VOLVO 240 Red Baron Wagon

Zaprezentuj swoją cegłę i aktualizuj na bieżąco swój temat
Awatar użytkownika
endriugto

Re: VOLVO 240 Red Baron Wagon

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: endriugto »

baron pisze:
endriugto pisze:
baron pisze:
wiadomix.
jest wiele parametrów.
mi chodziło o wskazany przez Ciebie związek panharda ze zbieżnością
Ustawianie zbieżności z przesuniętą osią? Nawet z mniejszym rozstawem kół na jednej osi jest kłopot... Najsampierw trzeba zrobić geometrię i zlikwidować luzy a później dopiero brać się za zbieżność.
Już nie bądźcie tacy purysci :) już widzę jak wszyscy jadą robić geometrię swoimi samochodami dwieście, a fachman na stanowisku regulacyjnym zagłada do tylnej osi po czym m uśmiecha się tylko i pyta co on ma tu regulować?

Poza tym nie chodzi o ustawianie zbieżności, tylko jej rzekomy brak.
Nie purystą się odezwał który wszystko odszczurza do gołej blachy i aluminium oraz naprawia od podstaw...
0 x
Awatar użytkownika
baron

Post autor: baron »

endriugto pisze:
baron pisze:
endriugto pisze: Ustawianie zbieżności z przesuniętą osią? Nawet z mniejszym rozstawem kół na jednej osi jest kłopot... Najsampierw trzeba zrobić geometrię i zlikwidować luzy a później dopiero brać się za zbieżność.
Już nie bądźcie tacy purysci :) już widzę jak wszyscy jadą robić geometrię swoimi samochodami dwieście, a fachman na stanowisku regulacyjnym zagłada do tylnej osi po czym m uśmiecha się tylko i pyta co on ma tu regulować?

Nie purystą się odezwał który wszystko odszczurza do gołej blachy i aluminium oraz naprawia od podstaw...
Wiesz :) jak się okazało kupiłem nieruchomość, wiec odszczurzania polega na jej uruchomieniu.
0 x
The Saab 900: built like a Merc, safe as a Volvo and so much cooler than a BMW
Awatar użytkownika
endriugto

Post autor: endriugto »

baron pisze:
endriugto pisze:
baron pisze:

Wiesz :) jak się okazało kupiłem nieruchomość, wiec odszczurzania polega na jej uruchomieniu.
Wszystko ok i ja pochwalam ale nazywajmy rzeczy po imieniu do uruchamiania nie trzeba nawet części czyścić a co dopiero malować. I tak mi to nie pasuje takie pieczołowite restaurowanie z przestawioną tylną osią. Tymbardziej że można to łatwo załatwić regulowanym drazkiem Pana Pancharda. Tego drążka też można sobie przy okazji pomalować proszkowo i dać nowe gumy ;)
0 x
Awatar użytkownika
baron

endriugto pisze:
baron pisze:
endriugto pisze: Nie purystą się odezwał który wszystko odszczurza do gołej blachy i aluminium oraz naprawia od podstaw...
Wszystko ok i ja pochwalam ale nazywajmy rzeczy po imieniu do uruchamiania nie trzeba nawet części czyścić a co dopiero malować. I tak mi to nie pasuje takie pieczołowite restaurowanie z przestawioną tylną osią. Tymbardziej że można to łatwo załatwić regulowanym drazkiem Pana Pancharda. Tego drążka też można sobie przy okazji pomalować proszkowo i dać nowe gumy ;)
zasadniczo zależy jak się leży.
bo zaciski tylko odczyściłem, nawet nie próbując ich malować - chociaż nie powiem, kusiło :)
nowe tłoczki, gumki, odpowietrznik, zestaw montażowy i zostaje jak jest.
(komplet 4 tłoczków z gumkami, odpowietrznikami, etc - poniżej 100zł. tak to można!)

one są tak wstydliwie malutkie, że jakbym je pomalował, to jeszcze bardziej podkreślałoby to mikrość.
i śmieszność, patrząc na nie przez felgę 16"

swoją drogą - co pasuje w miarę bezinwazyjnie zamiast seryjnych zacisków?
felgę mam 16", więc nie ma napinki żeby mieścić się w standardowej przestrzeni dla kół 14"
IMG_6238.jpg
IMG_6238.jpg (1.12 MiB) Przejrzano 1407 razy
1 x
Awatar użytkownika
Sinuspi

Post autor: Sinuspi »

Jasne, dwutłoczkowe dwuobwodowe mechanicznie, bez silniczków elektrycznych, cofane np. mikro imadełkiem faktycznie wstyd :lol:
0 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika
baron

Sinuspi pisze:Jasne, dwutłoczkowe dwuobwodowe mechanicznie, bez silniczków elektrycznych, cofane np. mikro imadełkiem faktycznie wstyd :lol:
chyba Ty!
ja mam, niczym w porządnych niemieckich samochodach typu Porsze czy Wartburg, prawilne, czterotłoczkowe zaciski.

tylko całość taka malutka :) zabawkowa :)
0 x
Awatar użytkownika
Sinuspi

Post autor: Sinuspi »

baron pisze:
Sinuspi pisze:Jasne, dwutłoczkowe dwuobwodowe mechanicznie, bez silniczków elektrycznych, cofane np. mikro imadełkiem faktycznie wstyd :lol:
chyba Ty!
ja mam, niczym w porządnych niemieckich samochodach typu Porsze czy Wartburg, prawilne, czterotłoczkowe zaciski.

tylko całość taka malutka :) zabawkowa :)
Pardąąąąom, 4 tłoczkowe w jednym zacisku :mrgreen: tego teraz nie ma nawet Siuparru :|
0 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika
BASSRIDE

Post autor: BASSRIDE »

Epopeja audio:
Sygnalizowałem w innym wątku problemy z radiem. Za każdym razem prosi o kod i nie zapamiętuje stacji.

Postanowiłem zamienić miejscami plusy ( ten stały i ten po stacyjce)
Efekt jest taki, ze radio nadal prosi o kod a po wyłączeniu silnika i wyjęciu kluczyka nie gaśnie jak przed zamianą kabli…
Teraz gra jeszcze około minutę i gaśnie samo… niestety nadal prosi o kod i nie zapamiętuje stacji…

Może dać stały plus na oba kable?
0 x
Awatar użytkownika
baron

BASSRIDE pisze:Epopeja audio:
Sygnalizowałem w innym wątku problemy z radiem. Za każdym razem prosi o kod i nie zapamiętuje stacji.

Postanowiłem zamienić miejscami plusy ( ten stały i ten po stacyjce)
Efekt jest taki, ze radio nadal prosi o kod a po wyłączeniu silnika i wyjęciu kluczyka nie gaśnie jak przed zamianą kabli…
Teraz gra jeszcze około minutę i gaśnie samo… niestety nadal prosi o kod i nie zapamiętuje stacji…

Może dać stały plus na oba kable?
zasadniczo możesz :) ale wtedy powinno grać niezależnie od tego czy jest kluczyk w stacyjce.
Zobacz, może to coś pomoże.
2010-05-13_003107_Base_Radio.gif
2010-05-13_003107_Base_Radio.gif (25.95 KiB) Przejrzano 1313 razy
1 x
Awatar użytkownika
BASSRIDE

Post autor: BASSRIDE »

Radio ogarnięte, zawieszenie w sumie tez.
Przyczyną denerwujących stuków z tylu był wydech uderzający o sprężynę zawieszenia. Wlazłem pod auto i zauważyłem ze jedna z gum w środkowej części jest pęknięta. Kupiłem od razu dwie ( 5 zł sztuka) i dziś wymieniłem.
Zastanawiam się tez czy nie wymienić gniazd bezpieczników na nowocześniejsze
Z rzeczy denerwujących nie działa głośnik z przodu po stronie kierowcy

Acha, jeszcze jedno… jadą nowe felgi z epoki
Załączniki
87B0BE05-8BDE-416E-AC7B-1731474FD9CF.jpeg
87B0BE05-8BDE-416E-AC7B-1731474FD9CF.jpeg (1.17 MiB) Przejrzano 1189 razy
F62FD070-706E-44AA-8C03-CB5A0DE10430.jpeg
F62FD070-706E-44AA-8C03-CB5A0DE10430.jpeg (305.63 KiB) Przejrzano 1190 razy
1 x
ODPOWIEDZ