Ale mówimy o materiale tylko czy całym poszyciu? Chcesz żebym zamówił dwa dodatkowe pełne komplety ze skórą? Wiesz ile to kosztujeendriugto pisze:Konradko oświecimy Ciebie. Każda tapicerka to pokrowiec. Zszywa się to to na zewnątrz i później naciąga na konstrukcję fotela. Serio nie widziałeś programu o renowacjach czy tuningu samochodów?konradko pisze:Nie znam się, zakładam że na bieżąco wykraja i wszywa elementy. Co za różnica czy zapłacę za polowe roboty teraz czy następnym razem?Sinuspi pisze:
A to jak Ci dorabiają obszycia ?jak zszywają ? na podstawie czego kroją ?
240 USA -> 245 USA
Re: 240 USA -> 245 USA
0 x
Nie wiem o co chodziło koledze Sinuspiemu... Może żeby zrobić na sprzedać albo ewentualną wymianę w przyszłości...konradko pisze:Ale mówimy o materiale tylko czy całym poszyciu? Chcesz żebym zamówił dwa dodatkowe pełne komplety ze skórą? Wiesz ile to kosztujeendriugto pisze:Konradko oświecimy Ciebie. Każda tapicerka to pokrowiec. Zszywa się to to na zewnątrz i później naciąga na konstrukcję fotela. Serio nie widziałeś programu o renowacjach czy tuningu samochodów?konradko pisze:
Nie znam się, zakładam że na bieżąco wykraja i wszywa elementy. Co za różnica czy zapłacę za polowe roboty teraz czy następnym razem?
0 x
Zbiło mnie to z tropu, bo jeśli chodzi o wycięcie samego materiału na zapas to spoko ale to mi nic nie daje bo przy wymianie i tak tapicer będzie musiał to zszyć ze skórą boków fotela, bezcelowe jest więc zamawianie tego i trzymanie w szafie. Jeśli chodzi o przygotowanie zapasowego poszycia do samych foteli to zgaduję że będzie mnie to kosztować ok 3k PLN, drogo jeśli mam tego nigdy nie użyć i nikt tego ode mnie nie kupi bo za stówkę przecież nie sprzedam.endriugto pisze:Nie wiem o co chodziło koledze Sinuspiemu... Może żeby zrobić na sprzedać albo ewentualną wymianę w przyszłości...konradko pisze:Ale mówimy o materiale tylko czy całym poszyciu? Chcesz żebym zamówił dwa dodatkowe pełne komplety ze skórą? Wiesz ile to kosztujeendriugto pisze: Konradko oświecimy Ciebie. Każda tapicerka to pokrowiec. Zszywa się to to na zewnątrz i później naciąga na konstrukcję fotela. Serio nie widziałeś programu o renowacjach czy tuningu samochodów?
0 x
Ech zapomniałem się, dlatego większość konsultacji wolę przerowadząć na prv. Dobrze że można ignorować użytkowników 
0 x
Nie do końca.JoeM pisze:Oj PanowieKolega Sinuspi wkręca tylko. Tak szydera
Musisz zdjąć poszycie, rozłożyć wyciąć z naddakiem na szwy. Kupisz dziś czy jutro materiał będzie, czy Chińczyk belował materiał, czy będzie on tańszy ? Wiadomym jest, ze materiał tekstylny będzie się zużywał (płowiał) inaczej niż skóra (i skóropodobne).
Skoro liczysz, że skóra + tekstylia będą trwałe przy Twojej intensywności eksportacji i wytrzymają i będą na bieżąco naprawiane, to faktycznie 2-3 kpl mija się z celem i szkoda inwestować w półko-leżaka.
Konradko możesz to olać co pisze. Zrób po swojemu jak dla ciebie jest dobrze w tym jest ekonomicznie. Wiesz przecież jak w 30 letnich cegłach wyglądają tapicerki.
0 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Wiadomo że każdy materiał ma swoją wytrzymałość, może ma sens zamówić dodatkowy metr materiału na wymianę pod dupsko jak się wytrze kiedyś, to akurat nic nie kosztuje ale gotowego poszycia na zapas nie bede zamawiał. Ekonomicznie to nie będzie i tak.
0 x
No to źle odczytałem Twój portret psychologiczny SinuspiSinuspi pisze:Nie do końca.JoeM pisze:Oj PanowieKolega Sinuspi wkręca tylko. Tak szydera
Musisz zdjąć poszycie, rozłożyć wyciąć z naddakiem na szwy. Kupisz dziś czy jutro materiał będzie, czy Chińczyk belował materiał, czy będzie on tańszy ? Wiadomym jest, ze materiał tekstylny będzie się zużywał (płowiał) inaczej niż skóra (i skóropodobne).
Skoro liczysz, że skóra + tekstylia będą trwałe przy Twojej intensywności eksportacji i wytrzymają i będą na bieżąco naprawiane, to faktycznie 2-3 kpl mija się z celem i szkoda inwestować w półko-leżaka.
Konradko możesz to olać co pisze. Zrób po swojemu jak dla ciebie jest dobrze w tym jest ekonomicznie. Wiesz przecież jak w 30 letnich cegłach wyglądają tapicerki.
Ze zrobieniem zapasu jak najbardziej się z tobą zgodzę ale to wystarczy zakupić więcej i rolkę ciepnać w kąt. Kroje zrobi tapicer gdy zajdzie potrzeba. Wytnie tyle co będzie potrzebne np. w razie rozdarcia jakiegoś elementu. Nie ma sensu robić na zapas kompletów i generować zbędne koszty. Dobra tkanina wytrzyma równie długo jak skóra. Ale to zależy od sposobu użytkowania. Ja na miejscu Konradka kupił bym 2 mb więcej i spokój. A na pewno przy nietypowej tkaninie bo często produkcja wzoru jest wycofywana. Ze skórą zrobiłbym to samo przy nietypowym kolorze i rodzaju bo trudno będzie dobrać w przyszłości identyczny kolor i fakturę (a jeszcze gorzej w przypadku skaju). Zrobienie takiego zapasu to wydatek max 1000 zł. Dużo, nie dużo. "Szycie na miarę" zawsze kosztuje, a na biednego nie trafiło.
0 x
JoeM masz pragmatyczne podejście i to jest chyba w mojej ocenie optymalne rozwiązanie.
0 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
- kaczi.kamo
- Kontakt:
Masz foty z piaskowania? tego jestem najbardziej ciekaw, a podłogę to ci trysnęli szarym pokładem ze spreja, włącznie z tylnymi nawiewami na nogi
0 x