Przepływonierz

Wszystko co dotyczy zwykłego utrzymania auta w fabrycznej specyfikacji
Maczas

Przepływonierz

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Maczas »

Hej.Sluchajcie mam następujące pytanie-czy jest ktoś z Wrocka lub okolic kto ma 700 lub 900 bez turbo?Chodzi mi o to,że chciałbym podmienić przepływkę bo w dalszym ciągu walczę ze spalaniem i błędęm 232,który raz wyskakuje a raz nie...jestem powoli załamany i nawet miałem myśli o pozbyciu się wołowinki :( jeżdżę w zasadzie tylko po mieście i ciężko mi zaakceptować spalanie na poziomie 20 litrów gazu...wymienione w zasadzie wszystko poza czujnikiem temperatury i właśnie przepływką...mam nieszczęsny wydech gdzieś przed sondą,ale jak pytałem mechanika od Volvo to nie ma opcji żeby to miało wpływ na spalanie...poratujcie chłopaki bo już mi ręce opadaja :(
Mam przepływkę że swojego starego volvo,ale na niej też mi błąd wywala...moze też padnięta bo przed kasacja starego pamiętam,że też zaczął mi dużo palić...mam 230f...
Nie chce się pakować w kupno przepływki zanim nie będę pewny,że moja jest padnięta...
Z góry dzięki za info :)
Pozdro.
0 x
Awatar użytkownika
fonderal

Re: Przepływonierz

Post autor: fonderal »

Maczas pisze:...mam nieszczęsny wydech gdzieś przed sondą,ale jak pytałem mechanika od Volvo to nie ma opcji żeby to miało wpływ na spalanie...Pozdro.
Ja bym zmienił mechanika.
Wydech przed sondą MUSI być szczelny, inaczej sygnał z sondy jest o kant potłuc. Jak wydech zaciągnie powietrze, to z sondy do ecu dotrze sygnał, że jest za ubogo i trzeba dolać paliwa. Wtedy rośnie spalanie i spada moc, czyli dzieje się to, co przy jeździe na zbyt bogatej mieszance. 2-3-2 też się nie bierze znikąd...
Pomyśl o analizie spalin, ogarnięty operator analizatora może sporo powiedzieć nt. przyczyn zwiększonego spalania...
0 x
Maczas

Tylko tu pojawia się pytanie,dlaczego błąd praktycznie nie występuje w trakcie jazdy na trasie,tylko wywala go w jeździe po mieście i to nieregularnie???!!!
0 x
Awatar użytkownika
fonderal

2-3-2 pojawia się wtedy, gdy ecu kompensuje skład mieszanki blisko granicy zakresu, w którym jest w stanie takiej kompensacji dokonać. Czyli wtedy, kiedy ecu ledwo się wyrabia. Na trasie masz praktycznie cały czas nadciśnienie w wydechu, czyli sonda mierzy tylko spaliny. W mieście i na wolnych może pojawić się podciśnienie, przez nieszczelność dostaje się powietrze, sonda głupieje, ecu robi co może, pojawia się błąd.
0 x
Maczas

Dzięki w takim razie i jak najszybciej muszę zlokalizować nieszczelności bo póki co słyszę mocno pierdziele gdzieś w okolicach nóg pasazera :)
Jeśli to będzie to, to będę baaardzo zadowolony...ale mam mieszane uczucia :)
0 x
Awatar użytkownika
fonderal

Wydech tak czy siak masz do zrobienia, a jest duże prawdopodobieństwo, że ten zabieg pomoże.
0 x
Awatar użytkownika
Mataj

Post autor: Mataj »

Odkąd pamiętam to jednym z pierwszych wariantów "dlaczego mi dużo pali?" była sonda właśnie. Nawet przed przepływomierzem...

Starannie wydziergane na Tapatalku.
0 x
Maczas

Sondę mam nową...a wydech zaczął pierdzieć od jakiegoś czasu i byłem u tlumikarza,ale nie był wstanie ustalić gdzie jest nieszczelnośc...mi się wydaje,że na łączeniu przed katalizatorem-łączenie jest mocno skorodowane i zmienię je na plecionke...muszę też zmienić uszczelki przy kolektorze wydechowym bo w zasadzie nic tam nie ma,tylko wiury wystają...moze to to...oby :(
0 x
Awatar użytkownika
fonderal

Doprowadzenie wydechu do ładu jeszcze nikomu nie zaszkodziło:)
0 x
Maczas

Okazało się,że jest nieszczelne połączenie kolektora wydechowego z resztą wydechu...w poniedziałek będę robił...przy okazji zamówiłem wszystkie nowe tłumiki bo są w kiepskim stanie ;) jak będzie zrobione, dam znać czy pomogło...oby pomoglo :)
0 x
ODPOWIEDZ