Cześć
W 745 D240 mam skrzynię M47, która wymaga wymiany. Jest to temat trochę naglący a pod ręką mam jedynie M47 z benzyny lub M46 z diesla w okolicy.
W związku z tym nasuwają się pytanie: czy poza obudową sprzęgła/dzwonem istnieją jakieś różnice pomiędzy tymi skrzyniami jeśli chodzi o pochodzenie skrzyń? (diesel/benzyna) Innymi słowy: czy po przełożeniu dzwonu i łapy sprzęgła z dieslowej skrzyni do skrzyni z benzyny będzie pasować? długość i średnica wałka sprzegłowego oraz liczba zębów na wieloklinie?
Druga opcja to M46 z diesla. Z tego co zauważyłem jest dłuższa od M47. W tym przypadku podmienić należałoby też przednią część wału na krótszą, właściwą dla M46. Czy pomijając wiązkę do OD wał to jedyny problem przy przejściu z M47 na M46?
pzdr
M46 M47 różnice - diesel/benzyna
Re: M46 M47 różnice - diesel/benzyna
Witaj mam taki dzwoń do diesla jakbyś potrzebował tak w m47 jest dłuższy wał rownież taki posiadam,belki po przełożeniu też bedą pasować
0 x
Mikomaxi, Dzięki, wały oby dwa posiadam
Pozostaje kwestia skrzyni. Po terminem "belki" rozumiesz łapy skrzyni?
Nadal pozostaje pytanie czy przełożenie dzwona z M47 z diesla do skrzyni M47 z benzyny jest wyjściem z sytuacji. Tj czy będzie taki zestaw pasował. Ktoś coś?
Nadal pozostaje pytanie czy przełożenie dzwona z M47 z diesla do skrzyni M47 z benzyny jest wyjściem z sytuacji. Tj czy będzie taki zestaw pasował. Ktoś coś?
0 x
Mikomaxi, dzięki za info. Niestety nie mogę wysyłać wiadomości. W mi jakiś namiar na siebie w PW.
0 x