ilstalacja elektruczna w klapie tylnej kombiaka

Wszystko co dotyczy zwykłego utrzymania auta w fabrycznej specyfikacji
Awatar użytkownika
JoeM
Kontakt:

ilstalacja elektruczna w klapie tylnej kombiaka

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: JoeM »

Panowie,

Poprawiam elektrykę w tylnej klapie kombi. Przy zawiasach mamy kostki.

Kostka od strony kierowcy:
żółty - ogrzewanie szyby
szary - oświetlenie tablicy
biały - ??????

Kostka po stronie pasażera:
szary i czarny - do silniczka wycieraczek ? silnik sprawny ale po takim podłączeniu wycieraczka nie śmiga (masa podłączona)

Jakieś sugestie
0 x
swital

Re: ilstalacja elektruczna w klapie tylnej kombiaka

Post autor: swital »

Do silniczka wycieraczki idą przewody szary i niebieski oraz bezpośrednio z silniczka do budy czarny masowy i zależnie od tego czy jest tylna wycieraczka z trybem pracy przerywanym czy nie to po lewą nogą kierowcy jest blacha pod którą jest wtyczka, w której albo jest przekaźnik od przerywanej pracy wycieraczki albo zworka między niebieskim i szarym przewodem i tutaj bym zajrzał. Ewentualnie bezpiecznik nr 1, ale to chyba sprawdzałeś :?:

Ten biały po drugiej stronie to nie mam pojęcia, zaraz przed tą wtyczką jest biały przewód i idzie on bezpośrednio od bezpiecznika nr 15 do bocznych tylnych obrysówek, sprawdź czy to nie jest ten sam przewód.
0 x
2x 480,744 USA Turbo,744 USA,850 T-5R,245 USA D24T+IC+, 945, 2x 440, 855 eR, V70 heico
Awatar użytkownika
JoeM
Kontakt:

Post autor: JoeM »

Instalacje w budzie ma oryginalną i mam tam czarny i szary co się potwierdza z poniższym schematem dla mojego rocznika (1980) oraz wszystkich starszych (kable w budzie do kostki przy zawiasie)

Obrazek

Pewnie chodzi tobie kolory kabli wychodzące z silniczka do kostki przy zawiasie. I tu się zgadza, z silniczka wychodziły kable szary i niebieski. Mój obecny silniczek nie jest oryginalny (z cegły z roku 93) ma przewód uziemienia z uchem oraz czarny i szary. Nie wiem czy może mieć na to wpływ silniczek (generacja). Tak łopatologicznie to jeden i drugi ma trzy kable:) Sprawdzę ten przekaźnik i sam przełącznik przy kierownicy.

Biały od strony kierowcy nadal do zidentyfikowania. On idzie w wężu do góry razem z tym od podgrzewania szyby i podświetlenia tablicy. Kabel obrysówek też jest biały ale wychodzi z wiązki przy lampach tylnych. Myślałem że to może być trzeci stop ale to było chyba wyłącznie akcesoryjne i puszczało się nową wiązkę
0 x
Awatar użytkownika
dom?n
Administrator
Kontakt:

Post autor: dom?n »

Instrukcje montażu trzeciego stopu każą kłaść nowe kable tak jak dedukujesz :)
0 x
940 Turbo '91 · dekwadrat · poznańskie klasyki nocą
re5pect pisze: Jeżeli chcesz żeby Twoje RWD dobrze się prowadziło w zakrętach, było szybkie, dobrze hamowało, a to wszystko bez wydawania taczki pieniędzy na modyfikacje to polecam zakup BMW :D
ODPOWIEDZ