Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.

Wszystko co dotyczy zwykłego utrzymania auta w fabrycznej specyfikacji
Awatar użytkownika
endriugto

Re: Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: endriugto »

Mi koleś z allegro dobrał jakieś zamienniki sprężyn i amorów cały komplet i wszystko stoi równo i oryginalnie. Jeżdżę już rok i jestem zadowolony z komfortu :)
0 x
Awatar użytkownika
Dudes

Post autor: Dudes »

V945turbo pisze:Po moich doświadczeniach żeby przód jakkolwiek wyglądał trzeba dać -40 i tył zostawić w serii. Coprawda seria 7xx dalej nie bedzie wyglądać ale o niebo lepiej niż ori.
Dzięki, a jakiej firmy zakupić te sprężynki? Zastanawiałem się nad Jamex.
0 x
740 Turbo B200ET
re5pect

Post autor: re5pect »

Nie znam się to się wypowiem ;)

Wymiana samych sprężyn na Jamexy daje podobne (może i gorsze) efekty jak skrócenie sprężyny o jeden zwój - jedno i drugie to półśrodki. Charakterystyka pracy fabrycznego amortyzatora ma się nijak do charakterystyki progresywnego Jamexa.

Skrócić sprężynę da się na aucie (szybka akcja), koszty 0zł. Odczucia podobne przy jednym i drugim zabiegu (jamex/cięcie). Dużo zależy w jakim stanie są obecne sprężyny, ale skoro jest bocian to bym się nie wahał...

Serio, zacznij od ucięcia, spodoba Ci się to oszczędzisz trochę kasy, nie spodoba Ci się - stracisz godzinkę roboty.
Ostatnio zmieniony 01 listopada 2017, 00:29 przez re5pect, łącznie zmieniany 1 raz.
0 x
Awatar użytkownika
wujek

Post autor: wujek »

Ktoś podpowie gdzie znaleźć zaślepkę do głowicy 8V, tak aby zaślepić miejsce po aparacie? Ona ma coś koło 46mm.
0 x
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

16 GARAGE
'88 744+ @1,7bar
takijedenkuba

Post autor: takijedenkuba »

wujek pisze:Ktoś podpowie gdzie znaleźć zaślepkę do głowicy 8V, tak aby zaślepić miejsce po aparacie? Ona ma coś koło 46mm.
47mm x 7mm renault 8200040484
np.taka powinna pasować:
http://allegro.pl/zaslepka-glowicy-rozr ... ml#thumb/2
0 x
Awatar użytkownika
wujek

Post autor: wujek »

dziękuję
0 x
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

16 GARAGE
'88 744+ @1,7bar
David

Post autor: David »

D24TIC z pompy kapie paliwo na silnik w takiej częstotliwości że kropla leci co ok 2-3 sekundy. Czy w tych pompach padało jakieś typowe uszczelnienie które jestem sam w stanie wymienić? Czy wyciągać pompę i oddać komuś kto to robi zawodowo?
0 x
Kupię dyfer 3.31 do 700 lub zamienie na dyfer 3.73. PW.
swital

Post autor: swital »

zależy w którym miejscu leci, często puszcza na ośce gazu. Ja miałem jakiś czas temu wyciek z dekielka w kształcie rombu od strony bloku i nie mogłem go namierzyć długi czas, siedzi tam zwykły oring a do wymiany pompę trzeba wyciągać.
0 x
2x 480,744 USA Turbo,744 USA,850 T-5R,245 USA D24T+IC+, 945, 2x 440, 855 eR, V70 heico
Awatar użytkownika
Dudes

Post autor: Dudes »

re5pect pisze:Nie znam się to się wypowiem ;)

Wymiana samych sprężyn na Jamexy daje podobne (może i gorsze) efekty jak skrócenie sprężyny o jeden zwój - jedno i drugie to półśrodki. Charakterystyka pracy fabrycznego amortyzatora ma się nijak do charakterystyki progresywnego Jamexa.

Skrócić sprężynę da się na aucie (szybka akcja), koszty 0zł. Odczucia podobne przy jednym i drugim zabiegu (jamex/cięcie). Dużo zależy w jakim stanie są obecne sprężyny, ale skoro jest bocian to bym się nie wahał...

Serio, zacznij od ucięcia, spodoba Ci się to oszczędzisz trochę kasy, nie spodoba Ci się - stracisz godzinkę roboty.
Pytanie ile uciachać? :D
A drugie pytanie, ale nie w temacie sprężyn. Da radę wstawić zamiast M46 z OD zwykłą skrzynię na normalnej 5 (ta skrzynia to chyba M47)? U mnie nadbieg się zaczyna na maxa sypać, jak nie wrzucał 5 to teraz działa raz na jakiś czas, bo czasem pali się na desce 5, a czasem nie. Bezpiecznik jak i żarówkę sprawdziłem.
0 x
740 Turbo B200ET
David

Post autor: David »

To jest tak prosty mechanizm że pierw sprawdziłbym okablowanie bo tam chyba tylko przy 4 biegu zwiera mase i załącza OD. Jak zapniesz na krótko to będziesz mógł nawet na wstecznym wrzucić OD i zapali się 5 na desce.
0 x
Kupię dyfer 3.31 do 700 lub zamienie na dyfer 3.73. PW.
ODPOWIEDZ