Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.

Wszystko co dotyczy zwykłego utrzymania auta w fabrycznej specyfikacji
Awatar użytkownika
Sinuspi

Re: Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Sinuspi »

endriugto pisze:
zlyzuw pisze:
endriugto pisze:Dwuseta mi buczy. Tak przy 90km/h. Auto jak w podpisie. Wibracji nie ma. Łożysko i podpora wału wymienione. Szpec od wyważania wałów oglądał krzyżaki i nie stwierdził luzów. Powiedział że nowe krzyżaki są teraz źłe i nie jakościowo wykonane i będą miały większy luz niż moje stare. Pytanie co jeszcze może buczec akurat przy takiej prędkości. Uszczelki kolektora wymienione. Łożyska przednich kół wymienione. Tarcze przetoczone.

Jesteś w stanie zlokalizować skąd buczenie dobiega? Czy to po prostu buda wpada w rezo?
Byłem przekonany że to wał. Z dnia na dzień pojawiło się tylko buczenie i nic więcej. Łożysko i podpora wału faktycznie umarły ale ich wymiana nic nie pomogły. Gadałem z dwoma szpecami od wałów. Chciałem wyważać ale powiedzieli że jak nie ma wibracji a wymiana łożyska i podpory nie pomogły to według nich to nie wał.
Wał na wieloklinie musi się bez zająknięć poruszać, mieć symetrycznie założone krzyżaki. Teoretycznie wału inaczej w cegle nie złożysz po rozłączeniu ale....
Czasem zapomina się o metalowym "motylku" które wkłada się w wał a łączy ze sprzęgłem elastycznym. Musi być jak fabryka zaplanowała to połączenie.
To może być: złe wyważenie lub bardzo twarda podpora, błąd montażu podpory z nadwoziem lub nawet odwrotnie założona :D a nawet opony letnie które stwardniały jak ..... przy 7stC.
"Buczy" prawie suchy most.
0 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika
endriugto

Post autor: endriugto »

Sinuspi pisze:
endriugto pisze:
zlyzuw pisze:

Jesteś w stanie zlokalizować skąd buczenie dobiega? Czy to po prostu buda wpada w rezo?
Byłem przekonany że to wał. Z dnia na dzień pojawiło się tylko buczenie i nic więcej. Łożysko i podpora wału faktycznie umarły ale ich wymiana nic nie pomogły. Gadałem z dwoma szpecami od wałów. Chciałem wyważać ale powiedzieli że jak nie ma wibracji a wymiana łożyska i podpory nie pomogły to według nich to nie wał.
Wał na wieloklinie musi się bez zająknięć poruszać, mieć symetrycznie założone krzyżaki. Teoretycznie wału inaczej w cegle nie złożysz po rozłączeniu ale....
Czasem zapomina się o metalowym "motylku" które wkłada się w wał a łączy ze sprzęgłem elastycznym. Musi być jak fabryka zaplanowała to połączenie.
To może być: złe wyważenie lub bardzo twarda podpora, błąd montażu podpory z nadwoziem lub nawet odwrotnie założona :D a nawet opony letnie które stwardniały jak ..... przy 7stC.
Buczenie pojawiło się nagle z dnia na dzień. Nie narastało. Było cicho a następnego dnia zaczęło buczeć. Ważne jest to że nie było wibracji. Pierwszy trop to był wał. Faktycznie łożysko stało a podpora się sypała. Niestety po wymianie jest to samo. Wał był u znajomego od wyważania i stwierdził że ogólnie wał w sensie krzyżaki i wieloklin są w super stanie i by tego nie ruszał. Dzwoniłem do dwóch szpeców od wałów i mówią że jak nie ma wibracji to nie wał. Jakby nie wał to co dalej sprawdzać dalej w pierwszej kolejności?
0 x
Awatar użytkownika
Sinuspi

Post autor: Sinuspi »

endriugto pisze:
Sinuspi pisze:
endriugto pisze: Byłem przekonany że to wał. Z dnia na dzień pojawiło się tylko buczenie i nic więcej. Łożysko i podpora wału faktycznie umarły ale ich wymiana nic nie pomogły. Gadałem z dwoma szpecami od wałów. Chciałem wyważać ale powiedzieli że jak nie ma wibracji a wymiana łożyska i podpory nie pomogły to według nich to nie wał.
Buczenie pojawiło się nagle z dnia na dzień. Nie narastało. Było cicho a następnego dnia zaczęło buczeć. Ważne jest to że nie było wibracji. Pierwszy trop to był wał. Faktycznie łożysko stało a podpora się sypała. Niestety po wymianie jest to samo. Wał był u znajomego od wyważania i stwierdził że ogólnie wał w sensie krzyżaki i wieloklin są w super stanie i by tego nie ruszał. Dzwoniłem do dwóch szpeców od wałów i mówią że jak nie ma wibracji to nie wał. Jakby nie wał to co dalej sprawdzać dalej w pierwszej kolejności?
Endriu, trochę po omacku.
Szukałbym w temacie opon (temperatura), dyfra. Łożyska w kołach masz po 2 szt jedno wydaje mi się może buczeć a po "chwili" drugie. Wymyślać historii z podporami nie będę, ale proponuje zerknąć, czy jest cała i skrecona z połka i nadwoziem. Jak masz łożysko jakieś madeinFilipine to bym też temat obczaił.
0 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika
zlyzuw

Post autor: zlyzuw »

Kolejna kwestia to w jakich okolicznościach występuje buczenie. Czy jest ono zależne od obrotów silnika? Może występuje np podczas przyspieszania albo podczas hamowania silnikiem. Jak jedziesz powiedzmy 100kmh to wciskając sprzęgło buczenie jest takie samo?
0 x
Awatar użytkownika
endriugto

Sinuspi pisze:
endriugto pisze:
Sinuspi pisze:
Endriu, trochę po omacku.
Szukałbym w temacie opon (temperatura), dyfra. Łożyska w kołach masz po 2 szt jedno wydaje mi się może buczeć a po "chwili" drugie. Wymyślać historii z podporami nie będę, ale proponuje zerknąć, czy jest cała i skrecona z połka i nadwoziem. Jak masz łożysko jakieś madeinFilipine to bym też temat obczaił.
Opony nowe, koła wyważone, tarcze przód przetoczone i mają zero bicia. Łożyska kół przód wymienione.
0 x
Awatar użytkownika
baron

Post autor: baron »

endriugto pisze:Łożyska kół przód wymienione.
no i? nie wymieniłeś ich po tym jak zaczęło huczeć, tylko wcześniej.
nowe, wcale nie oznacza, że się nie psuje.
0 x
The Saab 900: built like a Merc, safe as a Volvo and so much cooler than a BMW
Awatar użytkownika
endriugto

zlyzuw pisze:Kolejna kwestia to w jakich okolicznościach występuje buczenie. Czy jest ono zależne od obrotów silnika? Może występuje np podczas przyspieszania albo podczas hamowania silnikiem. Jak jedziesz powiedzmy 100kmh to wciskając sprzęgło buczenie jest takie samo?
Buczenie jest w okolicach 90 km/h tylko. Mam wrażenie że jak odpuszczę gaz to jest ciszej ale nadal buczy. Sprzęgła nie wcisne bo to automat.
0 x
Awatar użytkownika
baron

Post autor: baron »

endriugto pisze:
zlyzuw pisze:Kolejna kwestia to w jakich okolicznościach występuje buczenie. Czy jest ono zależne od obrotów silnika? Może występuje np podczas przyspieszania albo podczas hamowania silnikiem. Jak jedziesz powiedzmy 100kmh to wciskając sprzęgło buczenie jest takie samo?
Buczenie jest w okolicach 90 km/h tylko. Mam wrażenie że jak odpuszczę gaz to jest ciszej ale nadal buczy. Sprzęgła nie wcisne bo to automat.
konwerter?
0 x
The Saab 900: built like a Merc, safe as a Volvo and so much cooler than a BMW
Awatar użytkownika
endriugto

baron pisze:
endriugto pisze:
konwerter?
W sumie wolałbym konwerter a nie skrzynię chociaż nie słyszałem o uszkodzonej skrzyni ani konwerterze w dwusecie...
0 x
Awatar użytkownika
endriugto

baron pisze:
endriugto pisze:Łożyska kół przód wymienione.
no i? nie wymieniłeś ich po tym jak zaczęło huczeć, tylko wcześniej.
nowe, wcale nie oznacza, że się nie psuje.
Niby jak łożysko jest padnięte to przy skręcaniu zmienia natężenie hałasu a tu takiego efektu nie ma. Moim zdaniem to niestety coś z układu napędowego.
0 x
ODPOWIEDZ