Przy tym wszystkim zaraz przy pierwszym skoku obrotów zapala się błąd oraz załącza wentylator.
Zaraz po pełnym rozgrzaniu się silnika objawy ustępują, auto trzyma ~900rpm na wolnych. Tylko zdarzy się, że po zgaszeniu silnika aby wyłączyć wentylator trzeba przekręcić do połowy kluczyk w stacyjce (to też nas niepokoi).
Wentylator potrafi się czasem załączyć nawet na totalnie zimnym silniku zaraz po ruszeniu.
Ostatnio doszła również taka przypadłość, że po zgaszeniu silnika nie chce od razu odpalić. Czasem trzeba chwilę odczekać (5-10min).
Z rzeczy, które wymieniliśmy na nowe, bądź sprawdziliśmy:
-czujnik temperatury (ten w głowicy) nowy (ale podejrzewamy, że to może być właśnie sprawca, a trafiają się również "walnięte" nówki
-czujnik położenia wału podmieniony na nowy i objawy nie ustąpiły (zamieniliśmy więc na stary)
-odpinany i podpinany czujnik przepustnicy oraz spalania stukowego (objawy b/z)
-zmienione świece na nowe, iskra jest
-kopułka i palec rozdzielacza były kupione nowe półtora roku temu, styki są ładne
Niestety nie mam jak zdiagnozować błędu (założyłem jeszcze jeden temat, może znajdzie się pomocna duszyczka), więc póki co po omacku sprawdzamy, ale chyba innej rady nie będzie...
Jeszcze inny kumpel pracuje w Bosch Service i zapronował mi, żebym podjechał i podłączył do KTS, ale z tego co czytałem na forum, to w cegłach jest chyba na tyle pierwotny ten komp, że na takim narzędziu nic mnie nie zdiagnozują.
Bardzo Cię proszę o pomoc, bo już mnie zaczyna frustrować to auto.
Poza tym jak by się ktoś interesował, to myślę o zamianie na 740 sedan (przed fl) D24, może być z turbo, ale wolał bym bez.
Chęć zamiany nie jest spowodowana w/w usterką, to chyba normalna droga ewolucji Volviarza