko i może nie podawać odp cinienia (o podmianie pompy z 2 na 1 pisał Brus i V7140turbo gdyby co).
Mozna spróbować pomóc pompie wlewająć olej do 2-taktów 0,5l 2T na 30-40l paliwa.
Inna sprawa to przekaźnik w komorze silnika przy kielichu pownienes mieć gdyż masz zestaw 2pompowy. Podmień go jak masz możliwość.
Na EGR jak nie masz zaślepionego też zwróć uwagę na spraw luzu zaworowego na pewno mu nie zaszkodzi...
0 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika
saabauto
Kontakt:

Post autor: saabauto »

wujek pisze: W sekwencji sterownik nie pozwala odpalić na gazie (ze względu na zasadę działania samej instalacji), a po przełączeniu odłącza pompę i zasilanie wtryskiwaczy żeby się nie spaliły.
Bzdura. Większość sterowników LPG ma opcję "ciepły start na lpg" i można tą opcję włączyć. W instalacji sekwencyjnej sterownik lpg nie odłącza pompy paliwa, tylko sygnał na wtryskiwacze benzynowe.
0 x
--
pzdr. Mateusz Nowakowski vel George
http://www.naprawavolvo.pl
tel: 500 740 940
Awatar użytkownika
saabauto
Kontakt:

Post autor: saabauto »

nckpol pisze:zgodnie ze sztuką po odpięciu przepływki silnik powinien w ogóle zgasnąć. Jeśli tego nie robi to dotatkowo może wskazywać na nieszczelności w dolocie/ świrowanie kompa/ niedomagający krokowy no i oczywiście sam przepływkę która oszukuje i pod której oszukane dane dostosował się komp
Nie gaśnie, spadają obroty ale nie gasnie, po chwili obroty wyrównuje. Układ zasilania z przepływomierzem drutowym (nie wychyłowym) ma inną charakterystykę pracy i bezwładności.
0 x
--
pzdr. Mateusz Nowakowski vel George
http://www.naprawavolvo.pl
tel: 500 740 940
Maczas

Post autor: Maczas »

Sytuacja wygląda następująco-wróciłem z Pragi...prędkość na autostradzie 120-160, spalanie wyszło 12 więc wydaje mi się że jest ok:)ale co udało mi się zaobserwować...jak delikatnie traktuję pedał gazu i nie dopuszczam do obciążenia silnika (nie ma buczenia z okolicy filtra powietrza) to błąd mi się w ogóle nie wyświetla-także w jeździe po mieście...jak tylko dam mu pedał w podłogę,to na chwilę sie przydusi,zabuczy z okolicy filtra i wywala błąd?!Może to jednak przepływka?Muszę zlokalizować kogoś we Wrocku lub okolicy i poprosić o użyczenie przepływki na test:)Orientujecie się kto na OLX wystawia zamiennik przepływki,nowy zamiennik...ktoś z Warszawy:)

A lpg mam staga 300 montowanego podobno u najlepszych speców z Warszawy-tam montował poprzedni właściciel,ale nazwy zakładu nie pamiętam.Co do rozruchu na zimnym to można to wykonać tylko awaryjnie i chyba tylko 3 razy-potem trzeba do gazowników jechać żeby zresetowali sterownik-tak mi mówił gazownik:)
0 x
Awatar użytkownika
dom?n
Administrator
Kontakt:

Post autor: dom?n »

Maczas, z łaski swojej, jak dopisujesz posta pod postem to muszę potem sklejać dwa w jeden. Masz tam opcję "zmień" na górze z prawej, korzystaj z niej. Będę wdzięczny i będę miał więcej czasu żeby zobaczyć jaki numer ma moja zapasowa przepływka :twisted:
0 x
940 Turbo '91 · dekwadrat · poznańskie klasyki nocą
re5pect pisze: Jeżeli chcesz żeby Twoje RWD dobrze się prowadziło w zakrętach, było szybkie, dobrze hamowało, a to wszystko bez wydawania taczki pieniędzy na modyfikacje to polecam zakup BMW :D
Maczas

Ok Dom?n-obiecuję poprawę:)
0 x
Maczas

Hej...bład nadal wyskakuje...w przyszłym tygodniu jadę na regulację zaworów-podobno one także mogą mieć wpływ na wywalanie błędu oraz na wysokie spalanie...zobaczymy.Na banku regulacja mu nie zaszkodzi bo nie wiem kiedy były one regulowane...podziele się informacją jak już będzie po operacji:)
0 x
Maczas

Hej...właśnie dzwonił do mnie mechanik i okazało się,że mam 3 podparte zawory...mam nadzieje,że po regulacji będzie już wszystko ok:)
Do tych co się znają(bo ja nie mam takiej wiedzy):
-jakie są objawy podpartych zaworów?
-czy mają wpływ na spalanie i moc silnika?
-czy przez podparte zawory mogło mi wywalać błąd 232?
-czy podparte zawory mają wpływ na odpalanie na ciepłym silniku?
-czy mogą mieć wpływ na v-max?
-czy mogą mieć wpływ na gorszą zmianę biegów w automacie?
Może to głupie pytania,ale człowiek całe życie się uczy więc warto czerpać wiedzę od wiedzących o co come on;)
0 x
Awatar użytkownika
Kaban

Post autor: Kaban »

A te buczenie to nie walniety reduktor? (Nie czytalem calego tematu :P)

Wysłane z telefonu.
0 x
.
ODPOWIEDZ