Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.
Re: Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.
Niestety swital już wywalił wiec poszukiwania ściągacza nadal aktualne
0 x
- saabauto
- Kontakt:
W błędzie wielkim jesteś.BASSRIDE pisze:Już kupiłem tuleje, poza tym te poli są mega drogie. Wydaje mi się ze niewspółmiernie drogie do ilości materiału i pracy potrzebnych do wykonania
2 x
Zaiste krótka to odpowiedźsaabauto pisze:W błędzie wielkim jesteś.BASSRIDE pisze:Już kupiłem tuleje, poza tym te poli są mega drogie. Wydaje mi się ze niewspółmiernie drogie do ilości materiału i pracy potrzebnych do wykonania
1 x
-
OnlineMaciek4530
Cześć! Czy posiada ktoś wiedzę gdzie znajdę jakąś wtyczkę czujnika prędkości/abs z mostu patrząc od strony czujnika? Chcę wypiąć fragment wiązki (między czujnikiem na moście a wtyczką (?) ) w celu położenia nowych przewodów od a do z), dodania nowego peszla i nowych konektorów. Przewód po "wyjściu" z czujnika jest zawieszony na uchu u góry mostu, następnie na obejmie do budy (od zewnątrz wnęki w podłodze na szpargały) a potem kieruje się nad bak paliwa i w kierunku strony kierowcy samochodu (lewej). Pod podłoga bagażnika oraz w lewej burcie nic nie zlokalizowałem...
EDIT: Fragment numer 4 na schemacie - Volvo 3523897.
Na schemacie wóz z 93, gdzie czujnik umieszczony jest wtyczką w "lewo" podczas gdy 91,92 maja wtyczkę "w górę"
EDIT: Fragment numer 4 na schemacie - Volvo 3523897.
Na schemacie wóz z 93, gdzie czujnik umieszczony jest wtyczką w "lewo" podczas gdy 91,92 maja wtyczkę "w górę"
0 x
-
OnlineMaciek4530
Cześć! Mam głowicę 530 na stole po obróbce jednak wymaga jeszcze założenia "wyciszaczy" pod szklanki oraz założenie broku + uszczelniacza wałka. Czy montaż broku i uszczelniacza przeprowadzić w czasie dokręcania stopek wałka czy może gdy całość będzie skręcona na moment i dopiero wtedy założyć? Stosować sylikon pokroju szarego Reinza do ich montażu? Z tego co kojarzę uszczelniacz bez sylikonu mi nie ciekł natomiast brok zakładał warsztat podczas regulacji luzów i wkleili go na sylikon. Osobiście preferował bym na "sucho" ale może jak przy pokrywie zaworów warto lekko to uszczelnić (zwłaszcza brok)
0 x
Ja brok zakładałem na sucho na sam koniec, po obróbce głowicy.
0 x
-
OnlineMaciek4530
No po obróbce to wiadoma sprawa, bardziej pytanie czy lepiej brok i uszczelniacz wałka wsadzić gdy stopki są na miejscach czy niejako wsadzić je i później dokręcać. Z plusów widzę pewność osadzenia i brak możliwości ich podwinięcia. Z minusów natomiast możliwość zgniecenia/pęknięcia przy dokręcaniu.BASSRIDE pisze:Ja brok zakładałem na sucho na sam koniec, po obróbce głowicy.
A co do twojego broku: sucho jest? Bo mój "stary" sprzed roku ciekł już - chociaż to pewnie za sprawą wieku
0 x
-
OnlineMaciek4530
Wyjmować magiczne kule
Volvo B200F z manualem, zwłaszcza na zimnym silniku wiesza obroty, czasem się "dusi" i spada na 400 obr./min ale większość czasu jest okej. Dodatkowo po rozgrzaniu problem ten zazwyczaj nie występuje. Na poprzedniej przepływce samochód w ogóle nie działał blisko tego co dziać się powinno. Dolot nowy, podciśnienia w większości nowe, rurka do odmy nowa, przewody do krokowca całe, krokowiec sprawny.
Myślę jeszcze o wtryskach które były dosłownie zatkane, dopiero "rozruch" ze szprejem je ruszył... Tylko czemu na ciepłym silniku miało by być lepiej?
Volvo B200F z manualem, zwłaszcza na zimnym silniku wiesza obroty, czasem się "dusi" i spada na 400 obr./min ale większość czasu jest okej. Dodatkowo po rozgrzaniu problem ten zazwyczaj nie występuje. Na poprzedniej przepływce samochód w ogóle nie działał blisko tego co dziać się powinno. Dolot nowy, podciśnienia w większości nowe, rurka do odmy nowa, przewody do krokowca całe, krokowiec sprawny.
Myślę jeszcze o wtryskach które były dosłownie zatkane, dopiero "rozruch" ze szprejem je ruszył... Tylko czemu na ciepłym silniku miało by być lepiej?
2 x
Nie wiem co jest ale ja bym tak potańczył:
- wlał 2T -200ml na 10L beny.
- przewody WN z działającej cefgły
- popryskał plakiem na łaczenie kolektora z głowicą
- obadał przekaźnik pompy czy się grzeje i czy iść w kierunku pomp i filtrów.
- obadał czy ciurla z reg paliwa.
- zmierzył halotrona na wtyczce przy grodzi.
- zadymił dolot.
- sprawdził jak współpracuje TPS i przepustnica.
Zawsze możesz zdejmować fajki ze swiec i parterzeć jaki cylinder kula.
Pózniej podmienił ten przekaźnik co niby miał brużdzić w kuraku a tyle o nim pisalismy i moduł zapłonu.
Fota mega ale w namiocie w 3 śpiworach bym sie nie położył
- wlał 2T -200ml na 10L beny.
- przewody WN z działającej cefgły
- popryskał plakiem na łaczenie kolektora z głowicą
- obadał przekaźnik pompy czy się grzeje i czy iść w kierunku pomp i filtrów.
- obadał czy ciurla z reg paliwa.
- zmierzył halotrona na wtyczce przy grodzi.
- zadymił dolot.
- sprawdził jak współpracuje TPS i przepustnica.
Zawsze możesz zdejmować fajki ze swiec i parterzeć jaki cylinder kula.
Pózniej podmienił ten przekaźnik co niby miał brużdzić w kuraku a tyle o nim pisalismy i moduł zapłonu.
Fota mega ale w namiocie w 3 śpiworach bym sie nie położył
1 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego