Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.

Wszystko co dotyczy zwykłego utrzymania auta w fabrycznej specyfikacji
Awatar użytkownika
saabauto
Kontakt:

Re: Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: saabauto »

Tomeczek90 pisze:Czy w D24T normalne jest, że dolny wąż jest zimny, górny prawie gorący i wyczuwalnie twardszy od dolnego, oraz płyn w zbiorniczku wyrównawczym też jest zimny? Na trzech różnych termostatach jest tak samo. Wskazówka temperatury wstaje do pionu i nie wychyla się dalej niezależnie od sposobu jazdy.
Jak wymieniałęś termostat i nie odpowietrzyłeś przez CSD, to możesz mieć bąbel powietrza, bo D24 nie mają nita w termostacie, a jeśli już jeździsz, to nie martw się, ten silnik nie grzeje oleju jak redblock, do pełnego otwarcia termostatu potrzeba 10 - 15km jazdy, na wolnych obrotach Ci się nie otworzy :-)
0 x
--
pzdr. Mateusz Nowakowski vel George
http://www.naprawavolvo.pl
tel: 500 740 940
Tomeczek90

Post autor: Tomeczek90 »

Problem w tym, że tak już jeżdżę od czerwca i cały czas jest tak samo. :P Nie pomyślałem o odpowietrzeniu przez CSD ... Dzięki, może pomoże. :)
0 x
1990 Volvo 940 (945) GL D24T - ex
1980 Zastava 1100p
Awatar użytkownika
saabauto
Kontakt:

Post autor: saabauto »

Tomeczek90 pisze:Problem w tym, że tak już jeżdżę od czerwca i cały czas jest tak samo. :P Nie pomyślałem o odpowietrzeniu przez CSD ... Dzięki, może pomoże. :)
No to już by się odpowietrzył. Jeśli się nie grzeje, to jest ok, jaką temp otwarcia termostatu masz? Diesle podczas pracy w idlu potrafią się tak wychładzać, że podciągają sobie same CSD, ot taki urok, one sie nie gotują...
0 x
--
pzdr. Mateusz Nowakowski vel George
http://www.naprawavolvo.pl
tel: 500 740 940
grzesiekosmos

Post autor: grzesiekosmos »

Jakie kupić sprężyny na tył ( jakieś obniżające) do 245 ? Ponoć jamex w serii 200 z tyłu lipa bo miekko jak to jest z tym?
0 x
Tomeczek90

Post autor: Tomeczek90 »

saabauto pisze:
Tomeczek90 pisze:Problem w tym, że tak już jeżdżę od czerwca i cały czas jest tak samo. :P Nie pomyślałem o odpowietrzeniu przez CSD ... Dzięki, może pomoże. :)
No to już by się odpowietrzył. Jeśli się nie grzeje, to jest ok, jaką temp otwarcia termostatu masz? Diesle podczas pracy w idlu potrafią się tak wychładzać, że podciągają sobie same CSD, ot taki urok, one sie nie gotują...
Termostat ma niby 87, ale czy cisne, czy nie cisne, dolny wąż nawet przy samym termostacie jest zimny, płyn w zbiorniczku wyrównawczym zimny jak lód, wskazówka za cholere nie idzie od pionu w prawą stronę (nawet o 1mm), do tego cieknie mi trochę płynu z węża górnego przy samej chłodnicy a jest mocno dociśnięty opaską, UPG to napewno nie jest, pompa wody jest nowa i sprawna. Spróbuję popuścic wężyk od CSD, może coś pomoże jeżeli nie to zostaje mi jeszcze wywiercenie małego otworka w termostacie. Tak czy siak mam już trochę dosyć tego klekota i szukam red blocka. :P Jeszcze raz dzięki za pomoc. :)
0 x
1990 Volvo 940 (945) GL D24T - ex
1980 Zastava 1100p
Awatar użytkownika
koper

Post autor: koper »

grzesiekosmos pisze:Jakie kupić sprężyny na tył ( jakieś obniżające) do 245 ? Ponoć jamex w serii 200 z tyłu lipa bo miekko jak to jest z tym?
Tu może być problem, bo fakt - u mnie też miękko z tyłu. Mam co prawda jakieś TA Technik, ale to jeden pies.
Kiedyś myślałem o tym, aby zamówić partię sprężyn u sprężyniarza. Wtedy można zrobić coś twardszego. Gdyby się skrzyknąć w kilku...
0 x
Awatar użytkownika
knefel

Post autor: knefel »

Obrazek Obrazek
wydaje mnie sie albo to z jakiegoś volvo ?
0 x
Awatar użytkownika
dom?n
Administrator
Kontakt:

Post autor: dom?n »

Seria 400.
0 x
940 Turbo '91 · dekwadrat · poznańskie klasyki nocą
re5pect pisze: Jeżeli chcesz żeby Twoje RWD dobrze się prowadziło w zakrętach, było szybkie, dobrze hamowało, a to wszystko bez wydawania taczki pieniędzy na modyfikacje to polecam zakup BMW :D
Awatar użytkownika
knefel

Post autor: knefel »

tak coś kojarzyłem , dzięki ;) jest toto coś warte ?
0 x
Awatar użytkownika
spokojnyczlowiek

Post autor: spokojnyczlowiek »

koper pisze:
grzesiekosmos pisze:Jakie kupić sprężyny na tył ( jakieś obniżające) do 245 ? Ponoć jamex w serii 200 z tyłu lipa bo miekko jak to jest z tym?
Tu może być problem, bo fakt - u mnie też miękko z tyłu. Mam co prawda jakieś TA Technik, ale to jeden pies.
Kiedyś myślałem o tym, aby zamówić partię sprężyn u sprężyniarza. Wtedy można zrobić coś twardszego. Gdyby się skrzyknąć w kilku...
Ja mam dżamexy + bilsteiny B4 i do tego jeszcze tylny stabilizator od turbo i w moim odczuciu jest całkiem OK. Nie jest beton ale też nie materac. W zakrętach nie czuję się jak na transatlantyku, a na nierównościach plomby mi nie wypadają.
0 x

Lemmy - v945 '93 - B230FB + ZF 4HP22
Bordowiec - v245 '91 - B230FK + M90 - https://youtu.be/F_yZq0RIMnI
Włoszka - v964 '91- B204FT + M46
Antoni - v945 '98 - B230FK + M90
ODPOWIEDZ