Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.
Re: Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.
Czy w przejściówkach były dwie szerokości grilli ? Mam takie coś ze zdjęcia poniżej z 91 roku i chciałem zamontować turbogrill o numerze 1369621 ale okazał się sporo szerszy.
- Załączniki
-
- IMG_20230225_171149_copy_1008x756.jpg (249.57 KiB) Przejrzano 717 razy
0 x
Z moich bojów z grillami wyszło mi, że były 3 szerokosci:kemizo pisze:Czy w przejściówkach były dwie szerokości grilli ? Mam takie coś ze zdjęcia poniżej z 91 roku i chciałem zamontować turbogrill o numerze 1369621 ale okazał się sporo szerszy.
- najwęższy, taki jak w 940 i 740 polifcie;
- średni do przejściówki 740;
- najszerszy do 740 przedlifta.
0 x
- dom?n
- Administrator
- Kontakt:
To jest nawet głupsze: inne grille, inne okulary, nawet maski mają różnej szerokości przetłoczenie:kemizo pisze:Czy w przejściówkach były dwie szerokości grilli ? Mam takie coś ze zdjęcia poniżej z 91 roku i chciałem zamontować turbogrill o numerze 1369621 ale okazał się sporo szerszy.

Myślę, że któraś z tych masek jest tożsama z 940. I nie jest to zwykła różnica EU-US.
A dodatkowo Turbogrille do poliftów występowały tylko (?) w roczniku 1990.
4 x
940 Turbo '91 · dekwadrat · poznańskie klasyki nocą
re5pect pisze: Jeżeli chcesz żeby Twoje RWD dobrze się prowadziło w zakrętach, było szybkie, dobrze hamowało, a to wszystko bez wydawania taczki pieniędzy na modyfikacje to polecam zakup BMW
Dzięki za rozjaśnianie, oba umiarkowanie udane jeżeli mam być szczery 
0 x
- dom?n
- Administrator
- Kontakt:
Poliftowe 740 to terra incognita, nikt się w tym temacie nigdy nie doktoryzował 
0 x
940 Turbo '91 · dekwadrat · poznańskie klasyki nocą
re5pect pisze: Jeżeli chcesz żeby Twoje RWD dobrze się prowadziło w zakrętach, było szybkie, dobrze hamowało, a to wszystko bez wydawania taczki pieniędzy na modyfikacje to polecam zakup BMW
- Maciek4530
Na ten moment:Sinuspi pisze:Nie wiem co jest ale ja bym tak potańczył:
- wlał 2T -200ml na 10L beny.
- przewody WN z działającej cefgły
- popryskał plakiem na łaczenie kolektora z głowicą
- obadał przekaźnik pompy czy się grzeje i czy iść w kierunku pomp i filtrów.
- obadał czy ciurla z reg paliwa.
- zmierzył halotrona na wtyczce przy grodzi.
- zadymił dolot.
- sprawdził jak współpracuje TPS i przepustnica.
Zawsze możesz zdejmować fajki ze swiec i parterzeć jaki cylinder kula.
Pózniej podmienił ten przekaźnik co niby miał brużdzić w kuraku a tyle o nim pisalismy i moduł zapłonu.
Fota mega ale w namiocie w 3 śpiworach bym sie nie położył
- wyczyściłem rozebrane wtryski w nafcie
- założyłem nowe zestawy naprawcze (min nowe sitka we wtryski)
- zakupiłem najmocniejszy środek czyszczący do benzyny od liquy moly - zaleje przy tankowaniu
- hallotron mierzony i sprawdzany jeszcze przy próbach odpalenia. Zachowywał się wzorowo, nowy od FAE.
- TPS klika wzorowo, przechodzi też test z odb 1, nie wiem czy mogę sprawdzić go lepiej (No chyba że miernikiem ale musiał bym poszukać zakresy)
- regulator paliwa suchy, plus ma nowy przewód gumowy od momentu składania silnika.
- przewody WN nowe, przy odpalaniu iskra szła jak należy. Jedyny nie nowy element w całym układzie to przewód cewka - kopułka (zestaw zakupiony przez ex właściciela był do wersji z cewka bokiem - np wersja ABS)
Co do objawów dodam że tak samo na zimnym gdy się ruszy, przy do hamowaniu dosyć mocnym obroty schodzą dosyć nisko, często do poziomu 300-400 i dopiero dodanie gazu ratuje silnik z dołka.
Na rozgrzanym silniku zostaję tylko jeden objawy - obroty np na postoju trzymają się w okolicach 100 obr./min. zamiast 775 +/-10 obr./min. jak to lh 2.4 mieć powinien. Szybki restart silnika natychmiastowo pozwala na powrót jałowych na właściwe wartości.
0 x
TPS nie ma zakresów. Ma tylko dawać sygnał z zamkniętej przepustnicy i z full otwartej.
0 x
- Maciek4530
Tak też mi się wydawałoMarcinS pisze:TPS nie ma zakresów. Ma tylko dawać sygnał z zamkniętej przepustnicy i z full otwartej.
Czyli sprawny.
0 x
Do czego jest ten licznik z tyłu prędkościomierza? Co się nim ustawia? Licznik mph km/h yazaki w Volvo seria 700 przdlift.
https://photos.app.goo.gl/kWhaAPQnu3zHzK5V8
https://photos.app.goo.gl/kWhaAPQnu3zHzK5V8
0 x
- saabauto
- Kontakt:
Maciek4530 pisze:
Co do objawów dodam ... Szybki restart silnika natychmiastowo pozwala na powrót jałowych na właściwe wartości.
Numer ECU i EZK tej 240 podaj, a przy okazji wartość podciśnienia w kolektorze w idlu na rozgrzanym silniku.
1 x