Problem z B200FT, ma ktoś takie doświadczenie?

Wszystko co dotyczy zwykłego utrzymania auta w fabrycznej specyfikacji
Awatar użytkownika
Boa1982
Kontakt:

Problem z B200FT, ma ktoś takie doświadczenie?

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Boa1982 »

Od jakiegoś czasu cegła zaczęła na zimnym przebierać obrotami, a dokładnie to dopóki się nie rozgrzeje, to obroty skaczą w górę. Czasem już po przejechaniu 100-200m obroty wskakują na 1500rpm, ale zdarzało się też 2500-3000rpm... a to już wyje stojąc na światłach. Oczywiście to skoki chwilowe, jak przy lekkiej przegazówce.
Przy tym wszystkim zaraz przy pierwszym skoku obrotów zapala się błąd oraz załącza wentylator.

Zaraz po pełnym rozgrzaniu się silnika objawy ustępują, auto trzyma ~900rpm na wolnych. Tylko zdarzy się, że po zgaszeniu silnika aby wyłączyć wentylator trzeba przekręcić do połowy kluczyk w stacyjce (to też nas niepokoi).

Wentylator potrafi się czasem załączyć nawet na totalnie zimnym silniku zaraz po ruszeniu.

Ostatnio doszła również taka przypadłość, że po zgaszeniu silnika nie chce od razu odpalić. Czasem trzeba chwilę odczekać (5-10min).

Z rzeczy, które wymieniliśmy na nowe, bądź sprawdziliśmy:
-czujnik temperatury (ten w głowicy) nowy (ale podejrzewamy, że to może być właśnie sprawca, a trafiają się również "walnięte" nówki :evil: )
-czujnik położenia wału podmieniony na nowy i objawy nie ustąpiły (zamieniliśmy więc na stary)
-odpinany i podpinany czujnik przepustnicy oraz spalania stukowego (objawy b/z)
-zmienione świece na nowe, iskra jest
-kopułka i palec rozdzielacza były kupione nowe półtora roku temu, styki są ładne

Niestety nie mam jak zdiagnozować błędu (założyłem jeszcze jeden temat, może znajdzie się pomocna duszyczka), więc póki co po omacku sprawdzamy, ale chyba innej rady nie będzie...

Jeszcze inny kumpel pracuje w Bosch Service i zapronował mi, żebym podjechał i podłączył do KTS, ale z tego co czytałem na forum, to w cegłach jest chyba na tyle pierwotny ten komp, że na takim narzędziu nic mnie nie zdiagnozują.

Bardzo Cię proszę o pomoc, bo już mnie zaczyna frustrować to auto.

Poza tym jak by się ktoś interesował, to myślę o zamianie na 740 sedan (przed fl) D24, może być z turbo, ale wolał bym bez.
Chęć zamiany nie jest spowodowana w/w usterką, to chyba normalna droga ewolucji Volviarza :P rozważałem już to jakiś czas temu.
0 x
Awatar użytkownika
wujek

Re: Problem z B200FT, ma ktoś takie doświadczenie?

Post autor: wujek »

Czujnik temperatury walnięty. Lub zaśniedziałe styki/przetarte kable.

Sprawdź czy objawy ustaną jeśli odepniesz krokowy. Być może zimny lut na komputerze robi coś takiego.
Ostatnio doszła również taka przypadłość, że po zgaszeniu silnika nie chce od razu odpalić. Czasem trzeba chwilę odczekać
Sprawdź czy po odpięciu wężyka z zaworu na listwie wtryskowej leci paliwo. Jeśli tak to masz odpowiedź.
0 x
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

16 GARAGE
'88 744+ @1,7bar
Awatar użytkownika
Mataj

Post autor: Mataj »

Chyba "mam tak samo jak Ty"! Objawy takie same, ja dorzucę, że podmieniłem czujnik temperatury na nowy, TPS, ustawiłem TPS, przepływomierz i zawor obrotów biegu jałowego.
Winnego upatruję w tej chwili w czujniku położenia wału.
U mnie dodatkowo występują problemy w losowych momentach z obrotami biegu jałowego.

Ps. Mrygadło nic nie pokazuje.

Starannie wydziergane na Tapatalku.
0 x
Awatar użytkownika
Boa1982
Kontakt:

wujek, dzięki za poradę w sprawie listwy wtryskowej.
Muszę podpowiedzieć mechanikowi.
Czujnik położenia wału wymieniony na nowy, dedykowany Boscha i wciąż to samo, więc oddaliśmy.

Mataj, ale czy u Ciebie wyskakuje błąd na desce ("lambda")? Bo u mnie zapala się od razu po pierwszym zafalowaniu obrotów. Tylko mrygadełka nie mam aby ten błąd odczytać.
0 x
Awatar użytkownika
Boa1982
Kontakt:

wujek pisze: Sprawdź czy po odpięciu wężyka z zaworu na listwie wtryskowej leci paliwo. Jeśli tak to masz odpowiedź.
...aaaaaa!!! Teraz mi się przypomniało, że na gazie ten sam objaw :/
0 x
Awatar użytkownika
Mataj

Ha! A widzisz, bo mi się Lambda nie świeci!
Za to po wczorajszych dyskusjach siadłem do cholery i wyczyściłem mu łączenia masy z budą. Okazuje się, że chyba pomogło z wysokimi obrotami na zimnym (nie przycinał się dzisiaj).
Zostaje problem z niskimi obrotami na Pb i LPG, ale tutaj póki co jedyne skuteczne rozwiązanie jest tymczasowe (resetowanie kompa Pb) - natomiast podejrzewam właśnie czujnik położenia wału - przyjęte założenia są takie, że skoro na benzynie i LPG wariują niskie obroty, na LPG jest ciut lepiej, to może za to odpowiadać kąt wyprzedzenia zapłonu, a ten różni właśnie LPG i PB.
0 x
Awatar użytkownika
Boa1982
Kontakt:

U mnie na KTS'ie wyskoczył błąd 123. Uszkodzony czujnik temperatury płynu, bądź wiązka przewodów.

Po weekendzie mechanik będzie dłubać.
0 x
Awatar użytkownika
Mataj

A no to od tego bym zaczął, jeśli na zimnym ciężko zapalał...

Starannie wydziergane na Tapatalku.
0 x
Awatar użytkownika
Boa1982
Kontakt:

Temat zostanie zbadany, a jak się wkurzę to puszczę za ~4k i tyle :-P
0 x
ODPOWIEDZ