V70 II RWD Family Edition

Wszystko co ma poprawić albo zepsuć fabryczną konfigurację
Awatar użytkownika
Kamian

V70 II RWD Family Edition

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Kamian »

Witam wszystkich w moim pierwszym wątku.
Od kilku lat jestem w posiadaniu V70 II 170KM które na swój sposób pokochałem.
Zalety tego egzemplarza to to że pomimo przebiegu jest bdb stanie mechanicznym, przez ostatnie ponad 30Kkm zrobiłem rozrząd i przepustnice po za tym spokój. Spód auta zdrowy i wolny od rudej. Dostałem je w spadku i należycie używam ale pojazd ma najlepsze lata za sobą i jest trochę porysowany i poobujany. Chciałbym o niego zadbać i zostawić na dłużej bo jazda tym autem to dla mnie czysta przyjemność.
I tutaj pojawił się w mojej głowie pomysł,,,
Chciałbym obrócić silnik o 90* i za pomocą kryzy z PMC połączyć go ze skrzynią 8HP. W miejsce tylnego wózka wmontować wózek z XC70 w którym dyfer zmieniłbym na BMW.

Dodam że auto ma być rodzinnym fan carem na co dzień i wyjazdy. Z czasem jak by wszystko ruszyło to turbo ;D

Czy ktoś ma pomysł co może pójść nie tak lub się nie udać po za tym że wszystko? :D
Jak myślicie czy komora i tunel pomieści ten zestaw?
Czy na bokach silnika znajde punkty montażowe żeby zawiesić silnik?
Czy po zdemontowaniu ori skrzyni automatycznej poradzę sobie ze sterownikiem pojazdu żeby silnik i reszta systemów pracowały poprawnie?

Czekam na opinie co myślicie o takim projekcie ;)
0 x
takijedenkuba

Re: V70 II RWD Family Edition

Post autor: takijedenkuba »

Łatwiej będzie kupić BMW
2 x
Awatar użytkownika
Kamian

Post autor: Kamian »

Tak oczywiście że masz racje. A najlepiej to wziąć Skodunie albo Hujdaja w lising i święto :D Gdzieś jest na forum na ten temat :P

BMW nie jest tak bezpieczne podczas kolizji i podobne nadwozia nie są tak pojemne i wyciszone. Po za tym silniki Volvo są bardziej ekonomiczne.

Najważniejsze że dostałem to auto w spadku i wiąże się z nim pewna historia nie do opisywania na forum.

Kocham klasyki i zawsze chciałem mieć Sleepera :D

Będę wdzięczny za pochylenie się nad moimi pytaniami ;)
0 x
takijedenkuba

Post autor: takijedenkuba »

Lubisz klasyczne kundle, poszukaj gotowego.
Realizacje takich pomysłów trwają latami, pochłaniają olbrzymie ilości kasy i często lądują w ogłoszeniach jako niedokończone "Projekty"
Do tego co jeźdisz jak masz sentyment to szanuj i zostaw jak jest.
Takie jest moje zdanie.
0 x
Awatar użytkownika
endriugto

Post autor: endriugto »

Zostaw sobie v70 w oryginale szczególnie że wiąże się z nim sentyment. Niestety nie jest to klasyk i nie przewiduję żeby kiedykolwiek doczekał swojego czasu.
Polecam i pewnie koledzy potwierdzą. Lepiej kup coś RWD 740, 940. Masz napęd na tył. Łatwo to wzmocnić lub ewentualnie zrobić swap jak już masz prawilny napęd i pozycję motoru.
0 x
xjtdi

Post autor: xjtdi »

Tak jak piszą koledzy, robienie RWD z auta które w zamyśle konstruktorów było przednionapędowe to ślepa uliczka. Szkoda czasu, kasy, nerwów i auta do którego ponoć masz sentyment. Jeśli chcesz faktycznie cos klasycznego tylnonapedowego to wybierz 740 lub 940 z redblockiem pod maską, jeśli klasyka nie jest istotna tylko chodzi o tylny napęd kup jakieś BMW, Mercedesa lub volvo 960...
0 x
Awatar użytkownika
dom?n
Administrator
Kontakt:

Post autor: dom?n »

Jeśli poważnie myślisz o bezpieczeństwie w V70, to nie będzie tu mowy o jakimkolwiek bezpieczeństwie. W aucie w którym wykonasz taką operację masz do przerobienia pół karoserii, po takim swapie nic nie będzie trzymać parametrów fabrycznych. Do przerobienia jest 3/4 spodu auta.

PS: na dowód że jednak da się to zrobić, spójrz na te fury:

https://www.speedhunters.com/2024/10/th ... d-vw-golf/
https://engineswapdepot.com/?p=62769

Ale przyjrzyj się dokładnie ile w nich zostało z oryginalnych aut.
1 x
940 Turbo '91 · dekwadrat · poznańskie klasyki nocą
re5pect pisze: Jeżeli chcesz żeby Twoje RWD dobrze się prowadziło w zakrętach, było szybkie, dobrze hamowało, a to wszystko bez wydawania taczki pieniędzy na modyfikacje to polecam zakup BMW :D
ODPOWIEDZ