Sól to biała śmierć.Sinuspi pisze:Podpasuje, trzeba wiedzieć jak się tym zająć / zrobić.MarcinS pisze:Mnie nie chodziło o oryginalność. Chciałem tylko przestrzec, że LH2.4 też może mieć 5 dziur, więc uwzględnij to w poszukiwaniach. Nie każdy LH.24 Ci podpasuje, mimo iż sprzedawcy będą zapewniać.
Ale poprawiać Michała, to jak przesolić zupę, którą się lubi.![]()
Mam i ja!
Re: Mam i ja!
0 x
The Saab 900: built like a Merc, safe as a Volvo and so much cooler than a BMW
Tak mówią Ci co czytają Yntyrnety.baron pisze:Sól to biała śmierć.Sinuspi pisze:Podpasuje, trzeba wiedzieć jak się tym zająć / zrobić.MarcinS pisze:Mnie nie chodziło o oryginalność. Chciałem tylko przestrzec, że LH2.4 też może mieć 5 dziur, więc uwzględnij to w poszukiwaniach. Nie każdy LH.24 Ci podpasuje, mimo iż sprzedawcy będą zapewniać.
Ale poprawiać Michała, to jak przesolić zupę, którą się lubi.![]()
A CVi co czytają papierowe Internety mają inszą szerszą sprawdzoną wiedzę. Pierwsze słyszę aby ssakowi szkodziła sól, 240 to co innego
0 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Wóz przejechał testowo 40km, czyli prawie tyle co zrobiłem nim od zakupu 
I światu obwieścił na biało, że habemus sigillum, co z łaciny na nasze przekłada się mamy uszczelkę.
a w sumie to nie mamy.
Na razie trafia do garażu, bo poziom wkurwu na ten złom przekracza wszelkie dopuszczalne normy.
Ale jak ochłonę, to czapa leci znowu i zobaczymy co tam się wydarzyło.
Ktoś z Was ma do pożyczenia liniał, żeby sprawdzić na ile blok jest równy?
Ja wiem, że redblock to żeliwo i ciężko mu zrobić krzywdę.
Fakty, które nie są bez znaczenia to na pewno to, że turbo dawno temu zostało ustawione na blisko 1bar.
Oczywiście podlane jest na bogato BSRowskimi czipami
w złotym komputerze (jak znam życie to ich jedynym zadaniem jest właśnie lać na bogato niezależnie od tego co się dzieje)
Wydaje mi się, że powyższe powinna wytrzymać fabryczna uszczelka, tym bardziej, że dawno temu sam jeździłem z turbiną dmuchającą nieco ponad 0,7 i nic złego się nie działo.
Ale może ktoś coś mądrego dopowie albo podpowie?
I światu obwieścił na biało, że habemus sigillum, co z łaciny na nasze przekłada się mamy uszczelkę.
a w sumie to nie mamy.
Na razie trafia do garażu, bo poziom wkurwu na ten złom przekracza wszelkie dopuszczalne normy.
Ale jak ochłonę, to czapa leci znowu i zobaczymy co tam się wydarzyło.
Ktoś z Was ma do pożyczenia liniał, żeby sprawdzić na ile blok jest równy?
Ja wiem, że redblock to żeliwo i ciężko mu zrobić krzywdę.
Fakty, które nie są bez znaczenia to na pewno to, że turbo dawno temu zostało ustawione na blisko 1bar.
Oczywiście podlane jest na bogato BSRowskimi czipami
Wydaje mi się, że powyższe powinna wytrzymać fabryczna uszczelka, tym bardziej, że dawno temu sam jeździłem z turbiną dmuchającą nieco ponad 0,7 i nic złego się nie działo.
Ale może ktoś coś mądrego dopowie albo podpowie?
0 x
Głowica zdjęta.
Uszczelka puściła w rogu.
Dla porównania zdjęcia uszkodzonej uszczelki, z którą kupiłem auto (ta z dwoma przedmuchami). Obok uszczelka, która została teraz założona.
Dziura jest w innym miejscu niż poprzednio, więc może blok nie jest jednak jakoś masakrycznie krzywy
Uszczelka puściła w rogu.
Dla porównania zdjęcia uszkodzonej uszczelki, z którą kupiłem auto (ta z dwoma przedmuchami). Obok uszczelka, która została teraz założona.
Dziura jest w innym miejscu niż poprzednio, więc może blok nie jest jednak jakoś masakrycznie krzywy
- Załączniki
-
- IMG_20220212_154209_0.jpg (1.17 MiB) Przejrzano 2193 razy
-
- IMG_20220212_154145_3.jpg (572.83 KiB) Przejrzano 2193 razy
-
- IMG_20220212_151107_5.jpg (637.12 KiB) Przejrzano 2193 razy
-
- IMG_20220212_134053_3.jpg (506.65 KiB) Przejrzano 2193 razy
-
- IMG_20220212_134016_7.jpg (384.28 KiB) Przejrzano 2193 razy
-
- IMG_20220212_133955_1.jpg (606.15 KiB) Przejrzano 2193 razy
2 x
Jako doświadczony wymieniacz UPG podzielisz się wiedzą jakiej firmy produkty stosujesz? Niestety dziś odpaliłem swojego i zauważyłem wyciek płynu wiec czeka mnie to samo. U mnie cieknie w okolicach pompy wody.
0 x
zdaje się, że idzie znowu znienawidzony elring.BASSRIDE pisze:Jako doświadczony wymieniacz UPG podzielisz się wiedzą jakiej firmy produkty stosujesz? Niestety dziś odpaliłem swojego i zauważyłem wyciek płynu wiec czeka mnie to samo. U mnie cieknie w okolicach pompy wody.
ja go sobie kiedyś bardzo uważałem, ale wyprostowali mnie, że dzisiejszy elring to już nie to samo co kiedyś.
trochę jak z volvo.
albo kupujesz stare porządne modele, pokroju PV albo idziesz w świeższy badziew typy seria 2xx czy nie daj Boże 7/9.
0 x
druga wymiana wydaje się skuteczna.baron pisze:zdaje się, że idzie znowu znienawidzony elring.BASSRIDE pisze:Jako doświadczony wymieniacz UPG podzielisz się wiedzą jakiej firmy produkty stosujesz? Niestety dziś odpaliłem swojego i zauważyłem wyciek płynu wiec czeka mnie to samo. U mnie cieknie w okolicach pompy wody.
ja go sobie kiedyś bardzo uważałem, ale wyprostowali mnie, że dzisiejszy elring to już nie to samo co kiedyś.
trochę jak z volvo.
albo kupujesz stare porządne modele, pokroju PV albo idziesz w świeższy badziew typy seria 2xx czy nie daj Boże 7/9.
wóz jeździ, nawet całkiem żwawo.
czas przejść do skrzyni biegów.
tak jak pisałem auto nie zmienia biegu z 2 na 3.
przejścia z 1 na 2 jest ok.
zapięcie D czy R wyczuwalne acz akceptowalne
z na 2 na 3 przechodzi dopiero przy dociągnięciu do ca. 100km/h (4k rpm) i lekkim ujęciu gazu, a przy braku ujęcia ciągnie do odcinki.
olej w skrzyni niby był zmieniany przez poprzedniego użyszkodnika, ale Albert, który zajrzał jako pierwszy do silnika to heheszkował, że jak tak samo zmieniany jak w silniku, to mamy winnego
więc tak:
świeży olej, nowa linka kick-down - to wiadomix.
czy Ktoś z Was ma rozpiskę zaworów w AW71L? ja obstawiam, że będą do czyszczenia - i po cichu liczę, że to rozwiąże problem.
0 x
Wóz kulawo odpalał na zimno.
Pomysły były różne, ale na pierwszy ogień poszedł czujnik temperatury.
czujnik, z którym kupiłem auto:
17k ohm ale nie const., ale pokazywał zakresy od 3-4 poprzez 10-12 do wspomnianych 17k.
po nagrzaniu złapał 1k ohm.
Nowy czujnik w temp pokojowej (czyli ca 20-22C) 2,3k ohm.
po podgrzaniu do 100C 0,78 k ohm.
upewnię się :) w redblocku był jeden typ czujnika temperatury? mowa ofc o tym do komputera.
Przy okazji pierwszy raz pokazały się jakieś błędy! w mrugadle.
zasadniczo bardziej się cieszę z ich pojawienia niż ich braku, bo to znaczy, że mrugadło działa.
(bo, jak wiecie, w wypadku tego wozu, to sukces, że działa cokolwiek)
Port 2:
121
123
Port 6:
224
ktoś pomoże z deszyfracją?
przy okazji cieszą takie małe sukcesy jak np. możliwość otwierania szyb elektrycznych.
ot, koincydencja bezpiecznika i wypalonych styków w przełącznikach.
Pomysły były różne, ale na pierwszy ogień poszedł czujnik temperatury.
czujnik, z którym kupiłem auto:
17k ohm ale nie const., ale pokazywał zakresy od 3-4 poprzez 10-12 do wspomnianych 17k.
po nagrzaniu złapał 1k ohm.
Nowy czujnik w temp pokojowej (czyli ca 20-22C) 2,3k ohm.
po podgrzaniu do 100C 0,78 k ohm.
upewnię się :) w redblocku był jeden typ czujnika temperatury? mowa ofc o tym do komputera.
Przy okazji pierwszy raz pokazały się jakieś błędy! w mrugadle.
zasadniczo bardziej się cieszę z ich pojawienia niż ich braku, bo to znaczy, że mrugadło działa.
(bo, jak wiecie, w wypadku tego wozu, to sukces, że działa cokolwiek)
Port 2:
121
123
Port 6:
224
ktoś pomoże z deszyfracją?
przy okazji cieszą takie małe sukcesy jak np. możliwość otwierania szyb elektrycznych.
ot, koincydencja bezpiecznika i wypalonych styków w przełącznikach.
0 x
- dom?n
- Administrator
- Kontakt:
Gniazdo 2:
1-2-1* Faulty signal to/from Air Mass Meter
1-2-3* Signal missing to/from coolant temp. sensor
Gniazdo 6:
2-2-4 Engine coolant temp (ECT) sensor signal absent or faulty
Nawet logiczne te odczyty masz
Gniazdo 6:
0 x
940 Turbo '91 · dekwadrat · poznańskie klasyki nocą
re5pect pisze: Jeżeli chcesz żeby Twoje RWD dobrze się prowadziło w zakrętach, było szybkie, dobrze hamowało, a to wszystko bez wydawania taczki pieniędzy na modyfikacje to polecam zakup BMW
dziękuwka.dom?n pisze:Gniazdo 2:
Gniazdo 6:
to by się zgadzało z tym, co w międzyczasie znalazłem na konserwatywnym odłamie ORGa, zwanym OFFem
http://www.volvo-off.pl/LH_JETRONIC.html
0 x