Volvo 740; 1986 r.

Zaprezentuj swoją cegłę i aktualizuj na bieżąco swój temat
Specter

Volvo 740; 1986 r.

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Specter »

Cześć,

W grudniu zeszłego roku (29.12) stałem się posiadaczem uroczej niebieskiej cegły z 1986 roku.
Mam już kilka różnych gratów, miałem 2x 126p, po dwóch latach dojeżdżania jednym z nich do pracy, jednego sprzedałem i po negocjacjach, za mniejszą kwotę kupiłem te Volvo.
Chciałem coś starszego, większego, z tylnym napędem.
Kolega podesłał ogłoszenie na marketplace, po jakimś czasie pojechaliśmy go zobaczyć i ... wróciłem nim do domu :D
Kupiony od handlarza, wcześniej dwóch właścicieli w DE od nowości.
Zdjęcia z ogłoszenia:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Auto blacharsko zdrowe, do poprawek lakierniczych i z kończącym się sprzęgłem.
Po zakupie zrobiłem serwis startowy:
  • Pasek wspomagania
    Paski alternatora
    Rozrząd kpl.
    Pompa wody + uszczelki
    Simeringi (wał/wałek)
    Uszczelki do silnika
    Przewody zapłonowe
    Świece zapłonowe
    Filtr powietrza
    Filtr paliwa
    Uszczelka miski olejowej
    Filtr oleju
    Sprzęgło kpl.
    Płetwa zderzaka PT
    kierunkowskaz lewy
    Olej
    Płukanka
    Pióra wycieraczek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Samochód wzorowo przeszedł przegląd (no dobra - hamulce z tyłu by mogły być lepsze :D )

Obrazek

Przetarcia na fotelu kierowcy zostały naprawione przez znajomego tapicera (kupiłem używaną tylną kanapę, z której zdjąłem materiał, a on zamienił materiał z fotela na zdjęty i wyprany materiał z kanapy.

Pierwsze woskowanie:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pierwsze wycieczki

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

i pierwsze zmiany (sprężyny MTS -40 mm oraz felgi HYDRY, które zostały odmalowane i założone wraz z nowymi oponami):

Obrazek
Obrazek

Aktualnie na dekielkach znajdują się już naklejki jak w oryginale, pomalowane bezbarwnym.

Co do dalszych planów, chciałbym w tym roku wykonać lakierowanie, zmienić zębatkę licznika (nie nabija kilometrów) i zobaczymy co dalej...

Póki co auto cieszy mnie niezmiernie, jeżdżę nim codziennie i nawet brak klimy nie przeszkadza.

Pozdrawiam!
4 x
Awatar użytkownika
Maciek4530

Re: Volvo 740; 1986 r.

Post autor: Maciek4530 »

Fajnie że wóz trafił na forum - licze że będzie regularnie aktualizowany!

PS: Miałem już zrzędzić że bez naklejek (logo) felgi wyglądają masakrycznie - cieszę się że nie musiałem :mrgreen:
0 x
xjtdi

Post autor: xjtdi »

Fajny wóz, przedlift - podoba mi się. Z mojej strony jedna uwaga, jest to rocznik 1986 czyli jeszcze przed tym jak poprawili cynkowanie, 1988/1989 rok były już lepiej zabezpieczone. Dlatego nawet jak wygląda zdrowo radził bym zajrzeć w kilka miejsc i nie żałować wosku do profili zamkniętych. Słabe miejsca to przednie blotniki na rantach nad plastikowymi nadkolami w 1986r był tam jeszcze ficzer z taką gumowa uszczelka. Reszta standardowo czyli okolice półki na akumulator i prawa podłużnica przez którą spływa woda z podszybia. Może miałem pecha ale na te kilka 740 które miałem roczniki 1988 - 1990 były mega zdrowe blacharsko natomiast z rocznikami 1985-1986 w moich sztukach wyłaziła korozja głównie w zakamarkach, na zgrzewach elementów, pod mastykami. Sprzęgło to nie problem, z tym słabym silnikiem możesz nawet założyć zestaw z tarcza 215mm i da radę raz poraz na alledrogo ktoś sprzedawał takie zestawy tarcz po 50zl a cały zestaw z dociskiem po 150zl, w znalezionych zapodawałem jakiś czas temu linka.
1 x
Awatar użytkownika
dom?n
Administrator
Kontakt:

Post autor: dom?n »

Bardzo ładny!
0 x
940 Turbo '91 · dekwadrat · poznańskie klasyki nocą
re5pect pisze: Jeżeli chcesz żeby Twoje RWD dobrze się prowadziło w zakrętach, było szybkie, dobrze hamowało, a to wszystko bez wydawania taczki pieniędzy na modyfikacje to polecam zakup BMW :D
Mateusz

Post autor: Mateusz »

Tak z czystej ciekawości zapytam, jak taki ponton po zmianie sprężyn (bo rozumiem, że amory zostały) zachowuje się na drodze?

Efekt usztywnienia jest znaczny?
0 x
Specter

Maciek4530 pisze: 21 lipca 2025, 21:08 Fajnie że wóz trafił na forum - licze że będzie regularnie aktualizowany!

PS: Miałem już zrzędzić że bez naklejek (logo) felgi wyglądają masakrycznie - cieszę się że nie musiałem :mrgreen:
Zrobię zdjęcie ze znaczkami ;)
Tylko pada cały czas i uciekam z domu do auta, z auta do pracy, z pracy do auta i z auta do domu. :D
xjtdi pisze: 21 lipca 2025, 21:37 Fajny wóz, przedlift - podoba mi się. Z mojej strony jedna uwaga, jest to rocznik 1986 czyli jeszcze przed tym jak poprawili cynkowanie, 1988/1989 rok były już lepiej zabezpieczone. Dlatego nawet jak wygląda zdrowo radził bym zajrzeć w kilka miejsc i nie żałować wosku do profili zamkniętych. Słabe miejsca to przednie blotniki na rantach nad plastikowymi nadkolami w 1986r był tam jeszcze ficzer z taką gumowa uszczelka. Reszta standardowo czyli okolice półki na akumulator i prawa podłużnica przez którą spływa woda z podszybia. Może miałem pecha ale na te kilka 740 które miałem roczniki 1988 - 1990 były mega zdrowe blacharsko natomiast z rocznikami 1985-1986 w moich sztukach wyłaziła korozja głównie w zakamarkach, na zgrzewach elementów, pod mastykami. Sprzęgło to nie problem, z tym słabym silnikiem możesz nawet założyć zestaw z tarcza 215mm i da radę raz poraz na alledrogo ktoś sprzedawał takie zestawy tarcz po 50zl a cały zestaw z dociskiem po 150zl, w znalezionych zapodawałem jakiś czas temu linka
Dzięki za uwagi. Auto będzie poprawiane lakierniczo, Na pewno w trakcie prac zabezpieczę te miejsca. Co do sprzęgła wpadł komplet Sachs.
Mateusz pisze: 25 lipca 2025, 12:21 Tak z czystej ciekawości zapytam, jak taki ponton po zmianie sprężyn (bo rozumiem, że amory zostały) zachowuje się na drodze?

Efekt usztywnienia jest znaczny?
Obniżenie jest widoczne, przód mógłby być trochę niżej. Amortyzatory były w dobrym stanie, wiec nie chciałem przekombinować i zostały.
Jest trochę sztywniej, ale nadal jest to ponton. Wiozłem ojca już po obniżeniu i stwierdził że auto płynie po drodze. Z całą pewnością nie zrobił się z niego wóz drabiniasty. Nawet nie bardzo zaszkodziła mu zmiana oryginalnych 14" na 17" Hydry.

Dzięki za komentarze - lubię fora. Byłem kiedyś na Vectra Unlimited, BMW5er i kilku innych.
Mam jeszcze kilka gratów, ale póki co Volvo jeżdżę codziennie :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A rok temu trafił mi się taki wynalazek od pierwszego właściciela z oryginalnym lakierem i 40 000 km przebiegu.

Obrazek

Póki co szukam dla niego nowego właściciela żeby móc się porządnie za Volvo zabrać :D

Pozdro!
0 x
Mateusz

Specter pisze: 28 lipca 2025, 18:38
Jest trochę sztywniej, ale nadal jest to ponton. Wiozłem ojca już po obniżeniu i stwierdził że auto płynie po drodze. Z całą pewnością nie zrobił się z niego wóz drabiniasty. Nawet nie bardzo zaszkodziła mu zmiana oryginalnych 14" na 17" Hydry.

Dzięki za komentarze - lubię fora. Byłem kiedyś na Vectra Unlimited, BMW5er i kilku innych.
Mam jeszcze kilka gratów, ale póki co Volvo jeżdżę codziennie :mrgreen:

Pozdro!
Generalnie to (według mnie) dobrze, że cegła dalej zachowała swoje "baloniaste" prowadzenie. Akurat w tym samochodzie bardzo ten styl mi odpowiada i fajnie, że wizualne obniżenie nie sprowadziło tego auta do nieco teraźniejszej pracy zawieszenia :)

Jeżeli chodzi o fora to faktycznie fajnie, iż takie jeszcze istnieje. Niestety rakowe grupy na fb swoje zrobiły i pozamiatały większość dawniej prężnie działających stron tematycznych. Szkoda, bo była tam wiedza, poziom dyskusji i atmosfera, której próżno szukać na grupkach na fb...
1 x
Specter

No to mam pierwsze wyzwanie 😀
W garażu po poprzednim aucie został mi aktywny subwoofer.
Niewiele myśląc, poprowadziłem wiązkę przewodów z bagażnika Volvo, prawym progiem, ukrywając przewody pod plastikami, aż do przodu.
Będąc pewnym, że we wnęce nóg pasażera, za dywanem bezproblemowo poprowadzę je z tyłu, za konsolą do radia.
Dość mocno się zdziwiłem wkładając głowę we wnękę nóg pasażera i patrząc za konsole.
Tam nie ma dostępu do centralnego panelu od tyłu 🙆
Jest jakiś prosty sposób dostania się tam?
0 x
Mateusz

3 x
Specter

Tak jest, to ten sam :D
Prowadzę ten profil na FB, więc czasem coś wrzucę 8-)

Wcześniej wrzucałem fotkę jak się zebraliśmy na wyjazd na zlot:

Z racji tego, że Cinquecento się sprzedało, już niedługo Volvo idzie na poprawki lakiernicze, a tymczasem dzielnie wozi mnie do pracy ;)

Tu jeszcze jedno zdjęcie po woskowaniu:

Obrazek

Pozdro!
3 x
ODPOWIEDZ