Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.

Wszystko co dotyczy zwykłego utrzymania auta w fabrycznej specyfikacji
Awatar użytkownika
miho

Re: Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: miho »

Regulacja linki kickdown AW70/71 w 940 - jak wyregulować ta linke odpowiednio? Należy najpierw poluzować ja całkiem odkręcając pierwsza nakrętkę od strony grilla, wcisnąć pedal gazu na maxa i wtedy ktoś ma zablokować ta nakrętkę pod maska? Jak wyglada prawidłowa procedura?
0 x
Awatar użytkownika
nckpol

Post autor: nckpol »

Dokręcałem wczoraj cybant przy zaworze nagrzewnicy, oczywiście ów zawór po plastikowej stronie nie wytrzymał 32 lat i pękł. Póki co wstawiona rurka w te miejsce. I teraz 2 pytania :
1. Jaką funkcje tak naprawdę spełnia ten zawór i na jakiej zasadzie pracuje? On jest sterowany podcisnieniem ale po co?
2. Co kupić w jego miejsce? Olać czy szukać ori czy może są jakieś sensowne zamienniki?
Na szybko jakiś zamiennik znalazłem ale jest cały plastikowy - mój ori był chociaż od strony grodzi metalowy...
0 x
Awatar użytkownika
fonderal

Post autor: fonderal »

Są dwie metody uruchamiania ogrzewania. Jedna przez stałe zasilanie nagrzewnicy i sterowanie przepływem powietrza za pomocą przepustnic, druga przez regulację przepływu cieczy przez nagrzewnicę. U nas mamy ten drugi wariant, stąd zawór na przewodzie nagrzewnicy. Przy układzie całkowicie manualnym jest otwierany linką, tutaj steruje nim podciśnienie via zaworki rozdzielające. Zaworki z kolei mogą być sterowane przez sterownik automatycznej klimy albo manualnie, pokrętłem albo suwakiem. Podciśnienie zastępuje linkę.

Myślę, że możesz spokojnie założyć plastikowy zamiennik, jeżdżę z takim ósmy rok i nic się nie dzieje.
0 x
Awatar użytkownika
saabauto
Kontakt:

Post autor: saabauto »

nckpol pisze:Dokręcałem wczoraj cybant przy zaworze nagrzewnicy, oczywiście ów zawór po plastikowej stronie nie wytrzymał 32 lat i pękł. Póki co wstawiona rurka w te miejsce. I teraz 2 pytania :
1. Jaką funkcje tak naprawdę spełnia ten zawór i na jakiej zasadzie pracuje? On jest sterowany podcisnieniem ale po co?
2. Co kupić w jego miejsce? Olać czy szukać ori czy może są jakieś sensowne zamienniki?
Na szybko jakiś zamiennik znalazłem ale jest cały plastikowy - mój ori był chociaż od strony grodzi metalowy...
Tylko oryginał kup. Dajesz w d... a tego plastik nie lubi. U mnie wytrzymał 4 lata i wybuchł. OEMowy jest lepszy i niewiele droższy. Bez tego zaworu całe ciepło z silnika wali w nagrzewnicę. Idą upały, więc albo załóż tam zawór kulowy, albo kolankiem omiń ten element do czasu zakupu zaworu.
0 x
--
pzdr. Mateusz Nowakowski vel George
http://www.naprawavolvo.pl
tel: 500 740 940
Awatar użytkownika
dom?n
Administrator
Kontakt:

Post autor: dom?n »

240 sedan:

Którędy jest doprowadzony prąd do światła oświetlającego bagażnik? Mam światło, włącznik i żarówkę, ale nie dochodzi do niego żaden kabel, muszę sfabrykować :)
0 x
940 Turbo '91 · dekwadrat · poznańskie klasyki nocą
re5pect pisze: Jeżeli chcesz żeby Twoje RWD dobrze się prowadziło w zakrętach, było szybkie, dobrze hamowało, a to wszystko bez wydawania taczki pieniędzy na modyfikacje to polecam zakup BMW :D
Awatar użytkownika
nckpol

Post autor: nckpol »

saabauto pisze:
nckpol pisze:Dokręcałem wczoraj cybant przy zaworze nagrzewnicy, oczywiście ów zawór po plastikowej stronie nie wytrzymał 32 lat i pękł. Póki co wstawiona rurka w te miejsce. I teraz 2 pytania :
Tylko oryginał kup. Dajesz w d... a tego plastik nie lubi. U mnie wytrzymał 4 lata i wybuchł. OEMowy jest lepszy i niewiele droższy. Bez tego zaworu całe ciepło z silnika wali w nagrzewnicę. Idą upały, więc albo załóż tam zawór kulowy, albo kolankiem omiń ten element do czasu zakupu zaworu.
Jakieś namiary na oryginał?
Tzn. gdzie i jaki to ma numer - może ktoś ma pod ręką? Jak nie poszukam sam :P

[EDIT 1] Dobra - znalazłem sam - numer OE 9447896. Skandix ma, uderzam do ASO zapytać co tam u nich ;)
[EDIT 2] ASO może mi to ściągnąć ze szwecji za jedyne 419 zł :lol: pytanie zatem czy ten zamiennik z drakena ktoś u siebie ma i nie narzeka? https://www.draken.com.pl/volvo/ogrzewa ... zacja.html
0 x
Awatar użytkownika
misica

Post autor: misica »

[/quote]pytanie zatem czy ten zamiennik z drakena ktoś u siebie ma i nie narzeka[/quote]

Mam od niedawna, więc o trwałości się nie wypowiem,ale wizualnie nie wyglądał na taniochę.
Poza tym chyba lepiej plastik/metal niż sam plastik
0 x
Awatar użytkownika
czk

Post autor: czk »

Szybkie, durne, laickie pytanie - czym w wielkim skrócie teoretycznie kończy się założenie do turbomotoru całej góry 531 zamiast 530, bez jakichkolwiek innych przerobek. Działa to? Sterowanie glupieje? Jest to w ogole wykonalne bez innych modyfikacji?
0 x
240 '93,'85 / 940 '94,'94,'95 / Kia Sorento '04 / Citroën XM '95
zachatąwujta

Post autor: zachatąwujta »

Zanim się zada pytanie to warto poczytać. Jakie sterowanie ma zgłupieć?
http://people.physics.anu.edu.au/~amh11 ... 31_530.htm
1 x
Awatar użytkownika
sambo

Post autor: sambo »

czk pisze:Szybkie, durne, laickie pytanie - czym w wielkim skrócie teoretycznie kończy się założenie do turbomotoru całej góry 531 zamiast 530, bez jakichkolwiek innych przerobek. Działa to? Sterowanie glupieje? Jest to w ogole wykonalne bez innych modyfikacji?
Zakładając 531 do burbo trzeba się liczyć z obniżeniem stopnia sprężania ( 531 ma większą komorę spalania).
Można oczywiście splanować.
531 nie mają również chłodzonch sodem zaworów wydechowych, co może mieć wpływ na długowieczność jednostki napędowej.
ECU się "nauczy"
1 x
Obrazek
ODPOWIEDZ