Chromowane listwy szyb

Wszystko co dotyczy zwykłego utrzymania auta w fabrycznej specyfikacji
konradko

Chromowane listwy szyb

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: konradko »

Jest jakiś inny sposób na przywrócenie chromu dookoła szyb poza wymianą nowych uszczelek na stare używki? Nowe uszczelki są szersze, więc pewnie po takiej zmianie zostanie szpara i będzie wyglądało kiepsko. Ktoś próbował jakich innych metod? Przyklejenie listwy na nowe uszczelki? Zamówienie customowych listew (jeśli tak to gdzie?). Na trubodicks są głównie tematy oklejania chromów na czarno, nie ma nic o odwrotnym procesie.
0 x
Awatar użytkownika
JoeM
Kontakt:

Re: Chromowane listwy szyb

Post autor: JoeM »

Pod spodem jest nierdzewka jeśli się nie mylę. Ściągacz farbę i polerka.
0 x
konradko

Listwy w nowych modelach są gumowe, nie malowane. Pod spodem jest pewnie jakiś paździerz :D Ale zaintrygowałeś mnie. Może można zedrzeć gumę z wierzchu i oddać do galwanizacji?

Jeszcze takie pytanie - były dwie szerokości listew na przednie szyby, węższe i szersze. Które były do którego modelu/rocznika?
0 x
Awatar użytkownika
JoeM
Kontakt:

Post autor: JoeM »

Kwestia co jest nowym model. Dla mnie każda listwa po pierwszej wersji jest nowa. Rozumiem że chodzi Tobie o najnowsze/ostatnie listwy ? Skoro wspominasz o uszczelce to zapewne masz na myśli tylne szyby? Ja pisałem o ramkach szyb dookoła drzwi. Jeśli chodzi o tył to będzie tam pod spodem aluminium (Chyba że plastik co by mnie nie zdziwiło). W przedliftach ramki są z anodowanego aluminiowe i u spodu 90% z wżerami. Jeśli chcesz igłę to stare trzeba nadspawać i powlec anodą polerowaną elektrochemicznie (raczej nikt w Polsce nie podejmie się tego bo nie pracują na starych materiałach z nieznanego stopu). Są jeszcze inne metody mniej i bardziej nietrwałe. Polerka najnowszych listew o ile jest tam aluminium (zachowanie takie jak w felgach, na krótko), chrom dekoracyjny. Pozostaje jeszcze chromowanie najbardziej kosztowne. Problem może być tylko z założeniem później na uszczelkę. Listy muszą być elastyczne aby można było je wsadzić w szpary. Ta gimnastyka może skończyć się pęknięciami chromu. Najtańsza opcja i najprostsza to kupienie uszczelek wraz z ładnymi listewkami.
0 x
konradko

Dokładnie, chodzi mi o najnowsze modele. OK, zawsze jest jakaś opcja. Rozumiem, że założenie uszczelki z listwą do przedniej szyby modelu po 1990 roku nie będzie problemem ale tylna chyba nie wejdzie bo szyba jest większa niż w modelach przed 1990. Tutaj pewnie warto by było wymienić tylną klapę na stary typ.

Czytałem że można nakładać chrom na gumę tylko jak piszesz, pewnie popęka przy montażu. Nikt już nie produkuje tych listew? Nowe bym kupił i by było po problemie.
0 x
ODPOWIEDZ