potoczasty pisze:jak się sprawują przy intensywnym używaniu lewego pedała.
Słyszałem o zaciskach z jakiejś Alfy z odpowiednim adapterem, ale niestety felga musi być większa ( chyba 17"), a coś sprawnego pod 15 " ?
Generalnie szukam wszelkich opinii i w miarę budżetowych rozwiązań.
ja jeżdżę dosyć dynamicznie, ale hamulca w dwusecie nie używam intensywnie. Miałem kilka pojedynczych nazwijmy to awaryjnych hamowań z prędkości 150-170 do zatrzymanego auta i w tym wypadku nowe tarcze, klocki i zregenerowane zaciski sobie świetnie poradziły. Do intensywnego używania padału hamulca przy wyższych prędkościach, np agresywna i szybka jazda po polskiej autostradzie/ekspresówce gdzie w każdej chwili ci może ktoś wytoczyć sie na lewy pas, jazda po torze na czas z wieloma dohamowaniami, będzie potrzebny mocniejszy zestaw.
Do swojego projektu przygotowałem większe koła, remont hamulcy na seryjnych częściach i na razie mi to wystarcza. Mam także adaptery pod zaciski z alfy 166, ale na razie leżą i się kurzą, bo seryjne hamulce są OK na moje potrzeby, chociaż to tylko kwestia czasu kiedy będą większe hamulce
Chcąc zrobić większe hamulce musisz wydać sporo grosza na 17 calowe koła z dystansami lub polarisy, do tego bardzo dobre opony, zdrowe, pewne (nie kiwające, nie bujające nadwoziem) i obniżone zawieszenie. Bez tego mocne hamulce na wiele się nie zdadzą. Na końcu adaptery pod większe zaciski, zaciski, klocki i tarcze i raczej też przewody hamulcowe. Budżetowo w tym wypadku nie będzie. Zrobienie tylko mocnych hamulcy będzie się mściło w koleinach i nierównościach o jeździe po mokrym asfalcie nie wspominając.