740, radyjko Alpine rozładowało akumulator.
740, radyjko Alpine rozładowało akumulator.
Witam! Problem polega na tym, że radyjko rozładowało mi akumulator. Kable nie były ruszane, czerwony z czerwonym i żółty z żółtym. Gdy wyciągałem kluczyk ze stacyjki to radio normalnie gasło, ale jak nie miałem podłączonego radia to akumulator bez problemu wytrzymywał kilka dni, a po podłączeniu już po kilku dniach akumulator rozładowany.
0 x
740 Turbo B200ET
Re: 740, radyjko Alpine rozładowało akumulator.
Ja miałem podobnie, jednak stały plus był zapięty na podtrzymanie pamięci oraz zasilanie radia. Dwie doby i auto nie miało siły zakręcić. Trochę na chama, ale zacząłem wyciągać bezpiecznik radio/zapalniczka....
W wakacje zmieniłem radio na inne i tym razem zasilenia radia zrobiłem na plus po stacyjce. Problem z paleniem znikł. Nawet 2 tygodnie stania nie wydrążyło akumulatora.
W wakacje zmieniłem radio na inne i tym razem zasilenia radia zrobiłem na plus po stacyjce. Problem z paleniem znikł. Nawet 2 tygodnie stania nie wydrążyło akumulatora.
0 x
Opel Manta B GT/E 1977
Opel Senator A2 3.0 24V 1986
Volvo 965 3,0 1991
Volvo 965 3,0 1991
Też pozamieniałem u siebie kabelki i wydaje się, że jest ok!Adaśko pisze:Ja miałem podobnie, jednak stały plus był zapięty na podtrzymanie pamięci oraz zasilanie radia. Dwie doby i auto nie miało siły zakręcić. Trochę na chama, ale zacząłem wyciągać bezpiecznik radio/zapalniczka....
0 x
740 Turbo B200ET
Niestety, ale radio przestało pamiętać ustawienia..Adaśko pisze:Ja miałem podobnie, jednak stały plus był zapięty na podtrzymanie pamięci oraz zasilanie radia. Dwie doby i auto nie miało siły zakręcić. Trochę na chama, ale zacząłem wyciągać bezpiecznik radio/zapalniczka....
0 x
740 Turbo B200ET
Dlatego masz dwa plusy. Jeden na stałe- ten musi być podpięty do plusa memory od radia. Plus po stacyjce zaś ma dawać głowne zasilanie na radio. Tak podpięte MUSI działać poprawnie, chyba, że radio jest jakieś trefne.
0 x
Opel Manta B GT/E 1977
Volvo 965 3,0 1991
Volvo 965 3,0 1991
Żółty kabelek daje stałe napięcie, a po zmierzeniu miernikiem czerwone jest po stacyjce, jeszcze dziś pogrzebie w tym radiu, bo ewidentne cos jest nie tak.Adaśko pisze:Dlatego masz dwa plusy. Jeden na stałe- ten musi być podpięty do plusa memory od radia. Plus po stacyjce zaś ma dawać głowne zasilanie na radio. Tak podpięte MUSI działać poprawnie, chyba, że radio jest jakieś trefne.
0 x
740 Turbo B200ET
Chyba czeka mnie wizyta u jakiegoś elektryka :/
0 x
740 Turbo B200ET
W 740 kolory kabli nie są tak oczywiste, ISO jeszcze nie istniało:)
Stały plus (podtrzymanie pamięci) to bezpiecznik 5, od niego kabel czerwono-zielony przechodzący w zielony.
Plus po stacyjce (zasilanie radia) to bezpiecznik 14, kabel pomarańczowy przechodzący w niebieski.
Czerwony to wyjście z radia do anteny elektrycznej.
Tyle po stronie samochodu.
Wygląda to tak

O ile nikt nie grzebał, to powinno się zgadzać.
No i nie można wykluczyć, że z samym radiem jest coś nie tak, warto zmierzyć pobór prądu przy podtrzymaniu, okolice 25, góra 30mA to maksimum, żeby nie martwić się o akumulator.
Jak widzisz Alpine podłączone na stałe żre jak głupie i ma pełne prawo rozładować akumulator, natomiast zasilane przez stacyjkę pobiera tyle, co nic...

Stały plus (podtrzymanie pamięci) to bezpiecznik 5, od niego kabel czerwono-zielony przechodzący w zielony.
Plus po stacyjce (zasilanie radia) to bezpiecznik 14, kabel pomarańczowy przechodzący w niebieski.
Wygląda to tak
No i nie można wykluczyć, że z samym radiem jest coś nie tak, warto zmierzyć pobór prądu przy podtrzymaniu, okolice 25, góra 30mA to maksimum, żeby nie martwić się o akumulator.
Jak widzisz Alpine podłączone na stałe żre jak głupie i ma pełne prawo rozładować akumulator, natomiast zasilane przez stacyjkę pobiera tyle, co nic...

0 x
zobaczę jak to wyglada. Jeszcze mam problem, bo ktoś mi ukradł pudełko od radia (tak, wiem dziwnie brzmifonderal pisze:W 740 kolory kabli nie są tak oczywiste, ISO jeszcze nie istniało:)
Wygląda to tak
0 x
740 Turbo B200ET
instalacja jest tak jak mówisz fonderal. Teraz kable zostawiłem fabrycznie i pamięć jest,zobaczymy czy jutro rano odpali 
0 x
740 Turbo B200ET