06.10.2024r. - przebieg 420991km
CZĘŚĆ 1/2 - musiałem podzielić wpis ze względu na sporą ilość wydarzeń w sierpniu i wrześniu
Aktualny sezon widniał pod znakiem serwisów olejowo - płynowych, nie bez powodu - szykował się wyjazd na paradę serii 200 z okazji 50-lecia rozpoczęcia produkcji w Szwecji!
Do opisanych w poprzednim wpisie serwisów hamulców (klocki przód + odpowietrzniki + świeży DOT4), oleju w skrzyni dołączyła zmiana płynu "chodnikowego" (
https://tinyurl.com/mr2d9p95) - zalany został świeży płyn G11 w kolorze niebieskim.
Od roku na grillu mam nowiutki znaczek Volvo, ten z Sonda Lambda wyglądał przy nim średnio. Chwila dłubania i znalazłem archiwalne ogłoszenie w śmiesznej cenie... Finał oczywisty - dorwałem go za grosze, pięknie się prezentuje (zwłaszcza w porównaniu ze starym)

- DSC_9733.JPG (168.75 KiB) Przejrzano 1410 razy
Odbył się też coroczny serwis gazu...

- DSC_9715.JPG (246.24 KiB) Przejrzano 1410 razy
Koszta za zbity kierunek zostały zwrócone, kamer na to miejsce nie mieli - dobrze że skończyło się bez pogiętej blachy...
Jeszcze szybki serwis pasków (3 letnie paski były okej ale jestem przezorny), 3 zmiana kabli WN (jak wspominałem stary komplet od wiosny został przeżarty na 2 sztukach) i miałem mix kabli z poprzednich lat.

- DSC_9734.JPG (265.19 KiB) Przejrzano 1410 razy
Z racji że pierwszy raz od dekady (

) miałem możliwości na zorganizowanie sobie wakacji połączyłem wyjazd na paradę do Szwecji z wakacjami nad polskim morzem

Ale po kolei!
14 sierpnia zapakowałem rower na dach i śmignąłem do Trzebini
15 sierpnia z samego rana wyruszyliśmy w kierunku Świnoujścia - kto by się spodziewał że w długi weekend i święto będą problemy na trasie

Kilka korków i godzin później zameldowaliśmy się w małej miejscowości pod Stargardem gdzie na czas Szwedzkiego wyjazdu zostawiliśmy rowery na przechowanie.

- DSC_9821.JPG (262.05 KiB) Przejrzano 1410 razy
Potem już z górki do Świnoujścia na odprawę - pierwszy raz w życiu płynąłem promem, pierwszy raz też spałem na morzu. Bardzo ciekawe doświadczenie - zwłaszcza gdy masz widok "w przód" z kabiny

- DSC_9830.JPG (170.28 KiB) Przejrzano 1410 razy
16 sierpnia dopłynęliśmy do Ystad! Szwecja powitała nas mgłą i wschodzącym słońcem co robiło niesamowity klimat!
Z racji wcześniejszego dogadania z małą ekipą która również podążała na zlot podjechaliśmy na małe zakupu pod losowy sklepem w miejscowości. Małe zakupy, zbicie piątek i ruszamy w kierunku Malmo gdzie w przepięknej lokalizacji z widokiem na Öresundbrücke - most łączący Szwecję z Danią
Tutaj dobrych zdjęć nie mam, natomiast Bartłomiej stworzył takie oto nagranie:
Śniadanie zjedzone, ruszyliśmy w stronę Gotheborgu - zahaczyliśmy o fabrykę Koenigsegg-a by popatrzeć przez witrynę na nowe Jesko
- ot taki przerywnik. Kawałek dalej podjęliśmy jedyną próbę tankowania LPG w Szwecji
Dla znawców to oczywiste, dla amatora planującego podróż z myLPG.eu nie - tutaj gazu nie używa się do pojazdów w ogóle! W punkcie oznaczonym na mapie znajdował się blaszak i kolejka mieszkańców z butlami pod kuchenki. swego dopięliśmy, gość miał końcówki ale kwota za litr była zbliżona do ceny PB. Z plusów - mogłem zaobserwować reakcję Szwedów na 240 napędzane gazem do kuchenek

Dosyć zabawny widok, z jednym nawet podebatowaliśmy - bardzo miło.
Późnym popołudniem dotarliśmy do celu, zakwaterowali, zrobili zakupy i odpoczęli po dwu dniowej trasie.
17 sierpnia mieliśmy dzień "wolny" od atrakcji zlotowych oraz przemieszczania się więc postanowiliśmy sprawdzić jak naprawdę jest w World of Volvo. Większość opinii mówiła że jest to nudna ekspozycja, bardziej różnoraka ekspozycja z domieszką Volvo - nic wartego odwiedzenia. I częściowo mogę się zgodzić, niestety samych pojazdów jest może 40/50? Natomiast jako człowiek lubiący różnorakie ciekawostki bawiłem się dosyć dobrze i mógłbym spędzić tam więcej niż opłacone na parkingu 2,5h.

- Messenger_creation_82b41b51-5b73-484a-a78d-87ec740cdb99.jpeg (257.42 KiB) Przejrzano 1410 razy
Przy wyjeździe minęliśmy się z @matibobi, ot losowe spotkania w Szwecji
A skoro o tym mowa - od wjazdu do kraju oczywiście oglądałem się za Volvo rwd - i ku mojemu zdziwieniu sporo tego było: w Ystad, Malmo, trasie do Gotheoborga jak i samym mieście - fajnie że dalej śmigają tymi wozami.
Resztę dnia spędziliśmy zwiedzając okolice, testując Max Burgers - smakuje niemalże identycznie jak w Polsce.
18 sierpnia już od świtu trzeba było działać. Po przyjeździe na teren parady od razu otrzymaliśmy zadanie - bramka na wjeździe na paradę. Z czasem zadanie to przerodziło się także w taxi z parkingu na tor przy pomocy czerwonej dwusetki
Miło było przewieźć VIP-ów stricte powiązanych z serią 200, jej testowaniem jak i kierowców (a raczej "kierowczynie").
Gdy wszystko było w miarę ogarnięte na wjeździe przenieśliśmy się na sam tor...

- DSC_9954.JPG (276.48 KiB) Przejrzano 1410 razy
Widok takiej ilości dwusetek pozostanie ze mną prawdopodobnie na zawsze! Pełna gama wozów od modeli z pierwszego rocznika, przez 264TE z NRD, 240 Pehr Gyllenhammara (customowe wnętrze, 16V pod maską - drewno), 262C Soliare najróżniejsze rajdówki, przerdzewiałe 242 z drzwiami które wypadły z linii nadwozia - samochody z różnych części Europy: starsi ludzie z Włoch, Holendrzy, Niemcy.
Sumarycznie mówione było o 86 samochodach ale finalnie liczba ta przekroczyła 100 sztuk! Mam nadzieję że na 75 lecie frekwencja będzie równie liczna
Ja zdjęć zrobiłem mało bo chłonąłem samochody i ludzi zebranych na samej paradzie - na szczęście wiele osób ogarniało kwestie zdjęć i nagrań - polecam się zapoznać:
https://www.instagram.com/240thelegend/
https://www.instagram.com/volvo240classic/
Po samej paradzie udało się śmignąć na kończący się VROOM 2024 (mimo ostatnich minut imprezy były tam setki najróżniejszych modeli - tych starszych jak i nowszych)... Może uda się kiedyś wpaść? Chociażby w 100 lecie marki?
Pod wieczór jeszcze szybkie zwiedzanie miasta

- Messenger_creation_852c1571-084b-424f-b0dc-649329981353.jpeg (463.93 KiB) Przejrzano 1410 razy
19 sierpnia rozpoczął się powrót w kierunku Ystad na prom do Polski. Od zawsze pragnąłem przejechać się 240-tką po szwedzkich lasach i szutrach więc większość trasy wyznaczyłem bocznymi drogami i miejscowościami - pieknie!

- DSC_0151.JPG (324.59 KiB) Przejrzano 1410 razy