sambo pisze:Z tego co wiem mogą być dwie przyczyny nie działającego licznika kilometrów:
Pierwsza, mechaniczna - wyłamane zęby przekładni silnika krokowego napędzającego mechanizm licznika kilometrów.
Naprawa jest banalna - wystarczy wymienić kola zębate wyczyścić, złożyć i gotowe.
Druga , "elektroniczna" w przypadku licznika z dużym zegarem (zamiast obrotomierza) wystarczy podłączyć czerwono biały kabel i po zawodach!
Sygnał z cewki smaży chip ITT 2115 sterujący silnikiem krokowym. Naprawa niemożliwa/b.trudna.
sambo
ps.
liczniki do aut z ABS i bez nie sa zamienne!
Podłączę się w temacie:
A jak jest z zamiennością liczników benzyna/diesel?
Mam silnik D24. Nabyłem drogą kupna licznik od wersji benzynowej, ale z takim samym numerem K24364. W miejscu kontrolki świec żarowych mam trójkącik na pomarańczowym tle ... ABS? Czy mogę coś "sfajczyć" jeżeli na próbę podłączę do samochodu te "benzynowe" zegary aby sprawdzić czy działa licznik km główny i dzienny?
Organoleptyczna różnica między nimi oprócz w/w kontroli to ten zielony element ze zdjęcia (w wersji D24 są chyba piny, a w wersji benzynowej tylko otwory w płytce drukowanej), którego brakuje w liczniku z wersji benzynowej.
Czy to będzie dobra zmiana?
V240 z 1992, więc bez linki do prędkościomierza.