Ahoj, sprawa wygląda tak, że próbuję zaprojektować i wykonać (udostępnić plan jeśli się uda) takie narzędzie diagnostyczne do późnych roczników 940. One nie miały już pudełka ze zworkami pod maską, ale też nie wspierały standardu OBD2 mimo gniazda OBD w podłokietniku. Wiem, że wtyczka "OBD" jest w sumie przemapowanym pudełkiem ze zworkami spod maski, tylko że w żaden sposób nie opisana.
Da się do tego zlutować taki "klikacz" z guzikiem i diodą, ale od tego do którego pinu się wepnie zależy który moduł diagnozuje.
Wpadłem na pomysł pudełka z pokrętłem wyboru na wszystkie 10 możliwych modułów poza przyciskiem i diodą od pikania kodami. Pozostało zbieranie informacji króry pin to który moduł. Większość mam, ale mam nadzieję, że namierzę wszystkie z pomocą forum.
Póki co wiem po nomenklaturze pod-maskowego pudełka, że:
B1 climate control to pin 6 w "OBD"
A2 fuel system (Bosch LH) - 3
B2 cruise control - 13
A3 ABS - 12
B5 SRS - 7
A6 ignition system (EZK) - 1
A także wiadomo powszechnie, że 4 i 5 do masa oraz 16 to plus.
Brakuje mi pierdołek, od skrzyni automatycznej, el. foteli albo zegarów. Ale jednak mieć kompletne narzędzie lepiej.
A1 transmission
A7 combined instrument
A5 TCU (transmission control)
B6 power seat
W załączniku dodaję schemat tego co już mam, jakby ktoś chciał sobie polutować coś w ten deseń i jest nieszczęśliwcem posiadającym jeden z końcowych roczników.
Mapowanie gniazda "OBD" w podłokietniku, 940 roczniki 97-98
Mapowanie gniazda "OBD" w podłokietniku, 940 roczniki 97-98
- Załączniki
-
- Screenshot 2025-10-05 130013.png (33.11 KiB) Przejrzano 312 razy
2 x
1997 940 B230FT M90
Re: Mapowanie gniazda "OBD" w podłokietniku, 940 roczniki 97-98
Tu znajdziesz to co szukasz.
https://volvoforum.pl/viewtopic.php?f=42&t=20570
Możesz trafić na chinola który również zaczyta ramki z błędami z LH
Tylko po co skoro klima ma swe migadełko, SRS i sterownik ma je również, ale od razu --> sopko - jak kto tam SE lubi mieć:D
https://volvoforum.pl/viewtopic.php?f=42&t=20570
Możesz trafić na chinola który również zaczyta ramki z błędami z LH
Tylko po co skoro klima ma swe migadełko, SRS i sterownik ma je również, ale od razu --> sopko - jak kto tam SE lubi mieć:D
0 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
"Nie masz uprawnień, aby przeglądać to forum.", konto założone, zweryfikowane... Nie wiem co jeszcze muszę na tamtym forum wyczarować, żeby widzieć temat.
0 x
1997 940 B230FT M90
Może się zapisać
0 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.