Volvo 240 Polar, B230F inside

Zaprezentuj swoją cegłę i aktualizuj na bieżąco swój temat
Awatar użytkownika
mknet

Volvo 240 Polar, B230F inside

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: mknet »

Niedawno przywiozłem z kraju wiatraków i frykadeli, wymarzony budyniowo zawieszony dupowóz :)
Kupiłem go od pierwszego właściciela który w pierwszym roku użytkowania założył w autoryzowanym serwisie oryginalną instalację LPG Volvo, która widnieje w prospektach 1993. Całość jest w 100% oryginalna bez zbędnych bajerów, jak to w polarze bywa. Najlepsza pod względem całości jest blacharka wraz z mechaniką która naprawdę nie daje żadnych ujemnych znaków pomimo przebiegu 400k km. Samochód wrócił na kołach 1300km, prędkość przelotowa 130km/h, spalanie lpg 11l/100km, zerowe spalanie oleju :D Korozji brak, jedynie małe purchy na końcach progów i nadkolach ale jeszcze bez dziur. Z małych wad to cieknie skrzynia prawdopodobnie na uszczelniaczu wałka, oraz tłumik środkowy i rura wydechowa pomiędzy środkowym a tylnym nadaje się do wymiany. Poza tym ktoś walczył z wiązkami w tylnej klapie przez co ucięty jest centralny zamek z bagażnika, za małe otwory, za duży przekrój przewodów, nie mieściły sie więc odcieli. Części do wydechu już zamówiłem, za komplet wraz z obejmami wyszło 137zł. Butla gazowa jest specyficznie zamontowana, ponieważ wycięta jest dziura w podłodze i zajmuję trochę wnęki w bagażniku oraz miejsce pod podwoziem, na szczęści mam dobrego gazownika który podejmie się wymiany butli wraz z wielozaworem i przewodami. Samochód w poniedziałek idzie na 3 dni na wymiane owej butli, poniważ aktualna ma 22lata jest dość mocno skorodowana i nie przejdzie legalizacji. W międzyczasie będzie czas na zapłacenie akcyzy, zrobienie tłumaczeń itp. papierkowej roboty potrzebnej do rejestracji samochodu w PL.
Wnętrze jest naprawdę zadbane, fotele mimo przebiegu nie wyeksploatowane i wygodne, CR608 wraz z 10calowymi głośnikami + kaseta Ich Troje znaleziona w otchłani biurka robią robotę :)
Po doprowadzeniu do wpełni sprawnej serii, będzie czas na mody tzn:
- ciemne szyby
- sprężyny -40mm
- hydry 16'

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
0 x
Awatar użytkownika
Podmuch Wiatru
Kontakt:

Re: Volvo 240 Polar, B230F inside

Post autor: Podmuch Wiatru »

Zacne wozidło :D Gratulacje. Wnętrze faktycznie jak na ten przebieg w stanie idealnym.
0 x
Awatar użytkownika
roxos

Post autor: roxos »

Lubie to. Ślicznie wygląda!! A LPG jakiej firmy? Ja swoim mam 400tys na LPG od nowości i jeździ cały czas fajnie :) mam dokładnie tak samo jak ty zamontowana butle i ten specyficzny hak :)
0 x
mikomaxi

Post autor: mikomaxi »

No no w takim kolorze i czarne szybki do tego bedzie elegancko.:)
ps mam tylne hokeje czarne nad tylne zderzaki
0 x
Awatar użytkownika
dom?n
Administrator
Kontakt:

Post autor: dom?n »

Ten plan na ciemne szyby do mnie jakoś nie przemawia, ale to ładny egzemplarz i życzę mu dużo zdrowia i długiego życia :)
0 x
940 Turbo '91 · dekwadrat · poznańskie klasyki nocą
re5pect pisze: Jeżeli chcesz żeby Twoje RWD dobrze się prowadziło w zakrętach, było szybkie, dobrze hamowało, a to wszystko bez wydawania taczki pieniędzy na modyfikacje to polecam zakup BMW :D
Awatar użytkownika
V945turbo

Post autor: V945turbo »

-40 to już chyba z tyłu jest!! :evil:
0 x
89' 744 B230FT+
89' 745 OM606+
Awatar użytkownika
kemizo

Post autor: kemizo »

V945turbo pisze:-40 to już chyba z tyłu jest!! :evil:
Tak, kosztem przodu który jest +40 :lol:

Samochód bardzo ładny, szyby smoła kwestia gustu - ja nie lubię ale rozumiem że jak ktoś wozi drogocenne graty w bagażniku to jest to przydatne. Jedynie czego nie mogę ścierpieć w samochodach z Holandii to miejsce na gazowlotek. Niemniej jednak jeżeli faktycznie jest zdrowy blacharsko to na pewno było warto go ciągnąć z zagramanicy bo u nas raczej takich egzemplarzy już niema.
0 x
Awatar użytkownika
mknet

Post autor: mknet »

roxos pisze:A LPG jakiej firmy? Ja swoim mam 400tys na LPG od nowości i jeździ cały czas fajnie :) mam dokładnie tak samo jak ty zamontowana butle i ten specyficzny hak :)
LPG jest od Vialle, tak przynajmniej sygnowane są zawory na butli, reduktorowi się nie przyglądałem.
Co do zawieszenie to trochę na zdjęciu źle to wyszło bo tył siedzi na trawie a przód na kostce brukowej, btw sprężyny z tyłu mogą być lekko wybite od ciągania przyczep kempingowych. :)
0 x
Awatar użytkownika
JoeM
Kontakt:

Post autor: JoeM »

Cacy auto. Za przyciemnymi szybami również nie przepadam. No chyba że lekko przydymione.
0 x
Awatar użytkownika
Sinuspi

Post autor: Sinuspi »

W zimę będziesz miał co robić :D
Potrójnie gratuluje zakupu, podroży i normalnego Holendra...

Muszę kiedyś sobie takowe ichsze drewniaki zakupić :lol: :lol:
0 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
ODPOWIEDZ