Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.

Wszystko co dotyczy zwykłego utrzymania auta w fabrycznej specyfikacji
Awatar użytkownika
Sinuspi

Re: Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Sinuspi »

- Takie objawy kojarzę z poduszką kolumny, luzem na stabilizatorze i amortyzatorze jak i sama przekładnia.
Ostatnio zmieniony 11 kwietnia 2022, 19:21 przez Sinuspi, łącznie zmieniany 1 raz.
1 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
MarcinS

Post autor: MarcinS »

Jeśli chodzi o montaż stabilizatora, to może da Ci ciś instrukcja z Haynesa 7xx - auta w sumie pokrewne.
Wedle opisu auto ma stać na kołach i najpierw odkręca się obejmy trzymające stabilizator do budy. Jeśli chodzi o stopień dokręcenia, to Volvo określa odległość podkładek - dokręca się do uzyskania wymiaru.
Obrazek
Obrazek

TU podobnie piszą
1 x
Awatar użytkownika
endriugto

Post autor: endriugto »

Bym najpierw zrobił geometrię i zastanawiał się co dalej jak odgłosy zostaną.
2 x
Awatar użytkownika
Maciek4530

Post autor: Maciek4530 »

MarcinS pisze:Jeśli chodzi o montaż stabilizatora, to może da Ci ciś instrukcja z Haynesa 7xx - auta w sumie pokrewne.
Wedle opisu auto ma stać na kołach i najpierw odkręca się obejmy trzymające stabilizator do budy. Jeśli chodzi o stopień dokręcenia, to Volvo określa odległość podkładek - dokręca się do uzyskania wymiaru.
Obrazek
Obrazek

TU podobnie piszą
Dokładne gdzieś mi to krazyło, dobrze wiedzieć że ma to "źródło" w serii 700 - dziękuję! :D
Sinuspi pisze:- Takie objawy kojarzę z poduszką kolumny, luzem na stabilizatorze i amortyzatorze jak i sama przekładnia.
Amortyzator bym wykluczył - działo się to przed, dzieje się to teraz gdy cały amortyzator zmienił mcpershona na odświeżone, stabilizator dziś dokręciłem trochę mocniej, wprowadziłem kilka poprawek - jego gumy (od obejm) są stare wiec i tak w związku z całym nowym zawieszeniem planuje je zmienić. Co do poduszki kolumny - nawet nie miałem pojęcia że są (typowa wiedza amatorska) a tym bardziej gdzie się znajdują - tak jak napisał @endriugto zrobię geometrię i zobaczę jak sytuacja się będzie prezentować!
endriugto pisze:Bym najpierw zrobił geometrię i zastanawiał się co dalej jak odgłosy zostaną.
Dziś umówiłem termin na środę, poprawiłem też staba bez rezultatu. Oby geometria wszystko wyjaśniła...
0 x
MarcinS

Post autor: MarcinS »

Jak umiem, to pomogę. :)
2 x
Awatar użytkownika
ajzol

Post autor: ajzol »

Czy ktoś z tutaj zgromadzonych zrobił konserwację podwodzia w KROWN?
Mam dylemat czy robić tradycyjnie czy Krownem...
Na RMS wygrałem voucher na usługę więc kwestie finansowe są nie tak istotne.
0 x
'91 944 B230FB
'95 945 B230FK
Awatar użytkownika
jinx

Post autor: jinx »

ajzol pisze:Czy ktoś z tutaj zgromadzonych zrobił konserwację podwodzia w KROWN?
Słyszałem wiele opinii, ale ogólnie w Krownie sikają Ci po prostu cały spód jakimś półpłynnym preparatem, który starcza na sezon dwa. Ma to sens w przypadku nowych aut jako dodatkowe zabezpieczenie, w przypadku naszych, gdzie czasami trzeba wyeliminować rdzę często nie ma to sensu, bo pod spodem ruda nadal siedzi i kwitnie i nie ma miejsca na pudrowanie syfa, tylko trzeba konkretnie.
3 x
Obrazek245 1992 B230F M47
Awatar użytkownika
saabauto
Kontakt:

Post autor: saabauto »

ajzol pisze:Czy ktoś z tutaj zgromadzonych zrobił konserwację podwodzia w KROWN?
Popsikaj sobie podwozie olejem jadalnym pomieszanym z przepracowanym - identyczny efekt. I tak spłynie po 4 - 6 miesiącach. A rude jak chrupało, tak chrupać będzie, jeśli już jest.
1 x
--
pzdr. Mateusz Nowakowski vel George
http://www.naprawavolvo.pl
tel: 500 740 940
Awatar użytkownika
jinx

Post autor: jinx »

Help, bo nie mam już pomysłu. Mam luz gdzieś, którego nie ma na szarpakach ani na wytrząsarkach, który zniknął po regeneracji magla ale teraz znowu się pojawił - jak wjadę lewym kołem w dziurę albo jakiś przejazd czy coś (ale nie każdą) to jest dźwięk jakby coś było luźne, ale nie mam pojęcia co to jest - wszystkie gumy z przodu w porządku (wymieniane kilka lat temu), amor poduszka nowe - jedyne co zostało do wymiany to końcówki sworzni tak naprawdę, więc może to jest to. Mam wrażenie że to się pojawiło jak się ułożyło zawieszenie po zmontowaniu na nowo. Dźwięk jest dość głuchy, ale nie metaliczny. 2-3 lata temu nie było tego. Najgorzej że nie zawsze to się pojawia niestety, więc ciężko to wyłapać co to jest. Ręką zauważalnie na podnośniku też nic nie ma luzów.
0 x
Obrazek245 1992 B230F M47
Awatar użytkownika
Maciek4530

Post autor: Maciek4530 »

Okej, znów mam problem. Wóz otrzymał cale nowiutkie zawieszenie z przodu: każda tuleja, poduszka, końcówka czy drążek (nawet obejmy stabilizatora) + odświeżone zwrotnice, wahacze, mocowania wahacza tył (z innych wozów). Na ten moment mam poważny problem z geometrią i niepożądanymi dźwiękami. Po złożeniu zawieszenia wóz jechał w miare prosto ale widać było że trzeba wszystko wyregulować. Byłem na geometrii, za pierwszym razem ustawili to "mietki" poniżej 30 roku życia, szef był już w domu. Po tym wóz zaczął mocno ściągać w prawo, kiera też przestawiona w prawo (z mocnego lewa). Kolejnego dnia poprawka już z szefem, męczyli się 45 min. Diagnoza: coś jest krzywe.... Nie można ustawić poprawnie geometrii i zbieżności, proszę sobie szukać... No i teraz nie wiem w co ręce włożyć - wiem na pewno że muszę zdjąć i tak zwrotnice z kielichów aby: podmienić umiejscowienie podkładki wedle instrukcji meyle (producent zaleca dać ją pod POD poduszkę amortyzatora podczas gdy literatura na - i tak też zrobiłem, tutaj @saabauto podpowiedział bym zmienił jak zaleca producent części), dodatkowo wóz dalej mimo pełnego serwisu zawieszenia na zakrętach pokroju 90* na krawężnik wjazdowy wydaje stuki lub dźwięk podobny do "sprężynowania" - raz na cały zakręt... (tutaj podejrzewam sprężyny z Diesla, zostały tak ucięte o zwój że brakuje im około 2cm do osadzenia w gnieździe i mimo dopięcia opaskami prawdopodobnie się przesuwają (aż się dziwie że pierwszy rok nic się z nimi nie działo a dopiero od ostatniej zimy...). Dodatkowo stuki podczas jazdy z przednich kół, możliwe że nie zostały wystarczająco mocno/daleko dokręcone nakrętki amorów... Streszczając wywóz do pytań:
- Co sprawdzić przed wizytą w innym punkcie z geometrią by wykluczyć "coś krzywego"? :?: :cry:
- Jakie kupić sprężyny by wrócić do serii dla 240 2.3 benzyna? (Widziałem kilka rozmiarów Lesjo) - najchętniej usłyszał bym firmę, numer produktu i parametry by nie było zdziwienia że są z diesla czy jakieś niewłaściwe (skandix pokazuje 3 rodzaje, allegro bodajże 2) :?: Potencjalnie źle docięta sprężyna powoduje stuk/dźwięk strzelania elementów podczas skrętu
- Czy nakrętka amortyzatora powinna być skręcona do końca zwojów? (tak by blacha, podkładka, poduszka amortyzatora były ściśnięte na "czopie" na amortyzatorze - potencjalnie to powoduje stuk) :?:

PS: jedynym nie "nowym" elementem jest maglownica i cały układ kierowniczy nie mniej przed zmianą zawieszenia wóz jechał prosto, kierownica była idealnie, nic nie ściągało, geometria była właściwa.

:?: :?: :?:
Ostatnio zmieniony 20 kwietnia 2022, 08:42 przez Maciek4530, łącznie zmieniany 2 razy.
0 x
ODPOWIEDZ