Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.

Wszystko co dotyczy zwykłego utrzymania auta w fabrycznej specyfikacji
Awatar użytkownika
dom?n
Administrator
Kontakt:

Re: Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: dom?n »

Będę zmieniać w 940 (profilaktycznie) poduszkę pod skrzynią biegów.
Czy warto przy okazji zawracać sobie gitarę poduszkami pod silnikiem?
0 x
940 Turbo '91 · dekwadrat · poznańskie klasyki nocą
re5pect pisze: Jeżeli chcesz żeby Twoje RWD dobrze się prowadziło w zakrętach, było szybkie, dobrze hamowało, a to wszystko bez wydawania taczki pieniędzy na modyfikacje to polecam zakup BMW :D
Awatar użytkownika
Maciek4530

Post autor: Maciek4530 »

dom?n pisze: 17 czerwca 2025, 22:46 Będę zmieniać w 940 (profilaktycznie) poduszkę pod skrzynią biegów.
Czy warto przy okazji zawracać sobie gitarę poduszkami pod silnikiem?
Tak samo profilaktycznie możesz i silnika :)

Wiadomo - w 900 te silnikowe to droższy temat ale w każdym 200 robię to z automatu - sporo to zmienia w odczuciu pracy silnika na kabinę ;)

Jeżeli nie znasz historii poprzedniej (lub jakiejkolwiek) zmiany ja bym zrobił komplecik!
0 x
Awatar użytkownika
dom?n
Administrator
Kontakt:

Post autor: dom?n »

No, chętnie, tylko jedyne co dostanę od ręki, to ProPartsSweden.
To chyba nie jest coś super jakości, prawda?
0 x
940 Turbo '91 · dekwadrat · poznańskie klasyki nocą
re5pect pisze: Jeżeli chcesz żeby Twoje RWD dobrze się prowadziło w zakrętach, było szybkie, dobrze hamowało, a to wszystko bez wydawania taczki pieniędzy na modyfikacje to polecam zakup BMW :D
Awatar użytkownika
saabauto
Kontakt:

Post autor: saabauto »

dom?n pisze: 17 czerwca 2025, 23:57 No, chętnie, tylko jedyne co dostanę od ręki, to ProPartsSweden.
To chyba nie jest coś super jakości, prawda?
Jak masz hydropoduszki oem, zostaw.

Meyle twarde, PPS to mocno średnia półka.

Jak masz automat - pod skrzynię Meyle HD, jak manual - Swag, Febi.
2 x
--
pzdr. Mateusz Nowakowski vel George
http://www.naprawavolvo.pl
tel: 500 740 940
Mateusz

Post autor: Mateusz »

Panowie mam pytanie odnośnie foteli w serii 700. Stołki od 760 mają inne przeszycia względem 740, ale czy jeszcze czymś się różnią? Chodzi mi o samą wygodę, rozmiary. Siedzisko jest identyczne, czy są ciut szersze? Gąbki są te same, czy jednak inne?
0 x
xjtdi

Post autor: xjtdi »

Mateusz pisze: 06 lipca 2025, 21:17 Panowie mam pytanie odnośnie foteli w serii 700. Stołki od 760 mają inne przeszycia względem 740, ale czy jeszcze czymś się różnią? Chodzi mi o samą wygodę, rozmiary. Siedzisko jest identyczne, czy są ciut szersze? Gąbki są te same, czy jednak inne?
Według mojej wiedzy fotele są takie same mechnicznie, pasują p&p do 740, siedziska maja taką samą szerokość. Nie do końca jestem pewien czy te boczne pianki oparcia są takie same, ja po zmianie miałem wrażenie, że fotele z 760 są takie mniej kubełkowe i słabiej trzymają na boki.
1 x
xjtdi

Czy może ktoś mnie poratować schematem di 940 z 1993 roku? Najbardziej potrzebna mi pinologia przy kompie od wtrysku i kolory przewodów przy płycie z przekaznikami pod radiem
0 x
Awatar użytkownika
Sinuspi

Post autor: Sinuspi »

xjtdi pisze: 28 lipca 2025, 21:31 Czy może ktoś mnie poratować schematem di 940 z 1993 roku? Najbardziej potrzebna mi pinologia przy kompie od wtrysku i kolory przewodów przy płycie z przekaznikami pod radiem
Rex Regina vel :V LH 2-4 ?

Obrazek
Ostatnio zmieniony 29 lipca 2025, 21:58 przez Sinuspi, łącznie zmieniany 1 raz.
0 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
xjtdi

Sinuspi pisze: 29 lipca 2025, 20:00
xjtdi pisze: 28 lipca 2025, 21:31 Czy może ktoś mnie poratować schematem di 940 z 1993 roku? Najbardziej potrzebna mi pinologia przy kompie od wtrysku i kolory przewodów przy płycie z przekaznikami pod radiem
Rex Regina vel :V LH 2X ?
LH 2.4 auto z 1993 roku. Kupiłem nieodpalajacego Gruza, auto stało pod blokiem 2 lata. Co ciekawe jest bardzo zdrowe blacharsko, od spodu zero korozji, wypadkowych śladów brak poza tylnimi drzwiami w innym odcieniu. Z wad miejscami schodzi klar z maski, dachu i klapy bagazniki no o nie odpala. Dziś z auta usunąłem alarm od którego zgubiono pilota i wywaliłem kompa od LPG bo nie za bardzo działał. Mówiąc krótko instalacje połączyłem tak jak było fabrycznie.
Progres jest, teraz auto kręci z kluczyka, pompa paliwową po przekreceniu kluczyka załącza się na kilka sekund. Niestety jak pokręcę silnikiem to pompa paliwową staje- brak sygnału z kompa.
Błędy próbowałem wimigac stety/niestety i na ecu i na ezk kod 1-1-1.
Jeszcze mam jeden trop- czujnik położenia wału a dokładniej jego kabel zaatakował jakiś gryzoń. Jutro podmienię czujnik z mojego auta, może to być to.
W każdym razie za cenę 1,5tys nawet jak bym miał go rozebrać na części to raczej się zwróci, no i ma alufelgi draco z dekielkami. Ale chciał bym go odpalić bo co prawda,to zwykle B230FB ale ma klimę pewnie tez niedziałającą ale może się da ożywić, no i ma fajny kolorek taki jasny morski zielony.
0 x
Awatar użytkownika
Sinuspi

Post autor: Sinuspi »

xjtdi pisze: 29 lipca 2025, 21:57
Sinuspi pisze: 29 lipca 2025, 20:00
Rex Regina vel :V LH 2X ?
LH 2.4 auto z 1993 roku. Kupiłem nieodpalajacego Gruza, auto stało pod blokiem 2 lata. Co ciekawe jest bardzo zdrowe blacharsko, od spodu zero korozji, wypadkowych śladów brak poza tylnimi drzwiami w innym odcieniu. Z wad miejscami schodzi klar z maski, dachu i klapy bagazniki no o nie odpala. Dziś z auta usunąłem alarm od którego zgubiono pilota i wywaliłem kompa od LPG bo nie za bardzo działał. Mówiąc krótko instalacje połączyłem tak jak było fabrycznie.
Progres jest, teraz auto kręci z kluczyka, pompa paliwową po przekreceniu kluczyka załącza się na kilka sekund. Niestety jak pokręcę silnikiem to pompa paliwową staje- brak sygnału z kompa.
Błędy próbowałem wimigac stety/niestety i na ecu i na ezk kod 1-1-1.
Jeszcze mam jeden trop- czujnik położenia wału a dokładniej jego kabel zaatakował jakiś gryzoń. Jutro podmienię czujnik z mojego auta, może to być to.
W każdym razie za cenę 1,5tys nawet jak bym miał go rozebrać na części to raczej się zwróci, no i ma alufelgi draco z dekielkami. Ale chciał bym go odpalić bo co prawda,to zwykle B230FB ale ma klimę pewnie tez niedziałającą ale może się da ożywić, no i ma fajny kolorek taki jasny morski zielony.

Znam tą chorobę, niestety niewytłumaczalny mam progres. Kupiłem ostatnio 745 B230F.
Też odelepegowałem ale z miksera i butli.
Naszych tam było kilkunastu. Diagnozuje, jak mam siły.

https://ozvolvo.org/d/9733-bosch-lh-jet ... out-tables
1 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
ODPOWIEDZ