Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.
Re: Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.
Pacjent 740GLT układ hamulcowy z ABS, zaciski twu-tłoczkowe z jednym przewodem zasilającym. Pompa z dwoma wyjściami z ktorych idzie do pompy ABS a z pompy ABS rozchodzi się na wszystkie koła. Pytanie jest takie, czy ta pompka hamulcowa ma inne parametry niz pompka z 940 z ABS? Bo mam do regeneracji zaciski przednie w tym aucie, tarcze też są już słabe. A na półce mam komplet zacisków jednotłoczkowych takich jak w 940 czy 960mk2 oraz nowe grubsze tarcze 26mm. Jarzma od 940 tez mam jeden zestaw rezerwowych. Dlatego pomysł jest taki, żeby zrobić w tej 740 hamulce jak w 940 ale nie mam pewności czy pompa hamulcowa nie ma innych wydatków i np. po takiej przekładce okaże sie, że przód lub tył hamuje za słabo...
0 x
Robiłem podobny Girlingowy (jak nie taki sam) mod w 760. Pompa wydała, jarzma pasują P&P z 940.xjtdi pisze: ↑14 maja 2025, 12:39 Pacjent 740GLT układ hamulcowy z ABS, zaciski twu-tłoczkowe z jednym przewodem zasilającym. Pompa z dwoma wyjściami z ktorych idzie do pompy ABS a z pompy ABS rozchodzi się na wszystkie koła. Pytanie jest takie, czy ta pompka hamulcowa ma inne parametry niz pompka z 940 z ABS? Bo mam do regeneracji zaciski przednie w tym aucie, tarcze też są już słabe. A na półce mam komplet zacisków jednotłoczkowych takich jak w 940 czy 960mk2 oraz nowe grubsze tarcze 26mm. Jarzma od 940 tez mam jeden zestaw rezerwowych. Dlatego pomysł jest taki, żeby zrobić w tej 740 hamulce jak w 940 ale nie mam pewności czy pompa hamulcowa nie ma innych wydatków i np. po takiej przekładce okaże sie, że przód lub tył hamuje za słabo...
Zastanów się, bo w moim odczuciu musiałem bardziej kolano prostować. Ale może to było placebo.
0 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Jesli tylko trzeba by bardziej kolano prostować to by było ok, ale zastanowiła mnie inna rzecz, pompka nożna do 940 i 740 z ABS wyglada podobnie ale jesli mi dobrze podali w hurtowni różni się średnicą tłoczka jednej z sekcji. Niestety nie byli mi w stanie podać do jakich zacisków która pompka jest dedykowana. Jesli ta róznica wpłyneła by tylko na stopień wciskania pedału to pół biedy, gorzej jesli jakiejś zmianie ulegnie podział siły hamowania przódnia/tylnia oś. No nic, w sobotę zrobię eksperyment...Sinuspi pisze: ↑14 maja 2025, 21:48Robiłem podobny Girlingowy (jak nie taki sam) mod w 760. Pompa wydała, jarzma pasują P&P z 940.xjtdi pisze: ↑14 maja 2025, 12:39 Pacjent 740GLT układ hamulcowy z ABS, zaciski twu-tłoczkowe z jednym przewodem zasilającym. Pompa z dwoma wyjściami z ktorych idzie do pompy ABS a z pompy ABS rozchodzi się na wszystkie koła. Pytanie jest takie, czy ta pompka hamulcowa ma inne parametry niz pompka z 940 z ABS? Bo mam do regeneracji zaciski przednie w tym aucie, tarcze też są już słabe. A na półce mam komplet zacisków jednotłoczkowych takich jak w 940 czy 960mk2 oraz nowe grubsze tarcze 26mm. Jarzma od 940 tez mam jeden zestaw rezerwowych. Dlatego pomysł jest taki, żeby zrobić w tej 740 hamulce jak w 940 ale nie mam pewności czy pompa hamulcowa nie ma innych wydatków i np. po takiej przekładce okaże sie, że przód lub tył hamuje za słabo...
Zastanów się, bo w moim odczuciu musiałem bardziej kolano prostować. Ale może to było placebo.
0 x
Serwo wyda, ma wystarczający zapas nawet: gdy założysz zaciski od 850tki. Pompa nie była ruszana. Tylko płyn+jarzma+zaciski.xjtdi pisze: ↑15 maja 2025, 07:31Jesli tylko trzeba by bardziej kolano prostować to by było ok, ale zastanowiła mnie inna rzecz, pompka nożna do 940 i 740 z ABS wyglada podobnie ale jesli mi dobrze podali w hurtowni różni się średnicą tłoczka jednej z sekcji. Niestety nie byli mi w stanie podać do jakich zacisków która pompka jest dedykowana. Jesli ta róznica wpłyneła by tylko na stopień wciskania pedału to pół biedy, gorzej jesli jakiejś zmianie ulegnie podział siły hamowania przódnia/tylnia oś. No nic, w sobotę zrobię eksperyment...Sinuspi pisze: ↑14 maja 2025, 21:48Robiłem podobny Girlingowy (jak nie taki sam) mod w 760. Pompa wydała, jarzma pasują P&P z 940.xjtdi pisze: ↑14 maja 2025, 12:39 Pacjent 740GLT układ hamulcowy z ABS, zaciski twu-tłoczkowe z jednym przewodem zasilającym. Pompa z dwoma wyjściami z ktorych idzie do pompy ABS a z pompy ABS rozchodzi się na wszystkie koła. Pytanie jest takie, czy ta pompka hamulcowa ma inne parametry niz pompka z 940 z ABS? Bo mam do regeneracji zaciski przednie w tym aucie, tarcze też są już słabe. A na półce mam komplet zacisków jednotłoczkowych takich jak w 940 czy 960mk2 oraz nowe grubsze tarcze 26mm. Jarzma od 940 tez mam jeden zestaw rezerwowych. Dlatego pomysł jest taki, żeby zrobić w tej 740 hamulce jak w 940 ale nie mam pewności czy pompa hamulcowa nie ma innych wydatków i np. po takiej przekładce okaże sie, że przód lub tył hamuje za słabo...
Korektor działał jak działał przed zamianą.
0 x
W mojej 740 zmieniałem hamulce z jednotłoczkowego bendixa na dwutłoczkowe girlingi z tarczami 285. Wszystko działa jak należy. Pompy i serwa nie ruszałem.
0 x
Servo jest to małe - płaskie, tam siedzi silnik 16v i standardowe takie jak w 8v by nie weszło...Sinuspi pisze: ↑16 maja 2025, 01:49Serwo wyda, ma wystarczający zapas nawet: gdy założysz zaciski od 850tki. Pompa nie była ruszana. Tylko płyn+jarzma+zaciski.xjtdi pisze: ↑15 maja 2025, 07:31Jesli tylko trzeba by bardziej kolano prostować to by było ok, ale zastanowiła mnie inna rzecz, pompka nożna do 940 i 740 z ABS wyglada podobnie ale jesli mi dobrze podali w hurtowni różni się średnicą tłoczka jednej z sekcji. Niestety nie byli mi w stanie podać do jakich zacisków która pompka jest dedykowana. Jesli ta róznica wpłyneła by tylko na stopień wciskania pedału to pół biedy, gorzej jesli jakiejś zmianie ulegnie podział siły hamowania przódnia/tylnia oś. No nic, w sobotę zrobię eksperyment...
Korektor działał jak działał przed zamianą.
0 x
- saabauto
- Kontakt:
Serwo nie jest małe, masz większą średnicę i jest płytsze, ale pojemność ta sama.
Jeśli słabo działa - niezaleznie od podjętych kroków sprawdź zaworek zwrotny i wąż gumowy przy króćcach.
W 16V zaciski OD 940/960 MK2 działają bez pudła z tarczami 280/26/56,5
0 x
Z innej beczki, miał ktoś z Was tak w 7-secie, że podświetlenie zegarów reaguje na włączenie/ wyłączenie radia?
W moim jest tak, że przy wyłączonym radiu uruchomienie świateł włącza podświetlenie zegarów, deski itd. Ale włączenie radia wyłącza to wszystko. I odwrotnie, przy wyłączonych światłach jak się włączy radio (włączony zapłon), to podświetlenie się włącza...
Nic nie pali bezpieczników, ale tak to dziwnie działa. Jazda po zmroku z włączonym radiem niestety eliminuje podświetlenia.
Radio współczesne podpięte do kostek ISO, tak jak kupiłem auto. Jeśli ktoś ma jakąś radę, dziękuję.
W moim jest tak, że przy wyłączonym radiu uruchomienie świateł włącza podświetlenie zegarów, deski itd. Ale włączenie radia wyłącza to wszystko. I odwrotnie, przy wyłączonych światłach jak się włączy radio (włączony zapłon), to podświetlenie się włącza...
Nic nie pali bezpieczników, ale tak to dziwnie działa. Jazda po zmroku z włączonym radiem niestety eliminuje podświetlenia.
Radio współczesne podpięte do kostek ISO, tak jak kupiłem auto. Jeśli ktoś ma jakąś radę, dziękuję.
0 x
W 7secie licznik posiada przecież manometr jasności podświetlenia, kokpit i radio żyje swoim życiem.Iwan pisze: ↑02 czerwca 2025, 21:04 Z innej beczki, miał ktoś z Was tak w 7-secie, że podświetlenie zegarów reaguje na włączenie/ wyłączenie radia?
0 x
Tak, ale w moim widać, że barbarzyńcy zza Odry cosik naknocili. W sensie ja nic z tym nie robiłem, a tylko podpiąłem radio do wiszących kostek ISO.
I owszem, kiedy świeci to regulacja jasności podświetlenia działa elegancko. Ale jak zgasnie, to zgasło.
I albo wyłączę radio, albo ciemno
I owszem, kiedy świeci to regulacja jasności podświetlenia działa elegancko. Ale jak zgasnie, to zgasło.
I albo wyłączę radio, albo ciemno
0 x