[940 b230fb] swap na turbo lub 16v

Wszystko co ma poprawić albo zepsuć fabryczną konfigurację
xjtdi

[940 b230fb] swap na turbo lub 16v

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: xjtdi »

Temat jest taki, mam 940 z silnikiem b230fb, niestety silnik ma spore wycieki, ma tez spory nalot bo wg licznika 420kkm.

Jest pomysł żeby go zmienić na coś fajniejszego i są dwie opcje, pierwsza i chyba bardziej słuszna to iść w turbo, druga to iść w 16v oba silniki na podmiankę mam...

I teraz poprawcie mnie jesli o czymś zapomniałem ale robiąc podmiankę na b230fk:
- na łapy pasuje p&p
- instalacja elektryczna, wiązka moze zostac, trzeba przedłużyć przewody od przepływomierza bo w turbo jest po drugiej stronie;
- do wymiany na 100% ECU, EZK też dobrze by było zmienić;
- jak ori wtryski to trzeba dołożyć rezystorpacka, jak użyć wysokoomowe to wiązka zostaje bez zmian?;
- coś pamiętam, że w turbo był czujnik temperatury powietrza na dolocie do turbiny, w wolnossącym tej wtyczki nie ma - gdzie to trzeba było wpiąć?
- mała chłodnica od wolnossaka wylatuje na rzecz dużej od turbo, wiadomo intercooler też trzeba upchać;
- zamiana stronami położenia akumulatora/ filtra powietrza zbiorniczka od spryskiwaczy;

Podmiana na B234F z jednej strony jest bezpieczniejsza, mam kompletny silnik z osprzetem, kolektorami + oba kompy. Ale trzeba przekładać ławę pod silnikiem bo w 16v jest troche inaczej mocowanie poduszek i bez rzeźbienia nie podejdzie na belkę od 8v (belkę od 16v też mam, w sumie to mam całego dawce).
0 x
Awatar użytkownika
V945turbo

Re: [940 b230fb] swap na turbo lub 16v

Post autor: V945turbo »

Nad czym tu sie zastanawiać...wkładać turbo!
1 x
89' 744 B230FT+
89' 745 OM606+
Awatar użytkownika
sambo

Post autor: sambo »

B234 16V nie poraża mocą ani kulturą pracy. Drożej w serwisowaniu ( np hydropopychacze) i trudny do uszczelnienia.
TURBO polecam.
sambo.
1 x
Obrazek
xjtdi

Prace trwają, decyzja podjęta, wjeżdża B230FK z 1997roku z oryginalnym osprzetem, ori turbinką co dalej zobaczymy jak to uruchomię...
1 x
xjtdi

Ehh, starzeję się, zamiast na zlot wjechałem w sobotę na kanał w warsztacie. Niestety zakres prac i wynikłe w trakcie drobne kłopoty typu ukręcone/objechane śruby spowodowały że swapa nie ukończyłem w jeden dzień. Ale progres jest, silniki B230FK zamontowany, odpalony na osprzecie B230F pracuje ok, jechac idzie. Rozgrzebałem dolot i wydech, turbina z kolektorem i przewodami zamontowana. Może dziś i jutro po pracy domotam się z resztą układu dolotowego, wystrugam nowy rozwojowy wydech na rurach 65mm i to by było na tyle...
0 x
ODPOWIEDZ