Serwus,
Jeszcze zanim wymieniłem dwumasę miałem pewne objawy, które zrzucałem wówczas na dwumasę. Teraz nie jestem taki pewien, zwłaszcza, że mam sztywne koło...
Podczas jazdy na biegu (biegi 1-2-3) nie ma żadnych drżeń, dziwnych zachowań. Jednak po puszczeniu pedału gazu występuje u mnie coś w rodzaju chrobotania, szurania. Nie za każdym razem.
Dźwięk dochodzi z okolicy lewarka zmiany biegów. Ustaje po wciśnięciu sprzegła lub dodaniu gazu. Do momentu, gdy silnik przestaje być napędzany skrzynią (1500 obrotów).
Nie występuje na 4-5.
Tak jakby był jakiś luz, ale nie mogę go zlokalizować.
Nie ma problemu z wrzucaniem biegów.
W ostatnim czasie wymieniłem:
- dwumasę
- sprzęgło
- docisk
- podporę wału
- krzyżaki
- olej w skrzyni
- tuleje wybieraka
Do wymiany pozostały (zużyte elementy):
- poduszka pod skrzynią
- łącznik elastyczny wału
Obie rzeczy zakupione, ale nie wiem czy mogą wpływać na to co pisałem.
Dzięki są bardzo ciche, chociaż słyszalne.
Trochę się boję, że M90 kończy żywot... Nie wiem, może ten typ tak ma, albo ja staje się coraz bardziej wybredny (zniknęło stukanie dwumasy, to sobie inny problem znalazłem).
Starannie wydziergane na Tapatalku.
940 M90 dziwne dźwięki z okolicy lewarka
Re: 940 M90 dziwne dźwięki z okolicy lewarka
Może jakieś łożysko w skrzyni się żegna, nie masz problemu z wrzuceniem żadnego biegu ?
0 x
Kemizo, moja m90 cala sie zegna ale biegi wchodza wszystkie 
Wysłane z telefonu.
Wysłane z telefonu.
0 x
.
Kemizo, biegi wchodzą idealnie.
Pytanie - Co dalej?
Pytanie - Co dalej?
0 x
wiem, że nie tego oczekujesz ale głośniej radio i zapomnijMataj pisze:Kemizo, biegi wchodzą idealnie.
Pytanie - Co dalej?
a tak na prawdę to obstawiam, któreś łożysko i tyle
0 x
Łożysko oporowe (i nie piszesz ze wymieniłeś przy podmianie 2masy).
Masz obecnie założone dodatkowe łożysko na wałku od skrzynii?
Spr dla sw spokoju jak chodzi łapa sprzęgła ?
0 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
1. Nie napisałem, ale wymieniłem (łożysko oporowe).Sinuspi pisze:Łożysko oporowe (i nie piszesz ze wymieniłeś przy podmianie 2masy).
2. Dodatkowego łożyska nie mam, objawy występowały również wcześniej. Btw. łożysko i tak by nic nie dało, bo wałek jest za krótki i nie dosięgnąłby, tu wymagany jest customowy element (w chwili wymiany, tj. 2k km temu, niedostępny).
3. Sprawdzę. Przy łapie wymieniany był też plastikowy element (nie pamiętam teraz jego numeru).
Dzisiaj jak jechałem do roboty to tego dźwięku w ogóle nie słyszałem.
0 x
Zauważyłem, że w momencie chrobotania, jak docisnę lewarek zmiany biegów, to dźwięk ustępuje.
Tuleje wybieraka były wymieniane, więc co dalej?
Kurna, odkąd wymieniłem tę dwumasę, to wciąż szukam dziury w całym...
Tuleje wybieraka były wymieniane, więc co dalej?
Kurna, odkąd wymieniłem tę dwumasę, to wciąż szukam dziury w całym...
0 x
- dom?n
- Administrator
- Kontakt:
Onegdaj miałem w 240 problem ze skrzynią M47. W określonym zakresie obrotów coś z okolic lewarka tłukło w karoserię, głównie tyczyło się to postoju na luzie. Ale jak dociskałem lewarek w dół to ustępowało, jak dodawałem gazu przy ruszaniu również. Jeździłem tak parę miesięcy i nie wiedziałem skąd to.
Całość urodziła się podczas operacji uszczelniania skrzyni, więc wierzyłem że serwis wiedział czego używa do ponownego montażu. To był dobry serwis, cenowo bardzo wysoka klasa
Kolejny serwis przy okazji czegoś innego zajrzał na poduchę i odkrył że jest kicha. Podstawa lewarka zmiany biegów po prostu przy określonych obciążenaich, naprężeniach, jakkolwiek to nazwać, kolidowała z karoserią.
Wymień poduchę i zobacz co będzie.
Pamiętaj też że masz pod tyłkiem ogromne pudło rezonansowe i to, co wydaje się dochodzić z okolic lewarka może równie dobrze hałasować gdzie indziej i przenosić się tamtędy, bo tam akurat masz dziurę na wylot w podwoziu.
Całość urodziła się podczas operacji uszczelniania skrzyni, więc wierzyłem że serwis wiedział czego używa do ponownego montażu. To był dobry serwis, cenowo bardzo wysoka klasa
Wymień poduchę i zobacz co będzie.
Pamiętaj też że masz pod tyłkiem ogromne pudło rezonansowe i to, co wydaje się dochodzić z okolic lewarka może równie dobrze hałasować gdzie indziej i przenosić się tamtędy, bo tam akurat masz dziurę na wylot w podwoziu.
0 x
940 Turbo '91 · dekwadrat · poznańskie klasyki nocą
re5pect pisze: Jeżeli chcesz żeby Twoje RWD dobrze się prowadziło w zakrętach, było szybkie, dobrze hamowało, a to wszystko bez wydawania taczki pieniędzy na modyfikacje to polecam zakup BMW
Dzięki, sprawdzę po wymianie poduszki. Póki co podniosłem tył (mam regulowany) i o dziwo jakby nie słychać. Co w sumie poduszek nie wyklucza, łożysk ani wałka...
0 x