- Tarcze, klocki, zestawy montażowe, zestawy naprawcze, proszkowo zrobione zaciski, nowe osłony, nowe czujniki ABS i przewody.
- Po pewnym czasie zaczęło się piszczenie przy do hamowaniu 50 w dół, nasila się z czasem i dochodzi z przodu - zwłaszcza z lewej strony, chwilę po nagrzaniu tarcz - przed cisza.
- Klocki zdjęte, tarcze oglądnięte, założone wraz z blaszkami przeciwko wibracji oraz specyfikami do wyciszania - nie usuwa to problemu
- Kolejny demontaż i montaż klocków na innej paście, wszystko ogarnięte i doczyszczone z brake cleanerem - problem wciąż bez zmian.
- Zakup klocków Brembo pasujących do tarcz Brembo, po założeniu (3 sprawdzenie i obserwacja układu hamulcowego) problem wystąpił już w 3 kilometrze docierania nowych kolejnych klocków.
- Z obserwacji piszczenie występuje nawet po ruszeniu na 0,5s i zahamowaniu (krótki pisk - nagrzane hamulce), po wycofaniu kilku metrów i ruszeniu problem chyba przez chwilę się nie pojawił (dohamowałem znów dwa razy po pół sekundzie ruszenia do przodu)
Ktoś ma jakiekolwiek sugestię co sprawdzić?
- Z jednej strony podejrzane były zeszklone klocki (co chyba nowymi wyklucza problem) oraz to że Delphi żarło się z Brembo
- Z drugiej strony występowaniu po nagrzaniu układu wskazywało by na tarczę jednak obie są bardzo ładne, nie widać przegrzań czy przebarwień (wielokrotnie i za każdym razem przeczyszczane brake cleanerem)
- Z trzeciej strony robiąc rano eksperyment z cofnięciem usłyszałem lekki stuk, przypominający przemieszczenie jakiegoś elementu. Idąc dalej pamięcią przypominam sobie iż podobny dźwięk występował na starych tarczach, klockach itd przy pierwszym zahamowaniu, cofnieciu etc. Nie wiem czy jest to w jakiś sposób połączone jednak wszystkie wymienione elementy zostały zdjęte/zmienione a wiec i dokręcone czy "ruszane" w trakcie remontu wiec może coś innego. Około 500km było świetnie, aktualnie jedyną przyjemność zjazdy psuje nieznośny świst składu PKP
Od poniedziałku wóz będzie rozbierany u kolegi jednak wszelkie sugestie mogą nam pomóc...
Ma ktoś jakieś sugestie czym może być problem?
Gdzie szukać rozwiązania i co sprawdzić?
Jak wykluczyć kolejne elementy?