Witam
Od jakiegoś czasu słyszę nasilające się dudnienie podczas jazdy, słyszalne przy około 50km/h
Jest to wina łożyska w podporze wału? czy może jakaś inna usterka?
Pozdrawiam!
Dudnienie podczas jazdy
Re: Dudnienie podczas jazdy
Może być to padające łożysko w podporze wału. Przy 50km/h na luzie też są takie same odgłosy?
0 x
Polecali zakup BMW, to się skusiłem
- dom?n
- Administrator
- Kontakt:
Opony git?
0 x
940 Turbo '91 · dekwadrat · poznańskie klasyki nocą
re5pect pisze: Jeżeli chcesz żeby Twoje RWD dobrze się prowadziło w zakrętach, było szybkie, dobrze hamowało, a to wszystko bez wydawania taczki pieniędzy na modyfikacje to polecam zakup BMW
-
takijedenkuba
Na prostej czy w zakręcie?
Podczas przyspieszania, hamowania, czy po prostu jak jedziesz ze stałą prędkością 50kmh?
Podczas przyspieszania, hamowania, czy po prostu jak jedziesz ze stałą prędkością 50kmh?
0 x
Na luzie cicho aż miło.
Dźwięk pojawia się przy przyśpieszaniu na prostej,(40-50/h) szczególnie jeśli jest mu "ciężko" czyli pod górę albo załadowany.
Powyżej pięćdziesiątki wszystko wraca do normy.
Koła ładne, ważone - to nie tam
Dźwięk pojawia się przy przyśpieszaniu na prostej,(40-50/h) szczególnie jeśli jest mu "ciężko" czyli pod górę albo załadowany.
Powyżej pięćdziesiątki wszystko wraca do normy.
Koła ładne, ważone - to nie tam
0 x
-
takijedenkuba
Jak na pierwszym albo drugim biegu dołożysz mu do pieca, albo jak jedziesz po nierównościach (droga gruntowa) to też?
0 x
U mnie łożysko podpory wału wyło jak waleń (albo orka lub delfin ?!
). Natomiast dudnienie którego doświadczyłem później było spowodowane przez luzy na krzyżakach i niewyważony wał.
0 x
Wydaje mi się, że krzyżaki mają najgorzej na 1 biegu i wtedy powinny najgłośniej dawać znać że kuleją. Następnie przy zmianie biegu, tj po puszczeniu sprzęgła na kolejnym biegu. Obstawiam raczej podporę wału jeśli na luzie jest cisza i na jedynce przy ruszaniu nie ma wibracji+dudnienia, a bardziej wycie.
Jeśli to krzyżak, można spróbować naoliwić, rozruszać krzyżak. U mnie to pomogło chociaż do tej operacji ściągnąłem wał.
Jeśli to krzyżak, można spróbować naoliwić, rozruszać krzyżak. U mnie to pomogło chociaż do tej operacji ściągnąłem wał.
0 x
Polecali zakup BMW, to się skusiłem
-
szary_misiek
U mnie czasem wyje/świszczy/zawodzi jak startujący Mig, podejrzewam podporę wału.
Ale wyje też jak wciskam sprzęgło, bo przecież wał się kręci tylko skrzynia rozłącza napęd od silnika.
Ale wyje też jak wciskam sprzęgło, bo przecież wał się kręci tylko skrzynia rozłącza napęd od silnika.
0 x
Siemaszszary_misiek pisze:U mnie czasem wyje/świszczy/zawodzi jak startujący Mig, podejrzewam podporę wału.
Identyczne "zawodzenie" miałem w białym dawcy co go widziałeś -zatarte zardzewiałe zapiaszczone łożysko.
0 x