Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.

Wszystko co dotyczy zwykłego utrzymania auta w fabrycznej specyfikacji
takijedenkuba

Re: Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: takijedenkuba »

nckpol pisze:Dwa szybkie pytania:

1. seria 700 klimatyzacja - czy jest jakiś sensowny sposób dostania się do odpływu wody od skraplacza - wyjąłem wczoraj schowek ale wszystko wskazuje na to, że bez rozebrania połowy (jak nie całego) nadmuchu nie ma mowy by do tego dotrzeć?
Obecnie przy dłuższym używaniu klimy mam kałużę pod nogami pasażera
Może to nagrzewnica cieknie?
0 x
Awatar użytkownika
fonderal

Post autor: fonderal »

nckpol pisze: 1. seria 700 klimatyzacja - czy jest jakiś sensowny sposób dostania się do odpływu wody od skraplacza - wyjąłem wczoraj schowek ale wszystko wskazuje na to, że bez rozebrania połowy (jak nie całego) nadmuchu nie ma mowy by do tego dotrzeć?
Tutaj jest trochę na ten temat
https://www.volvoclub.org.uk/faq/Heatin ... onACDrains
https://www.volvoclub.org.uk/faq/Heatin ... cementTips

Na szybko możesz poszukać odpływu i podłubać w nim jakimś drutem z haczykiem na końcu, ale przy zasyfionym odpływie operacja może pomóc tylko na chwilę. Odpływ powinieneś znaleźć na firewallu, nad prawą podłużnicą.
0 x
Awatar użytkownika
nckpol

Post autor: nckpol »

Plati pisze:
nckpol pisze:2. Czy ktoś może polecić kogoś do zrolowania nadkoli w okolicach Mokotowa? (chcę dosłownie o 1 mm przygiąć ranty do wewnątrz)
Z tego co słyszałem to rolki średnio działają w cegłach :D za gruba blacha, do tego kształt :P Więc najlepiej gumowym młotkiem
No niestety te nadkola są masywne i w kształcie "L" u mnie rant błotnika do wewnątrz ma prawie 2,5 cm w kierunku wnęki pod kątem prostym - chciałbym tylko zmienić jego kąt na choćby 45stopni - wtedy ograniczę tarcia koła do zera przy moim ET
takijedenkuba pisze:
nckpol pisze:Dwa szybkie pytania:

1. seria 700 klimatyzacja - czy jest jakiś sensowny sposób dostania się do odpływu wody od skraplacza - wyjąłem wczoraj schowek ale wszystko wskazuje na to, że bez rozebrania połowy (jak nie całego) nadmuchu nie ma mowy by do tego dotrzeć?
Może to nagrzewnica cieknie?
nie nie, woda, czysta woda, można herbatę parzyć (btw. nagrzewnicę już zmieniałem na początku przygody ;))
fonderal pisze:
nckpol pisze: 1. seria 700 klimatyzacja - czy jest jakiś sensowny sposób dostania się do odpływu wody od skraplacza - wyjąłem wczoraj schowek ale wszystko wskazuje na to, że bez rozebrania połowy (jak nie całego) nadmuchu nie ma mowy by do tego dotrzeć?
Tutaj jest trochę na ten temat
https://www.volvoclub.org.uk/faq/Heatin ... onACDrains
https://www.volvoclub.org.uk/faq/Heatin ... cementTips

Na szybko możesz poszukać odpływu i podłubać w nim jakimś drutem z haczykiem na końcu, ale przy zasyfionym odpływie operacja może pomóc tylko na chwilę. Odpływ powinieneś znaleźć na firewallu, nad prawą podłużnicą.
o, i to jest jakiś trop :) dzięki
0 x
Awatar użytkownika
wujek

Post autor: wujek »

Z rantem trzeba tak: wkładasz między nadkole a oponę nasadke i przetaczasz samochód.
0 x
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

16 GARAGE
'88 744+ @1,7bar
Awatar użytkownika
nckpol

wujek pisze:Z rantem trzeba tak: wkładasz między nadkole a oponę nasadke i przetaczasz samochód.
jednak trochę szkoda mi auta na tak "niekontrolowane" modyfikacje - rolka przykręcona do piasty jest jednak stabilniejsza i bardziej przewidywalna ;)
0 x
Awatar użytkownika
nckpol

Szybkie pytanie - odpiąłem chłodzenie płynem od turbo bo prawdopodobnie zaczęło pić płyn. Dla spokoju założyłem drugi wyrównawczy zbiornik z płynem tylko dla turbo i oczywiście woda się w nim gotuje już po 2km - lepiej będzie dla tego turbo jak się tego pozbędę i będzie je chłodzić tylko olej czy niech sobie ten mały układ będzie i niech ten płyn się w nim gotuje? ( ten dodatkowy układ to dwa węże po 20 cm, zbiornik wyrównawczy ok 1litra płynu, i korek ori volvo od układu chłodzenia)
0 x
Awatar użytkownika
saabauto
Kontakt:

Post autor: saabauto »

nckpol pisze:Szybkie pytanie - odpiąłem chłodzenie płynem od turbo bo prawdopodobnie zaczęło pić płyn. Dla spokoju założyłem drugi wyrównawczy zbiornik z płynem tylko dla turbo i oczywiście woda się w nim gotuje już po 2km - lepiej będzie dla tego turbo jak się tego pozbędę i będzie je chłodzić tylko olej czy niech sobie ten mały układ będzie i niech ten płyn się w nim gotuje? ( ten dodatkowy układ to dwa węże po 20 cm, zbiornik wyrównawczy ok 1litra płynu, i korek ori volvo od układu chłodzenia)
Można w prosty sposób sprawdzić, czy turbo podjada wodę. Pod lub nadciśnieniowo. Jedną rurkę zamyka się szczelnie, do drugiej wtłacza się powietrze z manometrem. Jak płaszcz szczelny, to ciśnienie nie zejdzie. Można wodę z Ludwikiem wlać i dać nadciśnienie, piana wyjdzie wydechem zapewne. Można też posłuchać, czy nie syczy...
0 x
--
pzdr. Mateusz Nowakowski vel George
http://www.naprawavolvo.pl
tel: 500 740 940
Awatar użytkownika
Sinuspi

Post autor: Sinuspi »

Pany i Panewki :)
:?: pytanie - wskaźnik paliwa w 74X MK I (zbiornik pojedynczy)
Włączenie świateł włącznikiem głównym powoduje "napompowanie" stanu paliwa w zbiorniku. Wyłączenie na następnie zapłonu powoduje "reset" do chyba właściwego położenia wskazania ilości paliwa w zbiorniku.
Co to WTF jest ?
:?: czy zwykłe sprężyny zawieszenia Tridona ktoś ujeżdża,
:?: jak wyglądają ory wkręty mocowania kieszeni bocznych (dużych) przy siedzeniach :roll:
0 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika
gruszka2

Post autor: gruszka2 »

Uszczelka szyberdachu do 940 gdzie mogę kupić .
Będę musiał zdjąć do malowania chyba nie przeżyje demontażu .
0 x
Ktoś kiedyś powiedział, że dawniej auta naprawdę budowano z blachy i stali, drewno było dodatkiem a plastiku używano do wysadzania mostów…

945 B230FB 90r.
Sylwesterpl

Post autor: Sylwesterpl »

Cześć. Czy próbował ktoś podmieniać spryskiwacze przedniej szyby na takie z efektem mgiełki?
0 x
ODPOWIEDZ