740, radyjko Alpine rozładowało akumulator.

Wszystko co dotyczy zwykłego utrzymania auta w fabrycznej specyfikacji
Awatar użytkownika
Dudes

740, radyjko Alpine rozładowało akumulator.

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Dudes »

Witam! Problem polega na tym, że radyjko rozładowało mi akumulator. Kable nie były ruszane, czerwony z czerwonym i żółty z żółtym. Gdy wyciągałem kluczyk ze stacyjki to radio normalnie gasło, ale jak nie miałem podłączonego radia to akumulator bez problemu wytrzymywał kilka dni, a po podłączeniu już po kilku dniach akumulator rozładowany.
0 x
740 Turbo B200ET
Awatar użytkownika
Adaśko

Re: 740, radyjko Alpine rozładowało akumulator.

Post autor: Adaśko »

Ja miałem podobnie, jednak stały plus był zapięty na podtrzymanie pamięci oraz zasilanie radia. Dwie doby i auto nie miało siły zakręcić. Trochę na chama, ale zacząłem wyciągać bezpiecznik radio/zapalniczka....

W wakacje zmieniłem radio na inne i tym razem zasilenia radia zrobiłem na plus po stacyjce. Problem z paleniem znikł. Nawet 2 tygodnie stania nie wydrążyło akumulatora.
0 x
Opel Manta B GT/E 1977
Opel Senator A2 3.0 24V 1986
Volvo 965 3,0 1991
Awatar użytkownika
Dudes

Adaśko pisze:Ja miałem podobnie, jednak stały plus był zapięty na podtrzymanie pamięci oraz zasilanie radia. Dwie doby i auto nie miało siły zakręcić. Trochę na chama, ale zacząłem wyciągać bezpiecznik radio/zapalniczka....

W wakacje zmieniłem radio na inne i tym razem zasilenia radia zrobiłem na plus po stacyjce. Problem z paleniem znikł. Nawet 2 tygodnie stania nie wydrążyło akumulatora.
Też pozamieniałem u siebie kabelki i wydaje się, że jest ok! :)
0 x
740 Turbo B200ET
Awatar użytkownika
Dudes

Adaśko pisze:Ja miałem podobnie, jednak stały plus był zapięty na podtrzymanie pamięci oraz zasilanie radia. Dwie doby i auto nie miało siły zakręcić. Trochę na chama, ale zacząłem wyciągać bezpiecznik radio/zapalniczka....

Niestety, ale radio przestało pamiętać ustawienia..
0 x
740 Turbo B200ET
Awatar użytkownika
Adaśko

Post autor: Adaśko »

Dlatego masz dwa plusy. Jeden na stałe- ten musi być podpięty do plusa memory od radia. Plus po stacyjce zaś ma dawać głowne zasilanie na radio. Tak podpięte MUSI działać poprawnie, chyba, że radio jest jakieś trefne.
0 x
Opel Manta B GT/E 1977
Opel Senator A2 3.0 24V 1986
Volvo 965 3,0 1991
Awatar użytkownika
Dudes

Adaśko pisze:Dlatego masz dwa plusy. Jeden na stałe- ten musi być podpięty do plusa memory od radia. Plus po stacyjce zaś ma dawać głowne zasilanie na radio. Tak podpięte MUSI działać poprawnie, chyba, że radio jest jakieś trefne.
Żółty kabelek daje stałe napięcie, a po zmierzeniu miernikiem czerwone jest po stacyjce, jeszcze dziś pogrzebie w tym radiu, bo ewidentne cos jest nie tak.
0 x
740 Turbo B200ET
Awatar użytkownika
Dudes

Chyba czeka mnie wizyta u jakiegoś elektryka :/
0 x
740 Turbo B200ET
Awatar użytkownika
fonderal

Post autor: fonderal »

W 740 kolory kabli nie są tak oczywiste, ISO jeszcze nie istniało:)
Stały plus (podtrzymanie pamięci) to bezpiecznik 5, od niego kabel czerwono-zielony przechodzący w zielony.
Plus po stacyjce (zasilanie radia) to bezpiecznik 14, kabel pomarańczowy przechodzący w niebieski.
Czerwony to wyjście z radia do anteny elektrycznej.
Tyle po stronie samochodu.

Wygląda to tak

Obrazek

O ile nikt nie grzebał, to powinno się zgadzać.
No i nie można wykluczyć, że z samym radiem jest coś nie tak, warto zmierzyć pobór prądu przy podtrzymaniu, okolice 25, góra 30mA to maksimum, żeby nie martwić się o akumulator.

Jak widzisz Alpine podłączone na stałe żre jak głupie i ma pełne prawo rozładować akumulator, natomiast zasilane przez stacyjkę pobiera tyle, co nic...

Obrazek
0 x
Awatar użytkownika
Dudes

fonderal pisze:W 740 kolory kabli nie są tak oczywiste, ISO jeszcze nie istniało:)
Stały plus (podtrzymanie pamięci) to bezpiecznik 5, od niego kabel czerwono-zielony przechodzący w zielony.
Plus po stacyjce (zasilanie radia) to bezpiecznik 14, kabel pomarańczowy przechodzący w niebieski.
Czerwony to wyjście z radia do anteny elektrycznej.
Tyle po stronie samochodu.

Wygląda to tak

Obrazek

O ile nikt nie grzebał, to powinno się zgadzać.
No i nie można wykluczyć, że z samym radiem jest coś nie tak, warto zmierzyć pobór prądu przy podtrzymaniu, okolice 25, góra 30mA to maksimum, żeby nie martwić się o akumulator.

Jak widzisz Alpine podłączone na stałe żre jak głupie i ma pełne prawo rozładować akumulator, natomiast zasilane przez stacyjkę pobiera tyle, co nic...

Obrazek
zobaczę jak to wyglada. Jeszcze mam problem, bo ktoś mi ukradł pudełko od radia (tak, wiem dziwnie brzmi :D) i nie mam pojęcia jak wyjąc radio bez tych kluczy.. :/
0 x
740 Turbo B200ET
Awatar użytkownika
Dudes

instalacja jest tak jak mówisz fonderal. Teraz kable zostawiłem fabrycznie i pamięć jest,zobaczymy czy jutro rano odpali :D
0 x
740 Turbo B200ET
ODPOWIEDZ